INTRO:
Dietoterapia presupune recomandarea unui plan de alimentație specific stabilit de un terapeut cu experiență în funcție de natura bolii, dar acest plan este alcătuit și adaptat în funcție de preferințele și nevoile individuale ale pacientului. Principiul de bază în dietoterapie este că alimentele pe care le consumăm îndeplinesc un rol esențial pentru sănătate, acestea fiind înzestrate atât cu proprietăți nutritive pentru corp și minte, cât și cu anumite calități farmacologice și, astfel, vindecătoare. Prin dietoterapie se urmărește restabilirea echilibrului din organism prin ameliorarea suferințelor anumitor organe și sisteme care întrețin starea de boală.
Mâncarea, un subiect mereu actual
Alimentele ocupă un loc central în viețile noastre, reprezentând o sursă de energie fizică și mentală. Și, încă din cele mai vechi timpuri, grație celui considerat părintele medicinei, Hipocrate, s-a făcut legătura între alimentația săracă în nutrienți ori subnutriție și apariția a numeroase boli. Practic, un consum alimentar dezechilibrat, care se menține o perioadă îndelungată determină perturbări care încep să se manifeste în întreg corpul, aspect care pregătește terenul pentru dezvoltarea multor boli de natură cronică. Diabetul, obezitatea, afecțiunile cordului, cele inflamatorii, anumite probleme persistente ale pielii și cancerul își au originea, potrivit unor numeroase cercetări mai vechi sau mai noi, consumului nesăbuit de alimente, precum un regim prea bogat în sare și grăsimi, lipsit de cantități optime de fructe și legume. Prin dietoterapie se dorește redobândirea armoniei care a fost dată peste cap de un stil de viață dezordonat. Practic, terapia nutrițională este cea mai importantă terapie nemedicală în cadrul căreia tratamentul este realizat prin modificarea obiceiurilor alimentare, element esențial și necesar în prevenirea și controlul bolilor. Terapeutul efectuează mai întâi o evaluare și ia în considerare istoricul medical, informații privind stilul de viață și alimentație pentru ca, ulterior, să stabilească un diagnostic și un plan de tratament croit pe afecțiunea de care suferi și de scopurile planificate. Abordarea în dietoterapie este individualizată și poate include o asociere de plan alimentar și suplimentele potrivite.
Tipuri de nutriție în funcție de anumite afecțiuni
Pe lângă calitățile hrănitoare pe care le au alimentele pot avea acțiune medicinală, fiind laxative, diuretice, sudorifice, antifebrile sau pot avea acțiune inflamatorie, și atunci sunt dăunătoare corpului. Prin urmare, în cadrul unui plan de dietoterapie, acestea sunt alese cu grijă în funcție de afecțiunea care se dorește tratată. Dietoterapia are efectul scontat dacă sunt respectați o serie de parametri precum o anumită cantitate de nutrienți (aceștia sunt macronutrienții precum proteinele, grăsimile, carbohidrații și micronutrienții ca vitaminele, mineralele, probioticele, fibrele), un anumit conținut caloric și o serie de proprietăți ale alimentelor cum sunt consistența sau temperatura acestora, însă la fel de mult contează și ora mesei, numărul meselor dintr-o zi, distribuția meselor și valoarea terapeutică a unor alimente.
De exemplu, în tulburările sistemului digestiv, dietoterapia se constituie ca principala metodă de tratament, întrucât chiar o alimentație dezechilibrată este factorul declanșator al acestor tulburări. În acest caz, recomandările generale sunt de evitare a compușilor alimentari iritanți pentru mucoasa stomacului, pentru ficat și vezica biliară sau pancreas, deoarece aceștia influențează negativ secreția gastrică, motilitatea intestinală și evacuarea optimă a reziduurilor. De asemenea, sunt indicate reducerea aportului de sare și adoptarea pe termen lung a unui meniu care să cuprindă cantități echilibrate de proteine, lipide și carbohidrați, cu evitarea alimentelor care favorizează fermentația intestinală. În cazul tulburărilor hepatice, alimentația trebuie să fie suplimentată cu grăsimi benefice și anumite proteine cu substanțe care susțin metabolismul eficient al lipidelor. Pe de altă parte, alimentația pentru ateroscleroză impune reducerea la minimum a grăsimilor animale, a carbohidraților simpli și a fructelor de mare, scopul fiind echilibrarea metabolismului lipidelor și refacerea funcțiilor de coagulare și circulație sanguină. În ceea ce privește alimentația pentru afecțiunile cardiovasculare, regimul presupune reducerea consumului de sare și un aport echilibrat de proteine, grăsimi și carbohidrați, cu suplimentarea magneziului. Dietoterapia în problemele renale include recomandări generale precum o alimentație cu conținut scăzut de sodiu și proteine. Iar regimul pentru alergii înseamnă un conținut scăzut de carbohidrați, cu excluderea completă a substanței care produce alergia dacă este vorba despre o alergie alimentară. Regimul unui diabetic implică în mod obligatoriu renunțarea la carbohidrații simpli și la anumite grăsimi. Cantitatea de carbohidrați permisă este calculată în funcție de gradul de severitate a bolii și de specificul individual.
În concluzie
Principiul de bază în dietoterapie este faptul că o disfuncție în stilul de viață determinată de o alimentație defectuoasă este reversibilă sau poate fi ameliorată cu ajutorul schimbărilor în regimul alimentar. Dietoterapia are un rol vital în prevenirea și tratarea multor afecțiuni cronice precum hipertensiunea, diabetul zaharat, boala cardiacă și altele prin abordarea individualizată a unei alimentații potrivite. De reținut că avantajele generale ale dietoterapiei sunt următoarele: evitarea deficitelor nutriționale prin recomandarea alimentelor potrivite cu structura și stilul de viață individuale, slăbirea sau îngrășarea printr-un plan alimentar controlat din punct de vedere al nevoilor organismului și sub supervizarea specialistului, accelerarea sistemului imunitar prin susținerea sănătății gastrointestinale cu ajutorul alimentației potrivite ca organismul să funcționeze optim, detoxifiere și îndepărtarea eficientă a toxinelor, reducerea stărilor de oboseală cronică și a stresului cu ajutorul alimentelor bogate în antioxidanți, menținerea sub observație și prevenția bolilor cronice precum diabetul, afecțiunile digestive, cardiovasculare sau cancerul.
În cadrul Clinicii Eliade, oferim servicii asociate de dietoterapie pentru sănătate și slăbit sănătos împreună cu ședințe de iridologie, o metodă de terapie neinvazivă prin care irisul dezvăluie starea de sănătate a întregului organism.