Pentru rezolvarea oricărei probleme este nevoie de un cadru, adică de un set de reguli la care cei aflati in contrast de idei să subscrie. Mai este nevoie si de un moderator, adică de o persoană care să fie avizată în legătură cu domeniul, care sa poată să construiască un mod de relationare mai armonios și mai eficient între cei doi, care să știe cum să aloce timp pentru ca fiecare să își poată spune povestea, care să știe să impună regula tăcerii atunci când celălalt vorbește și care să cultive momentele de tăcere ale celor doi ca prilej de creștere in întelegere și iubire.
De ce ar dori un cuplu să vină în terapie?
Pentru ca există probleme aparent de netrecut care au ajuns la un stadiu insuportabil; pentru că există, de fapt, multă suferintă și, în aparentă, aceasta se datorează unei ”deficitare comunicări”; pentru că unul dintre cei doi, sau ambii, se simt neînteleși, neapreciati, neiubiti; pentru că cei doi doresc să găsească o cale de rezolvare care să îi absolve pe ei de luarea unei decizii, decizie care, așa cum s-ar gândi unele cupluri la început de terapie, ar trebui să fie dată de psihoterapeut.
Motivele pentru care un cuplu vine în terapie sunt numeroase. Unii, de exemplu, vor veni pentru a găsi confirmarea de a se despărti. Altii vor veni pentru că doresc să rămână împreună.
Ceea ce psihoterapeutul va descoperi este adevăratul motiv pentru care cei doi își doresc acest demers, un motiv care lor înșiși le scapă, nu dintr-o elaborată și conștientă dorintă de eludare a adevărului, ci dintr-o inconștientă motivatie care îi pune la adăpost de un intolerabil adevăr pe care cei doi nu pot să îl recunoască pentru că le provoacă o mare durere.
Cei care aleg psihoterapia de cuplu aleg să crească, să iasă dintr-un blocaj, dintr-o etapă de întelegere aflată pe un nivel de dezvoltare psihică inferioară vârstei biologice pe care unul, celălalt sau ambii o au.
Psihoterapia de cuplu se adresează celor doi dar abordează cuplul ca pe un organism psihic unic. Suferinta este a acestui organism și tocmai acest organism face obiectul terapiei. travaliul ei poate fi mai lung sau mai scurt dar întotdeauna va aduce cu sine o perspectivă mai amplă, o lărgire a spatiului psihic.
Va invitam sa explorati psihoterapia de cuplu la Clinica Eliade. Pentru programari ne puteti contacta la 0748 11 11 11 sau la office@clinicaeliade.ro.