+4 0748 01 11 11

Umorul – soluție inedită pentru starea de burnout profesional

  /  Medicina Integrativa   /  Umorul – soluție inedită pentru starea de burnout profesional
Umorul – soluție inedită pentru starea de burnout profesional

Unul dintre dezideratele majore ale angajatului și, în același timp, ale angajatorului este diminuarea stării de burnout profesional. Acest concept este de foarte mare actualitate datorită creșterii frecvenței de apariție a simptomelor sale specifice în mediul profesional. Dintre atributele acestui sindrom putem enumera: epuizarea emoțională la locul de muncă, sentimentul că a lucra cu oamenii pe durata unei zile întregi presupune mare efort, senzația că activitatea profesională este frustrantă și epuizantă, senzația că a lucra cu oamenii produce un mare stres, senzația de uscăciune emoțională și sentimentul caracterului impersonal al relației cu pacienții sau cu clienții, care sunt văzuți ca niște obiecte, senzația de oboseală în ziua următoare unei zile de muncă, sentimentul insensibilității sau nepăsării în legătură cu ceea ce se va întâmpla pacienților sau clienților, dificultatea de a stabili o atmosferă relaxată în relația cu pacienții/clientii. Acestea sunt doar câteva dintre elementele folosite in cadrul  testului auto- administrat pentru burnout ( Maslach Burnout Inventory).

Cercetările au dovedit ca sindromul de burnout apare, în special, în cazul persoanelor care lucrează în domeniul sănătății, al asistenței sociale, al administrației publice, în toate domeniile în care există o relație directă cu clienții, adică  în spitale, în centre de sănătate, în centre sociale, în azile, in instituții publice.

Care este oare e soluția de reducere a simptomelor specifice acestui sindrom și de prevenire a apariției lui?

În legătură cu acest subiect există o serie întreagă de cercetări de specialitate dintre care vom aborda un număr de două respectiv studiul cercetătoarei Michelin Maslin, intitulat ”Eliberarea prin comic; examinarea efectelor protective ale umorului de adaptare în cazul burnout-ului” și ” Slavery and mastery, Studiul psihanalitic cu privire la burnout-ul profesional”, al cercetătorului Stijn Vanheule.

Maslach si Jackson sunt cei doi psihologi care au introdus conceptul de burnout și l-au descris în termeni de epuizare emoțională, depersonalizare și reducere a împlinirii personale. Burnout-ul poate să apară în cazul persoanelor care îndeplinesc activități față de alte persoane  ( Maslach Johnson 1986). Conform tezei cercetătoarei Michelin Maslin, burnout-ul profesional poate fi redus cu ajutorul umorului. Cercetătoarea definește mai multe tipuri de umor și afirmă că acestea acționează pe post de tampon împotriva burnout-ului la care sunt expuse persoanele ce lucrează în domeniul serviciilor publice. Totodată, ea accentuează importanța optimismului, a stării de satisfacție în viață și a stării de fericire ca atitudini fundamentale de reducere a stării de burnout.

Concluziile cercetătoarei sunt că starea de optimism reprezintă principala modalitate de reducere a riscului apariției sindromului de burnout. În ceea ce privește umorul, ea afirmă că acesta are o valoare pozitivă. Oamenii folosesc valențele pozitive ale umorului în activitatea lor, reducând astfel riscul apariției unei multitudini de probleme de natură fizică, socială și emoțională care derivă din sindromul de burnout. Prin utilizarea umorului, persoanele angajate în activități sociale față de semenii lor dobândesc o perspectivă mai sănătoasă asupra propriei lor activități. Cercetătoarea afirmă că integrarea umorului, amuzamentului și a bucuriei în activitățile de instruire conduse de pedagogi și profesori dar și in activitățile conduse de manageri și supervizori poate aduce beneficii semnificative la locul de muncă.

Consilierea pentru dezvoltare personală permite identificarea elementelor care blochează sau inhibă umorul și, totodată, poate asigura cultivarea acelor trăsături specifice necesare unei ventilări prin intermediul unor stiluri de umor pozitiv la locul de muncă.

Deschiderea canalelor de comunicare inter și intra-personale și deblocarea energiilor specifice manifestării umorului presupune, în primul rând, atingerea unei stări de relaxare. Acest proces este puternic susținut prin utilizarea unor metode manuale si subtile de inducere a relaxării, precum masajul, sauna, terapia cranio-sacrala,  osteopatia dar și prin intermediul tehnologiei de neuromodulare dinamică (Scenar) si a tehnologiei cu câmp magnetic pulsator. Unul dintre elementele prealabile esențiale înlăturării blocajelor emoționale și deschiderii canalelor de manifestare a energiei umorului este apariția stării de relaxare. Metodele și tehnicile specifice utilizate în Clinica Eliade asigură tocmai instalarea unei stări de relaxare profundă și de decondiționare energetică si emoțională. Acestea sunt elementele prealabile intervenției prin consiliere pentru dezvoltare personala care are ca scop tocmai mobilizarea eficientă  a resurselor interioare necesare prevenirii apariției și dizolvării stării de burnout.

Pe fondul stării de relaxare, conținuturile  psiho-emoționale, care până atunci generau stări de tensiune și de blocaj, pot să iasă la suprafață într-o formă sublimată, ca manifestări ale umorului.

În concluzie, putem afirma ca soluțiile sunt chiar la îndemâna noastră și este ușor și plăcut să facem apel la mijloacele care potențează capacitatea de relaxare profundă sporindu-ne astfel disponibilitatea de adaptare creativă la realitate prin intermediul umorului.

 

Pentru programari :

+4 031.005.09.01

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin