+4 0748 01 11 11

Dezechilibre hormonale care provoaca stresul la femei

  /  Sănătatea la Feminin   /  Dezechilibre hormonale care provoaca stresul la femei

Mai întâi de toate, este important să începem cu elementele de bază ale producției de hormoni. Toți hormonii noștri de tip steroid (incluzând progesteronul, testosteronul, cortizolul) sunt făcuți din colesterol. Colesterolul este transformat în pregnenolona care creează hormonii.

În perioadele de stres, corpul nostru alege să creeze mai mult cortizol, „hormonul nostru de stres”, mai degrabă decât oricare dintre hormonii noștri sexuali. Prin urmare, atunci când simțim stres pentru o perioadă crescută de timp, producem mai puțin progesteron și putem prezenta simptome precum:

  • Menstruaƫie neregulată
  • Modificări de stare de spirit precum iritabilitatea
  • Schimbarea ciclului somnului

Dacă progesteronul este scăzut, nivelul nostru de estrogen poate fi relativ ridicat – ceea ce poate provoca următoarele simptome:

  • Sensibilitatea sânilor, sânii fibrocieni
  • Anxietate
  • Balonare, retenție de apă

Gestionarea stresului și modificarea stilului de viață vă pot ajuta să mențineți nivelul progesteronului la un nivel sănătos. Unele dintre aceste modificări ale stilului de viață includ:

Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt prima linie de tratament. Mișcarea corpului vă va ajuta în mod natural să vă reduceți cortizolul (hormonul de stres) și să echilibrați progesteronul și estrogenul. Desigur, exercițiul fizic stimulează, de asemenea, starea de spirit, energia, scăderea în greutate, densitatea osoasă și sprijină sănătatea cardiovasculară.

Consum redus de alcool

Oricât de mult vă doriți acea sticlă de vin atunci când vă simtiƫi stresate, este posibil să nu fie cea mai bună idee, mai ales în cantități mari.

În general, pe termen lung, consumul crescut de alcool va agrava starea de spirit și, prin urmare, va agrava simptomele sindromului premestrual. Deși unele studii arată că eliminarea completă nu e necesară, reducerea consumului poate fi benefică.

Evitați expunerea la perturbatorii hormonali

Din păcate, mediul nostru are multe substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Aceste substanțe chimice pot modifica modul în care hormonii din organism sunt metabolizați și pot modifica ovulația și ciclul menstrual. Prin efortul de a utiliza recipiente de sticlă în loc de plastic sau de a alege mai multe produse naturale pentru corp, puteți reduce lent expunerea.

Dietă

Acest subiect este atât de complex și ar putea fi un subiect de discuție în sine. Bazele echilibrului hormonal includ evitarea carbohidraților simpli (pâine albă, paste din faină albă … etc) pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge, care ar susține în cele din urmă starea de spirit, energia și poftele asociate cu sindromul premenstrual.

Asigurarea fibrelor în dieta dvs. este, de asemenea, crucială, deoarece permite eliminarea corectă a hormonilor dvs. Semințele de in măcinate, fulgi de ovăz, o mulțime de legume verzi, sunt esențiale pentru a obține o cantitate adecvată de fibre în fiecare zi. Includerea alimentelor bogate în zinc și vitamina B6 ar fi de asemenea benefică, deoarece ambele sunt necesare pentru producția de progesteron și metabolismul organismului. O modalitate simplă de a include zincul în dietă sunt semințele de dovleac (pot fi adăugate în salate, smoothie-uri sau savurate ca gustare). Vitamina B6 este prezentă în carne de pui, curcan, pește, soia, năut și multe altele.

Suplimentele alimentare

Aceasta este o zonă foarte specifică și individualizată, însă o parte dintre vitaminele şi mineralele benefice pentru echilibrarea hormonilor și calmarea durerilor includ: magneziu, calciu, vitamina D, ulei de pește, vitamina B6.

Dacă prezentaƫi simptome de dezechilibru hormonal, vă invităm la un CONSULT INIȚIAL la Clinica Eliade cu Dr. Mihai Pascu pentru a stabili împreună cauza acestui dezechilibru şi cea mai eficientă metodă de a-l trata.

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin