+4 0748 01 11 11

Tulburare afectiva sezoniera

  /  Medicina Integrativa   /  Tulburare afectiva sezoniera

O zi mohorâtă poate pune mulți oameni într-o stare proastă. Dar pentru un procent mic din populație, un întreg anotimp poate spirala într-o depresie gravă numită tulburare afectivă sezonieră (TAF).

TAF afectează între 1-10% din populatie în fiecare an, potrivit unei studiu din 2009 al publicaţiei The Physician and Sportsmedicine. Cauzele care stau în spatele TAF sunt încă necunoscute, dar cercetătorii investighează mai multe despre indicii biologici ai acesteia.

Simptome

Simptomele TAF sunt aceleași cu cele care însoțesc depresia. Lipsa unei perspective de viitor, nefericirea, iritabilitatea, lipsa de interes pentru hobby-urile obișnuite, dificultatea de a fi atent, oboseala și îndepărtarea din grupul de prieteni și familie sunt toate simptomele TAF.

În timp ce unele forme de depresie contribuie la scăderea în greutate, cei care suferă de TAF au adesea apetitului crescut ceea ce duce și la creșterea în greutate. TAF este, de asemenea, marcat de somnolență în timpul zilei și de o lipsă de energie.

În timp ce multe simptome TAF sunt asemănătoare celor de depresie, pacienții cu TAF trec printr-un ciclu anual de simptome depresive, urmate de o perioadă fără simptome.

Deşi pacienții nu suferă de TAF în fiecare an, 70% din ani pot resimţi aceste simptome. Deci, dacă luăm în calcul timpul total de viaţă al pacientului, acesta poate fi acelaşi ca şi în cazul tulburării depresive majore.

Diagnostic și teste

Medicii diagnostichează TAF printr-o serie de întrebări despre simptome. De obicei, testele fizice sunt necesare doar pentru a exclude alte cauze ale simptomelor depresive. Uneori este necesară o evaluare psihologică pentru formele severe de TAF.

TAF este considerat un subtip de depresie sau tulburare bipolară și poate fi dificil de distins de alte probleme psihologice. Pentru a fi diagnosticat cu TAF, de obicei, o persoană trebuie să îndeplinească criteriile din manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale, în special:

  • persoana a suferit depresie și alte simptome timp de cel puțin doi ani consecutivi, în același sezon, în fiecare an.
  • perioadele de depresie au fost urmate de perioade fără depresie și nu există alte explicații pentru schimbările de stare sau comportament.

Majoritatea persoanelor cu TAF prezintă simptome depresive în toamnă și iarna. Cu toate acestea, o formă rară de TAF afectează oamenii în lunile de vară. Persoanele care suferă de TAF în timpul varii au mai multe șanse de a avea anxietate, iritabilitate, scădere în greutate, apetit scăzut și insomnie.

Tratament și medicamente

Tratamentele TAF iau forme diferite, deoarece o persoană afectată de TAF poate răspunde mai bine la un tratament decât un alt individ.

Terapia craniosacrală se numără printre remediile TAF și este un mod delicat de a lucra cu corpul pacientului, folosind o atingere terapeutică uşoară pentru a încuraja eliberarea simptomelor cauzate de stres fizic, psihologic și emoțional.

Acțiunea factorilor de stres asupra corpului nostru activează sistemul nervos autonom – care controlează respirația, sistemul digestiv și sistemul hormonal. Sistemul nervos autonom are un feedback senzorial asupra sistemului nervos central (creierul și măduva spinării). Terapia craniosacrală ajută la echilibrarea sistemului nervos.

Aceasta lucrează cu corpul dumneavoastră pentru a elibera ușor restricțiile fizice și, în acest mod, ne poate ajuta să eliberăm stresul sau emoțiile prinse în zona respectivă.

Doctorii recomandă si Terapia Bach în cazul TAF, un remediu energetic din florile diferitelor plante și copaci. Esențele sunt făcute co-creativ cu natura. Modelul lor energetic este transferat în apă, care este îmbuteliată și luată în picături. Esențele de flori oferă un puternic suport vindecător în eliberarea problemelor emoționale și spirituale.

Echilibrarea emoţiilor prin terapia florala se realizează printr-un tratament blând, lipsit de toxicitate. Fiecare remediu tratează o stare specifică şi în funcţie de situaţie putem alege unul sau mai multe remedii, reacţiile noastre emotionale fiind complexe. Dificultăţile emoţionale cu care ne confruntăm, gândurile care ne chinuie, defectele de comportament şi manifestările negative ale caracterului nostru ne influenţează sănatatea.

Medicii recomandă, de asemenea, ca cei afectaţi de TAF să încerce să obțină cât mai multă lumină naturală posibilă, prin plimbări frecvente şi stând lângă ferestre. Menținerea legăturii cu familia și prietenii poate, de asemenea, să amelioreze simptomele TAF.

Insă retina umană funcționează diferit în TAF. De aceea medici măsoară un răspuns retinian la pacientul care suferă de TAF pentru a anticipa ce tratament ar fi cel mai bine pentru acel individ. Acest „medicament personalizat” ar putea fi un tratament rapid în ameliorarea ameliorarea rapidă a viitoarelor simptome, de aceea este indicat consultarea unui medic înainte de a urma oricare din terapiile descrise anterior.

 

Florian Raducu
Terapeut Terapie Craniosacrala

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin