+4 0748 01 11 11

Osteopatia – o soluție terapeutică eficientă pentru cei care stau mult la birou

  /  Recuperare Medicală   /  Osteopatia – o soluție terapeutică eficientă pentru cei care stau mult la birou

INTRO:

Sindromul lucrătorului la birou, cunoscut ca sindromul secretarei, afectează persoanele care petrec timp îndelungat la serviciu în fața computerului, însă nu este un sindrom propriu-zis, ci o reală problemă de sănătate, care a devenit din ce în ce mai răspândită în timpurile moderne. O consecință periculoasă este dată de modificările rezultate în urma presiunii pusă pe corp, acesta nefiind construit să stea atât de mult în poziția șezut. Gâtul, umerii, coloana vertebrală, picioarele sunt afectate de poziția la birou: musculatura stă permanent încordată sau slăbește, articulațiile devin rigide, durerea de gât se cronicizează, la fel și durerea din zona încheieturii mâinii sau durerea de spate, senzația de ace în mâini și picioare devine din ce în ce mai supărătoare, migrenele sunt tot mai dese, iar oboseala este accentuată. Soluția propusă de specialiști? Osteopatia, o abordare terapeutică holistică prin care poate fi tratată durerea, localizată oriunde în corp, cu ajutorul tehnicilor combinate de masaj, manipulare articulară, manevre care presupun întinderi, precum și exerciții speciale individualizate. Principiul pe care se bazează este acela că starea de bine a corpului depinde de armonia scheletului, mușchilor și a ligamentelelor.

Ce este osteopatia
Ideea centrală a osteopatiei este că starea de bine a fiecăruia dintre noi este în strânsă dependență cu funcționarea firească a structurilor osoase, musculare , a ligamentelor și a țesutului conjunctiv. Astfel, osteopatia este o terapie manuală la care se apelează pentru a corecta dezechilibrele structurale ale organismului (deplasările osoase, musculatura contracturată etc.), însă și pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea circulației. Prin intermediul acestei terapii nu doar se depistează sau tratează anumite probleme de sănătate – acestea pot fi și prevenite. Termenul osteopatie (care provine din grecescu osteon=os și pathos=afecțiune, suferință) a fost folosit în 1874 de către chirurgul american Andrew Taylor Still, recunoscut ca fondatorul osteopatiei și a medicinei osteopate. După cercetări aprofundate, savantul a descoperit legătura dintre structură și funcție, ajungând la concluzia că prin corectarea unor probleme care apar la nivelul structurii corpului, capacitatea organismului de a funcționa și de a se autovindeca pot fi îmbunătățite cu ajutorul tehnicilor de manipulare osteopată.

Principiile și beneficiile generale ale osteopatiei
Ideile fundamentale pe care se axează osteopatia sunt următoarele:
Corpul reprezintă o unitate și fiecare element care îl alcătuiește este esențial și totodată un amestec de trup, suflet și minte.
Corpul este capabil să se autoregleze și autovindece.
Structura și funcția sunt interconectate. Dacă o componentă a corpului nu funcționează optim, este afectat întregul sistem și, în același timp, slăbesc abilitățile organismului de a se vindeca.
Specialiștii osteopați folosesc tehnici de manipulare, întindere și masaj cu scopul de a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, de a ameliora spasmele musculare, de a atenua durerea, de a spori oxigenarea țesuturilor printr-o mai bună alimentare cu sânge, de a contribui la tendința naturală a organismului de autovindecare.

Ce afecțiuni tratează osteopatia
Putem să apelăm la osteopatie pentru tratarea următoarelor probleme de sănătate:

  • Durere de spate, de gât (ceafă), umăr sau cotul jucătorului de tenis
  • Durere musculară sau articulară asociată cu șofatul, munca sau sarcina
  • Durere menstruală, diferite tipuri de cefalee, migrenă
  • Disfuncții apărute la nivelul pelvisului, coapselor și picioarelor (de exemplu, se recomandă în recuperarea după intervenții chirurgicale la șold sau genunchi)
  • Probleme ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză)
  • Traumatisme sportive (luxații, entorse)
  • Artrită, fibromialgie
  • Astm, infecții ale sinusurilor
  • Tulburări digestive (sindromul de colon iritabil, constipație)
  • Insomnie cauzată de durere
  • Colici la sugari
  • Depresie, lipsă de energie
  • Edeme în sarcină
  • Tulburări ale sistemului limfatic
  • Diverse boli cronice

Cui se adresează osteopatia
Pacienții pot face parte din toate categoriile de vârstă: sugari, copii, tineri, vârstnici. De asemenea, profesiile sunt numeroase, de la muncitori la lucrători la birou sau sportivi. Femeile însărcinate reprezintă o categorie special căreia i se adresează această terapie, fiind de reținut faptul că osteopatia este una dintre acele metode holistice care tratează și gravidele.
Nu este însă o terapie recomandată în anumite cazuri precum infecții osoase sau articulare ori inflamație de natură necunoscută, osteoporoză, cancer osos. Înainte de a recurge la tratamentul osteopat, asigură-te că prezinți specialistului dosarul medical complet.

Osteopatia și munca la birou
Epoca modernă se confruntă cu o epidemie a problemelor cauzate de postura incorectă la computer. Acestea se agravează atunci când timpul petrecut în aceeași poziție se prelungește multe ore din zi. Poziția defectuoasă la birou întreaga zi este principalul vinovat pentru declanșarea durerii de spate, gât și de șold, însă și pentru cronicizarea acesteia. Aceasta din urmă determină creșterea alarmantă a absenteismului de la locul de muncă. Și, pe bună dreptate, deoarece durerea presupune un disconfort major, fiind din păcate și adeseori invalidantă și afectează în marea majoritate tinerii activi. Aceștia ajung, astfel, în situația de a lipsi de la serviciu, dar și de a intra în panică fiindcă nu pot munci la capacitatea la care erau obișnuiți pentru a atinge performanțele trasate. Nici în spațiul privat lucrurile nu se schimbă, durerea fiind un factor care influențează negativ stilul de viață și ne împiedică să ne bucurăm chiar de activitățile obișnuite.
Postura defectuoasă implică supraîntinderea, poziția în șezut vreme îndelungată și fără a lua pauze, aplecatul, perioade lungi de mișcări repetate. Consecințele sunt: dureri de diverse cauze, sindrom de tunel carpian, sciatică sau alte deformări ale vertebrelor, tensiuni și spasme musculare. Specialistul osteopat apelează nu doar la tehnici de relaxare, ci îți oferă sfaturi privind adoptarea unei posturi optime, care, pe viitor, te ajută în ameliorarea durerii și chiar prevenirea acesteia. Tratamentul se bazează pe nevoile individuale și diferă în funcție de vârstă, diagnostic și de condiția fizică. Tehnicile specifice contribuie la o recuperare eficientă și la revenirea cât mai rapidă la serviciu.
Între sfaturile pentru o postură corectă la birou cele mai importante sunt acestea:
Ia pauze scurte și dese de la computer pentru a reduce încordarea musculară și articulară
Poziționează ecranul computerului astfel încât să fie la nivelul ochilor și confortabil pentru zona superioară a corpului și pentru gât
Ține obiectele necesare cât mai aproape pe birou pentru a nu face efort de răsucire sau îndoire.

Cum decurge ședința de osteopatie
Evaluarea începe cu istoricul medical al pacientului, prima etapă a consultației incluzând o serie de întrebări prin care specialistul osteopat se edifică cu privire la diferite informații – boli în antecedente, afecțiuni moștenite, investigații efectuate, tratamente medicamentoase trecute sau prezente. De asemenea, vor fi și întrebări legate de obiceiurile de somn, mișcare, alimentație pentru a stabili influența stilului de viață.
Etapa numărul doi include întrebări care fac referire la simptomele care te-au adus în clinică, durata acestora, localizarea, intensitatea și simptomele asociate. Urmează observarea vizuală – specialistul este atent la postura pacientului, felul cum merge, poziția în mișcare etc.. Examinarea osteopată include palparea, o etapă importantă prin care este determinată cu precizie zona dureroasă.
Etapa următoare, tot ca parte a examenului fizic, include o serie de teste prin care sunt stabilite sau excluse problemele musculoscheletice. Există numeroase teste prin intermediul cărora sunt evaluate zone specifice – țesut conjunctiv, mușchi, nervi, oase. După parcurgerea acestor etape, specialistul corelează datele și formulează un plan de tratament, numărul ședințelor și frecvența acestora. Scopul este îmbunătățirea mobilității încheieturilor, reducerea spasmelor musculare și a încordării, reducerea inflamației, tratamentul osteopat având întotdeauna în vedere organismul ca un întreg. Planul poate să includă diferite tehnici separate sau combinate în funcție de nevoile pacientului: mobilizare, masaj, tehnică energetică musculară, tehnici viscerale, tehnici craniosacrale și multe altele.
Toate tehnicile sunt sigure și fără efecte secundare. Este totuși posibil ca la finalul ședinței să te confrunți cu simptome tranzitorii (trec în 1-2 zile), precum durerea, oboseala sau durerea de cap, care însă sunt normale. După ședința de osteopatie îți poți relua activitățile obișnuite de a doua zi. Recomandările generale sunt ca imediat după fiecare ședință să bei multă apă pentru a elimina toxinele acumulate în mușchi și care trebuie îndepărtate după tratament, poți merge la o plimbare ușoară pentru a te bucura de aerul curat și a ajuta organismul să se alinieze către un echilibru.

În concluzie
Osteopații ajută pacienții să își redobândească energia și eficiența prin faptul că se adresează numeroșilor factori care contribuie la starea generală de bine, însă și pentru că oferă sfaturi privind mișcarea, alimentația și postura adecvată. Pe lângă avantaje precum tratarea a numeroase afecțiuni – disfuncții asociate cu funcționarea defectuoasă a sistemelor osos, muscular, circulator, nervos, osteopatia este noninvazivă și nu presupune administrarea de medicamente pe parcursul tratamentului și, în plus, nu prezintă efecte adverse. Nu în ultimul rând, pe lângă faptul că vindecă și ameliorează, redându-ți starea de bine, tratamentul osteopat regulat previne numeroase boli, în primul rând prin întărirea sistemului musculoscheletic, contribuind astfel la reducerea semnificativă a riscului de rănire și de consecințe severe.

La Clinica Eliade beneficiezi de o terapie personalizată, stabilită de specialistul osteopat în funcție de nevoile tale individuale în urma unui consult amănunțit.

Absolvent al Societăţii Române de Osteopatie sub egida Institutului din Urbino, Bologna şi cu un master în kinetoterapie şi motricitate specială

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin