+4 0748 01 11 11

Fascia și Masajul Miofascial

  /  Recuperare Medicală   /  Fascia și Masajul Miofascial

FASCIA este o membrană a țesutului conjunctiv aflată într-o mișcare continuă și complexă, care penetrează și înconjoară toate țesuturile și organele corpului, astfel formându-se un mediu unic pentru funcționarea sistemelor organismului.

Alcătuită din colagen (generator de rezistență), elastină (generatoare de flexibilitate), reticulină și polizaharide (captatoare de apă), FASCIA face parte din toate structurile corpului (țesuturi, organe, vase de sânge, nervi). Conținutul de colagen şi celulele țesutului conjunctiv constituie aproximativ 25% din totalul fluidelor din corp.

Orice impact asupra unei părți a corpului se transmite în întreaga structură, iar acolo unde FASCIA este întreruptă din cauza leziunilor, apare o întărire și îngroșare a fasciei pentru a apăra organismul și o reacție de inflamație prin strângerea elementelor sistemului imunitar venite să apere organismul. Este important să se redea fluiditatea acestor zone pentru a permite curățarea, hrănirea și regenerarea celulară în această zonă și zonele învecinate.

În urma studiilor anatomice si fiziologice s-a concluzionat că fascia joacă un rol important în menținerea tuturor funcțiilor organismului cu ar fi: funcție de intermediere între organe si tesuturi, fascia ca organ de simt, participa la procesele hemodinamice, metabolice si biochimic şi menține integritatea structurală şi de suport. De altfel, un sistem fascial sănătos înseamnă un sistem imunitar sănătos. Fără FASCIE, mușchii nu sunt capabili să își exercite funcțiile, nici să își păstreze forma!

Ce este masajul de eliberare miofascială și cum funcționează?

Eliberarea miofascială este un tip de terapie fizică adesea folosită pentru tratarea sindromului de durere miofascială. Sindromul dureros miofascial este o afecțiune a durerii cronice cauzată de sensibilitate în țesuturile miofasciale. Aceste țesuturi înconjoară și susțin mușchii din întregul corp. Durerea provine de obicei din puncte specifice din țesuturile miofasciale numite „puncte declanșatoare”, numite si trigger.

Eliberarea miofascială se concentrează pe reducerea durerii prin ușurarea tensiunii în punctele declanșatoare. Nu este întotdeauna ușor să înțelegem ce punct declanșator este responsabil pentru durere. Localizarea durerii într-un anumit punct de declanșare este foarte dificilă. Din acest motiv, eliberarea miofascială este adesea folosită pe o arie largă de mușchi și țesut mai degrabă, decât în puncte unice.

Cum funcționează eliberarea miofascială?

Majoritatea tratamentelor cu eliberare miofascială au loc în timpul unei sesiuni de terapie de masaj.

Terapeutul tău va masa ușor miofascia și va simți zonele rigide sau strânse. Miofascia normală trebuie să se simtă flexibilă și elastică. Terapeutul va începe masarea și întinderea zonelor care se simt rigide cu o presiune manuală ușoară pe punctele declansatoare, apoi facilitează eliberarea presiunii. Procesul se repetă de mai multe ori pe același punct de declanșare și pe alte puncte declanșatoare până când terapeutul consideră că tensiunea este eliberată complet.

Este posibil ca aceste zone în care terapeutul să lucreze să nu fie aproape de locul în care durerea este originară sau în care simțiți durerea cel mai proeminent. Eliberarea miofascială este legată de o rețea mai largă de mușchi care ar putea să vă provoace durerea.

Cine poate beneficia de eliberarea miofascială?

Pacienții cu sindrom dureros miofascial beneficiază frecvent de acest tip de terapie. Persoanele care se confruntă cu dureri de cap cronice pot găsi, de asemenea, ușurare in eliberarea miofascială și în terapia craniosacrala.

Unele persoane cu insuficiență venoasă, care apare atunci când se acumulează sânge în venele profunde ale piciorului, pot fi, de asemenea, să se bucure de beneficiile eliberării miofasciale. Eliberarea miofascială poate fi utilizată împreună cu alte tratamente precum întreaga paletă de masaje terapeutice din Clinica Eliade, dar si ROLLSHAPE – echipament de drenaj limfatic si masaj miofascial şi terapiile manuale si de recuperare – pentru a reduce acumularea și durerea cauzată de insuficiența venoasă şi de alte afecțiuni.

Pentru programări ne puteți contacta la 0748 01 11 11 sau la office@clinicaeliade.ro

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin