Magnetoterapia, una dintre cele mai utilizate proceduri holistice
INTRO:
Încă din Antichitate și de-a lungul vremurilor s-a apelat în scopuri terapeutice la diferite surse naturale, cum este minereul de fier, sau artificiale, precum magneții, care emit câmpuri magnetice. Abia în secolul al XIX-lea fenomenul a fost studiat în amănunt și s-a descoperit importanța influenței câmpurilor magnetice de frecvență joasă și abilitățile lor vindecătoare pentru diverse organe, inclusiv sistemul nervos.
Ce este magnetoterapia
Magnetoterapia, cunoscută și ca terapia cu magneți, este o procedură noninvazivă, aplicată în prezent la scară largă pentru tratarea a numeroase afecțiuni și pentru menținerea unei sănătăți optime. Atât corpul uman, cât și structura Pământului produc în mod natural unde electrice și magnetice. Practic, toate moleculele organismului nostru sunt dotate cu o mai mica sau mai mare încărcătură energetică. Sângele nostru curge prin câmpul magnetic al Pământului, care produce energie. Specialiștii în domeniul magnetoterapiei sunt de părere că acest câmp electromagnetic cu care este înzestrat corpul uman trebuie să se afle în echilibru pentru ca starea de sănătate să fie adecvată. Totodată, opinia unanimă este că anumite probleme de sănătate se produc tocmai pentru că aceste câmpuri magnetice se află în dezechilibru, iar, dacă așezi un camp magnetic lângă un corp, activitatea acestuia se normalizează. Terapia cu magneți este aplicată pe corpul îmbrăcat, magneții fiind fie încărcați electric pentru a transmite pulsiuni electrice către zona tratată, fie statici o perioadă mai lungă pe zona tratată, pentru a transmite tratament continuu. Magnetoterapia susține sănătatea organismului prin menținerea stării naturale alcaline produsă în procesul de realiniere a încărcăturii electromagnetice proprie corpului. Câmpurile magnetice negative determină acțiunea de autovindecare al organismului prin oxigenarea celulelor și țesuturilor până în straturile moleculare. Țesuturile ajung, astfel, la o stare de funcționare sănătoasă și normală, ceea ce înseamnă că aceste câmpuri magnetice negative susțin recuperarea energetică, ameliorează inflamația, reduc acidoza și grăbesc vindecarea.
Un pic de istorie
Magnetoterapia își are originile în secolul al XV-lea în Elveția, dar încă de pe vremea lui Aristotel se vorbea despre puterea terapeutică a magneților, iar în Asia, îndeosebi în zona Chinei, magneții erau întrebuințați și recunoscuți pentru proprietățile tămăduitoare și influența pozitivă asupra forței vitale a organismului cu aproape două mii de ani înaintea erei noastre. Se zvonește că celebra regină Cleopatra a Egiptului dormea lângă magneți pentru a se odihni mai bine și a-și menține frumusețea.
Când avem nevoie de magnetoterapie
Modificările de profunzime la nivel celular produse de magnetoterapie scot la iveală efecte precum cel analgezic, antiinflamator, antiedematos și de stimulare a circulației. Prin urmare, magnetoterapia se dovedește utilă în special în tratarea sindroamelor dureroase: durere de picior, spate, articulații. De asemenea, terapia este folosită în vindecarea rănilor, contuziilor, traumelor articulare sau musculare, afecțiunile coloanei, estomparea cicatricelor, insomnie, cefalee, durere din fibromialgie și durere din artrită. Există cercetări recente care evidențiază și rolul magnetoterapiei în tratarea osteoporozei, dar și în vindecarea țesurilor traumatizate (prin acțiunea asupra proteinelor din colagen) sau a oaselor fracturate sau cu întârzieri de creștere (prin mecanismul de acțiune asupra țesutului osos, anume sinteza metalică internă). Alte afecțiuni pentru care se recurge la terapia cu magneți sunt: boală articulară degenerativă, infecții bacteriene ale pielii și țesuturilor moi, afecțiuni apărute în urma accidentului vascular, tulburări craniene funcționale, scleroză multiplă, boli corneene infecțioase, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică, aritmie, pancreatită cronică, colon iritabil.
Magnetoterapia este o procedură sigură, care nu determină reacții adverse. În situații rare, pacienții se pot confrunta cu amețeală, lipsă de vlagă, greață, hipotensiune sau mâncărime cutanată locală. În schimb, magnetoterapia poate fi asociată fără probleme sau complicații cu tratamentul medical conventional, iar medicul curant trebuie anunțat cu privire la orice terapie complementară la care apelezi.
Contraindicațiile procedurilor de magnetoterapie
Nu s-a dovedit încă siguranța magnetoterapiei asupra copiilor mici și gravidelor. Prin urmare, se recomandă evitarea procedurilor pentru aceste categorii. Totodată, persoanele care au implanturi precum stenturi, stimulatoare cardiace nu ar trebui să apeleze la magnetoterapie, întrucât câmpul magnetic poate interfera cu funcția implantului. Persoanele care folosesc pompa de insulină sau aparat autidiv au, de asemenea, interdicție la această formă de terapie. Afecțiuni precum tuberculoza, diabetul juvenil, tirotoxicoza, infecțiile severe nu sunt compatibile cu magnetoterapia.
La Clinica Eliade îți punem la dispoziție numeroase proceduri de fizioterapie, una dintre cele mai eficiente fiind magnetoterapia. Programează-te, ca specialiștii noștri să creeze pentru tine un program personalizat. Toate terapiile noastre au rol de vindecare a unor afecțiuni importante!