Abordarea holistica a terapiei durerilor de la nivelul coloanei vertebrale
Durerile de la nivelul coloanei vertebrale constituie o simptomatologie frecventa in rândul populației, indiferent de segmentul de vârstă.
Acestea au diferite cauze si mecanisme patologice.
Cea mai frecventă cauză a apariției acestora este dată de tulburările posturale, ca urmare a somatizărilor diferitelor poziții vicioase sau a obicieiurilor posturale nefiziologice, dublate de o lipsă cronică de mișcare.
De asemenea, stresul cronic alimentează starea de simpaticotonie, care generează tensiune musculară prelungită, mai ales la nivelul musculaturii posturale și care, cauzează, de asemenea, tulburări funcționale importante.
În acest context sistemul miofascial si ligamentar al pacientilor se adaptează la cerințele inadecvate prin relaxare/atrofie sau tensionare/hipertrofie, cu consecințe în modificarea arhitecturii normale a sistemului locomotor.
Aceste modificari, care inițial sunt reversibile, dezvoltă o serie de patern-uri posturale și de mișcare, având un rol sinergic în fixarea și somatizarea tulburărilor de postură printr-un mecanism de feedback pozitiv.
La nivelul coloanei vertebrale, care are un rol important în posturare, aceste modificări se traduc prin accentuarea/ștergerea/ inversarea curburilor fiziologice în planul sagital al coloanei și foarte frecvent, apariția scoliozelor in C sau în S cu și fără rotație, survenite în compensarea dislocarilor de la nivelul articulațiilor sacroiliace, generatoare de dezechilibre la nivelul bazinului și a inegalității aparente a lungimii membrelor inferioare.
Articulațiile sacroiliace sunt elementele de legătură statică și dinamică dintre sprijinul ortostatic în membrele inferioare și osul sacru, temelia coloanei vertebrale.
Procesele de adaptare la cerințele unor posturi nefizologice sunt continue și asimptomatice, o lungă perioadă de timp, datorită marii capacități de adaptare a organismului uman.
După o perioadă, printr-un proces de acumulare și de agravare a tulburărilor funcționale, generate la nivel biomecanic și circulator în regiunile afectate, se epuizează mecanismele de adaptare, generând o simptomatologie bazată pe durere și impotență funcțională.
În zonele afectate se constituie treptat, procese inflamatorii, inițial acute, care se cronicizează, generând tulburări circulatorii importante, care afectează troficitatea țesuturilor interesate și implicit degenerescența lor.
De regulă acesta este momentul când pacienții se confruntă cu o simptomatologie dureroasă, care îi determină să apeleze la ajutorul unui terapeut.
Medicina alopată tratează această patologie, prin:
- administrarea sistemică sau locală de antiinflamatorii steroidiene și nesteroidiene și analgetice, sub diverse forme (unguente locale, comprimate orale, supozitoare, soluții injectabile, infiltrații locale, etc.);
- prescrierea de proceduri de masaj;
- fizioterapie;
- kinetoterapie.
De cele mai multe ori sunt vizate doar regiunile dureroase, încercându-se reducerea sau eliminarea simptomatologiei.
Abordarea holistică a tratamentului acestor patologii se bazează atât pe îmbunătățirea statusului local, în vederea facilitării proceselor de regenerare la nivelul zonelor afectate cât, mai ales, pe modificarea contextului sistemic al organismului, care cauzeaza vulnerabilizarea acestor zone.
În acest context, Clinica ELIADE propune protocoale terapeutice personalizate, pt fiecare pacient, constând în:
- Terapii manuale, pt îmbunătățirea circulației locale de tipul masajelor terapeutice și a tehnicilor de trigger point, etc.
- Terapii instrumentale de mobilizare facială pentru eliminarea blocajelor circulatorii si funcționale precum: Gua Sha, IASTM (instrument assisted soft tissue mobilization), terapiile cu vacuum, dry needling, etc;
- Tratamente de îmbunătățire al statusului metabolic general și local constând în: infiltrații locale cu ozon, saună cu ozon sau cu IR, fizioterapie;
- Terapii de reposturare și recuperare funcțională: chiropractica, osteopatie, kinetoterapie;
- Terapii de reechilibrare psihoemoțională și neurovegetativă: Terapia Florală Bach, Terapia Craniosacrală, PEMF, SCENAR, etc.
În concluzie, pentru a obține recuperări rapide și sustenabile este necesară o abordare multifactorială, sinergică, pe mai multe paliere de acțiune, care să vină în complementaritate cu nevoile pacientului.
Specialiștii Clinicii Eliade, având o experiență solidă în tratarea acestor patologii, pot evalua particularitățile fiecărui caz în parte și să propună programul de recuperare cel mai adecvat.
Programează-te acum la +40 (748) 01 11 11 / +40 (756) 082 204 / +40 (742) 131 111 sau pe office@clinicaeliade.ro