+4 0748 01 11 11

Terapii potrivite pentru stimularea nervului vag

  /  Medicina Integrativa   /  Terapii potrivite pentru stimularea nervului vag

INTRO:

Nervul vag este cel mai lung nerv din organism, acesta făcând legătura între creier și cele mai importante organe, între care intestinele, stomacul, inima și plămânii. Este un nerv de o importanță majoră. Nervul vag este o componentă esențială a sistemului nervos parasimpatic, asociat cu activități precum digestia și odihna, însă nervul vag influențează și respirația, funcția digestivă și ritmul cardiac, toate acestea cu impact semnificativ asupra sănătății în general și asupra sănătății mentale în mod special. Depindem de nervul vag pentru a susține digestia, răspunsul imun și a combate inflamația și anxietatea. Dezechilibre la nivelul nervului vag sunt în strânsă conexiune cu bolile cronice și o recuperare lentă. Prin urmare, stimularea nervului vag, adică o atenție specială acordată tonusului vagal, prin intermediul unor tehnici speciale, asigură o sănătate fizică și emoțională optime. În Clinica Eliade îți punem la dispoziție o gamă de terapii care susțin buna funcționare a nervului vag, considerat unul dintre cei mai importanți nervi din organism deoarece influențează sănătatea pe numeroase planuri. Iată care sunt acestea și cum contribuie la îmbunătățirea tonusului general.

Masajul: Masajul de orice tip induce nu doar relaxare și o senzație de bine, ci stimulează nervul vag, accelerând activitatea acestuia. Nervul vag poate fi stimulat prin masajul unor zone specifice, precum și prin masajul tălpilor care s-a dovedit că sporește modulația vagală, îmbunătățește activitatea cardiacă și reduce anxietatea și stresul. Totodată, masajul în regiunea gâtului stimulează nervul vag să amelioreze episoadele de convulsii. Fă-ți o programare pentru ca specialistul să evalueze starea ta și să îți recomande procedurile de masaj adecvate.

Terapia craniosacrală: Prin terapia craniosacrală, o metodă noninvazivă, corpul este stimulat prin atingeri subtile să activeze procesul de autovindecare. Această formă de tratament holistic se adresează în mod direct nervilor cranieni, între care și cel vag, și ajută organismul să își îmbunătățească răspunsul la stres și să diminueze încordarea. Pe măsură ce ședințele de terapie avansează, circuitele sistemului nervos se reorganizează, iar tonusul vagal se animă, ceea ce permite instalarea unui echilibru între componenta simpatică și parasimpatică.

Chiropractica: Principiul de bază al chiropracticii este îmbunătățirea funcționării sistemului nervos prin intermediul masajului blând al coloanei vertebrale și palparea în anumite puncte de tensiune. Astfel, terapeutul reglează ritmul organelor interne (viscerele) și readuce armonia întregului corp. Creierul, coloana vertebrală și nervii spinali pot primi prin intermediul mișcărilor aplicate de chiropractician o serie de semnale de ajustare care ajută atât nervul vag, cât și întreg sistemul nervos să funcționeze mai bine, ceea ce contribuie, de asemenea, la buna funcționare a întregului corp.

Osteopatia: Ideea fundamentală a osteopatiei este tratarea persoanei ca întreg, și nu doar tratarea anumitor simptome. Această terapie holistică contribuie la reducerea durerilor de diferite cauze, a tensiunii și la creșterea mobilității articulațiilor. Totodată, osteopatia poate avea un rol important în echilibrul tensiunii arteriale, îmbunătățirea circulației sângelui și adaptarea organismului la schimbările hormonale și structural din perioada sarcinii. Tratamentul osteopat ajută și la echilibrarea sistemului nervos autonomy prin manipularea blândă a nervului vag. În consecință, organismul rezistă mai ușor stresului cronic, depresiei, anxietății și se ameliorează tulburări precum cele digestive sau cardiace.

Importanța tonusului vagal
Tonusul vagal este măsurat în funcție de ritmul cardiac și respirator, un tonus crescut însemnând că organismul are capacitatea de a se detensiona mai rapid după o situație tensionată. De asemenea, tonusul vagal crescut este echivalent cu abilitatea de a ține în frâu nivelurile glicemiei și, prin urmare, se reduce riscul de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, anxietate, migrene sau tulburări digestive. Pe de altă parte, tonusul vagal scăzut este asociat cu inflamația cronică și cu afecțiuni precum artrita reumatoidă sau diverse infecții severe. O lungă listă de probleme de sănătate este rezultatul funcționării deficitare a nervului vag. Între cele mai întâlnite sunt: predispoziția la infecții, sindromul refluxului gastroesofagian, probleme ale pielii, durere cronică, osteoporoză, infecții de tract urinar, depresie, oboseală, sindrom de intestin iritabil, obezitate, deficit de vitamina B12.

Kinetoterapeut Principal al Secției de Recuperare în Clinica Eliade (Kinetoterapie, Fizioterapie şi Examinare Posturală), are peste 15 ani de experiență în domeniul recuperării medicale, cu rezultate şi statisfacții profesionale deosebite.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin