+4 0748 01 11 11

Psihoterapia ca metodă de PREVENȚIE

  /  Prevenție   /  Psihoterapia ca metodă de PREVENȚIE

De obicei mergem la psiholog atunci când ne confruntam cu o problema lăuntrica pe care nu știm cum sa o gestionam singuri. Întrebarea este dacă ne putem “imuniza” (în diferite grade) față de posibile suferințe de natură psihologică, printr-o abordare preventivă.

Ce ar presupune această acțiune?

În primul rând, trebuie să avem disponibilitatea de a discuta deschis cu un profesionist despre gândurile și emoțiile noastre. Viața pe care o ducem reprezintă rezultanta unor decizii conștiente. Totuși, în spatele acestora se află motivații inconștiente. Palierul inconștient al aparatului psihic este caracterizat de o dinamică foarte intensă. Pentru a păși în acest teritoriu misterios si tumultuos este nevoie de câteva calități, dintre care enumerăm: capacitate de introspecție, fina observare a propriilor gânduri si emoții, atitudinea nejudicativă, încrederea in procesul terapeutic.

Propria analiză, desfășurată față în față cu propria persoană este, cu siguranță de o mare importanță. Totuși, din cauza propriilor mecanisme psihice de protecție, este aproape imposibil să ajungem la motivațiile adânci ale atitudinilor și comportamentului propriu. Pentru acest motiv este necesară prezența terapeutului. Acesta oferă nu doar o oglindire clară a realității psihice a pacientului, ci și o călăuzire plină de empatie menită să aducă ințelegere și transformare.

Provocările realității exterioare aduc la lumină modalități de răspuns diferite. Situațiile cu care ne confruntăm in planul realității exterioare declanșează mecanisme de adaptare conforme unui profil psihologic, tipului propriu de personalitate. Suntem atat de obișnuiti cu felul nostru de a fi și de a reacționa incat rareori ne punem problema ca există trăsături, atitudini sau comportamente care pot și chiar trebuie sa fie imbunătățite. Feedback-ul dat modului nostru de a fi vine din partea anturajului, în special din partea persoanelor apropriate. Totuși, aceste oglindiri, adesea, nu fac decât să intăreasca niște tipare de comportament păguboase pentru ca nu au un caracter terapeutic.

Menținute, aceste tipare devin mari consumatoare de energie psihică. Ele aduc in viața noastra situații recurente, cicluri de evenimente care se repetă la intervale de timp și consolideaza sentimentul zădărniciei in fata unor provocări, aparent exterioare, cărora nu le putem face față.

De aici, până la instalarea cronicizării unor simptome nu mai este decât un pas. întreaga construcție conceptuală ajunge, în mod paradoxal, să sprijine concluzii detrimentale stării noastre de bine lăuntric, echilibrului si capacității de a trăi in bucurie. Mai mult, pot să apaăr si asa-numitele somatizări, adică afecțiuni care sunt rezultatul transferului unei incărcături insuportabile de la nivelul sistemului psihic la nivelul corpului fizic.

Aceste situații pot și trebuie sa fie prevenite prin creșterea nivelului de cunoaștere de sine. În acest sens, ședințele de consiliere, consultațiile și ședințele de intervenție psihoterapeutică conduc la acea transformare a structurii și dinamicii de personalitate, astfel incât provocările realității exterioare devin o sursa de inspirație și de mobilizare a increderii, bucuriei si dorintei de a izbandi, o materie primă aptă sa fie sublimată și interpretată dintr-o perspectivă pozitivă.

Printr-un asemenea demers pot fi evitate stari neplăcute, sentimentul lipsei de sens, emoțiile coplesitoare de furie, frică, vinovăție, conflictele interioare, cu manifestările comportamentale aferente, anxietatea sau depresia.

Vă așteptăm în Clinica Eliade ca să beneficiați de experiența terapeuților noștrii în călăuzirea dvs. către o adevărată stare de sănătate.

Pentru programări ne puteți contacta la 0748 01 11 11 sau la office@clinicaeliade.ro.

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin