INTRO: Scolioza este o afecțiune care determină curbarea tridimensională in S a coloanei vertebrale. Idiopatic înseamnă fără o cauză precisă. Scolioza idiopatică este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de scolioză, este de obicei moștenit și apare frecvent la adolescenți (în jurul vârstei de 10 ani), îndeosebi la fete (de opt ori mai des decât la băieți). În majoritatea cazurilor, scolioza idiopatică se manifestă sub o formă moderată și nu necesită decât monitorizare atentă. Sunt însă situații când micii pacienți se confruntă cu durere sau afectare respiratorie care afectează semnificativ calitatea vieții și, prin urmare, se impune tratament. Kinetoterapia reprezintă una dintre cele mai folosite metode de tratament în cazul scoliozei idiopatice. Specialiștii Clinicii Eliade sunt experimentați în corectarea eficientă a scoliozei, fără să fie necesare abordări ulterioare precum intervenția chirurgicală și tratamentul medicamentos.
Categorii afectate
Majoritatea cazurilor de scolioză idiopatică se produc între vârsta de 10 ani, când copilul are un ritm accelerat de creștere, și până când copilul este complet dezvoltat. Scolioza este rareori dureroasă, iar micile curburi rămân de cele mai multe ori neobservate, fiind prima oară depistate întâmplător în cadrul unor screeninguri de rutină efectuate în cabinetul medicului pediatru.
Există trei tipuri de scolioză idiopatică: infantilă (diagnosticată între naștere și 3 ani, aceasta se manifestă la 1% dintre copii), juvenilă (diagnosticată între 3 și 9 ani, aceasta afectează 12-20% dintre copii) și de adolescență (diagnosticată între 10 și 18 ani, aceasta include 80% dintre cazurile de scolioză idiopatică).
Prin depistare timpurie, scolioza idiopatică poate fi monitorizată și tratată precoce, prevenindu-se astfel complicațiile care pot determina intervenția chirurgicală. Când copilul se află în perioada de creștere, iată la ce semne să fii atent pentru a observa din timp scolioza idiopatică:
- Umeri inegali
- Una dintre clavicule este mai proeminentă
- Coastele sunt mai evidențiate pe o parte
- Linia mijlocului este inegală
- Apar diferențe la înălțimea șoldurilor
Tratamentul potrivit
Tratamentul scoliozei idiopatice depinde de o serie de factori precum vârsta copilului, severitatea curburii, localizarea curburii, gradul de progresie a curburii. În majoritatea cazurilor, prima linie de tratament implică simpla observare, fără vreo intervenție. Acesta este cazul copiilor cu scolioză ușoară, care prezintă o curbură sub 25 de grade. Vizitele la medic implică și observarea curburii ca aceasta să nu se agraveze. Următoarele variante de tratament sunt kinetoterapia și centura corectoare. Este cazul copiilor cu scolioză moderată, a căror curbură este între 25 și 45 de grade. Kinetoterapia, în primă fază, corectează curbura și previne deformarea severă a acesteia. Medicul decide dacă gradul de curbură impune purtarea centurii de corecție, o metodă nechirurgicală dovedită că reduce progresia scoliozei idiopatice prin menținerea coloanei în poziție optimă. În cazuri severe, când gradul de curbură depășește 45 de grade, se recomandă intervenția chirurgicală prin metoda fuziunii spinale.
Eficiența kinetoterapiei în tratamentul scoliozei
Tratamentul inițial al scoliozei (care rămâne de obicei și ultimul, întrucât este extrem de eficient dacă este aplicat încă de la primele semne) este bazat pe kinetoterapie. Așadar, dacă observi o deformare anormală a coloanei sau copilul acuză dureri în zona respectivă, ia în considerare un consult la specialistul kinetoterapeut. Kinetoterapia este o ramură a medicinei specializată în restabilirea noninvazivă funcției afectate și reducerea naturală a durerii și a disconfortului. Îți prezentăm câteva motive care să contribuie la decizia de a apela la această metodă de tratament:
- Kinetoterapia este o formă de tratament noninvazivă, conservatoare, care nu implică riscuri majore prin comparație cu tratamentul chirurgical.
- Kinetoterapia este extrem de eficientă în tratarea scoliozei, fiind printre cele mai folosite metode grație eficienței sale. Terapeuții dezvoltă permanent noi tehnici de succes pentru ca pacienții cu probleme ale coloanei să își redobândească sănătatea.
- Kinetoterapia implică exerciții specifice care ajută pacientul să preia controlul asupra scoliozei. Acestea pot însemna mișcări de întindere pentru întărirea mușchilor spatelui, șoldurilor, gambelor, mișcări care să corecteze postura, sfaturi privind metodele optime de așezat, ridicat, terapie manuală pentru redobândirea funcției articulațiilor sau a țesuturilor moi afectate de scolioză.
- Kinetoterapia contribuie în mod eficient la: reducerea gradului de curbură a coloanei, încetinirea progresiei curburii, reducerea necesității de a purta centură, îmbunătățirea funcției respiratorii și a echilibrului muscular, îmbunătățirea posturii, ameliorarea durerii și a tensiunii la nivelul spatelui.
Kinetoterapeuții Clinicii Eliade îți croiesc tratament personalizat și abordează cazul tău de o manieră unică, astfel încât terapia să fie relevantă și eficientă.