CE ESTE TERAPIA CRANIOSACRALĂ?
Terapia craniosacrală (TCS)
este o terapie manuală, blândă, non-invazivă ce presupune evaluarea și corecția sistemului cranioscral (din acesta fac parte creierul, măduva spinării și în interiorul căruia se produce lichidul cefalorahidian, lichid ce menține ambientul fiziologic în care creierul și măduva spinării se dezvoltă, trăiește și funcționează). TCS inițiază și susține mecanismul natural al organismului de auto-vindecare.
Un terapeut lucrează ușor cu întregul corp, inclusiv coloana vertebrală și craniul și suturile sale craniene, diafragmele și fascia. Folosind mâinile ca instrumente de discriminare fină, terapeuții Craniosacrali sunt capabili să detecteze tulburări în ritmul sacral cranian pentru a-i ajuta să identifice zone de disfuncție, cum ar fi craniene, suturale, membrană și alte restricții ale țesuturilor moi din organism.
TCS elimină blocajele din ƫesuturile fasciale ale corpului. Acestea sunt straturile ƫesuturilor moi, care au continuitate de-a lungul întregului corp si învăluie fiecare organ, muşchi şi os, până la celule individuale. Această eliberare blândă a tensiunilor cronice din organism poate duce la schimbări majore benefice atât fizice, cât şi emoționale.
În esență, TCS implică manipulări blânde ale terapeutului care testează blocajele şi “ascultă” calitatea ritmului craniosacral, pe care organismul îl reglează si menține pentru a ne alimenta şi hrăni delicatele țesuturi nervoase.
Terapia craniosacrală are o lungă istorie de dezvoltare, prin viața si activitatea lui AT Still, WG Sutherland şi John E Upledeger.
Terapia craniosacrală își are originile în descoperirile dr. Andrew Taylor Still (1828-1917), considerat părintele osteopatiei și al medicine osteopate. Dr. Still considera că fluxul liber al lichidelor în țesuturi – sânge, limfă, lichide din spațiul dintre celule- constituie esența sănătății.
Mai târziu, în anii 1930-1940, dr. William Garner Sutherland, discipol al dr. Still duce mai departe cercetările acestuia și face o descoperire remarcabilă examinând oasele craniene. Contrar credințelor că la maturitate cutia craniană devine o structură închisă și rigidă, dr. Sutherland și-a dat seama că suturile craniene sunt concepute pentru a permite un oarecare grad de mișcare. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal – care irigă creierul și măduva – are un puls ritmic ce poate fi simțit în orice os sau țesut al corpului. Acest lichid curge liber iar pulsul craniosacral este regulat și armonic dacă oasele craniene au o anumită elasticitate, se mișcă discret urmărind mișcarea lichidului.
• Sistem musculat şi sistem osos: țesut cicatricial – leziuni vechi / intervenții chirurgicale; dureri cronice de gât şi dureri de spate; dureri la şold şi membrele inferioare, în legatura cu nervul sciatic; dureri cervicale în urma accidentelor rutiere / traume nerezolvate; traume sau leziuni – acute sau cronice; curbura coloanei vertebrale (cifoza, scolioza); dureri musculare; umăr anchilozat / dureros; leziuni sportive; leziuni repetitive / luxaƫii; probleme postoperatorii;Traumatisme si leziuni vechi.
• Sistemul digestiv: constipație; diaree; sindromul de colon iritabil; intoleranƫă alimentară, sensibilități.
• Sistemul neurologic: probleme legate de autism; ADD; ADHD; paralizie cerebrală; MS – Scleroza multipla; AVC.
• Comportament / stări: fobii; crize de isterie; trac; agresivitate; frici; anxietate; depresii; diverse probleme emoționale.
• Infecƫii: cronice sau acute; infecƫii ale sinusurilor; infecƫii respiratorii; infectii ale urechii; infecƫii ale tractului urinar.
• Sistemul urinar: imunitare redusă / boli legate de imunitate; oboseală cronică alergii.
• Sistemul hormonal: dezechilibre hormonale; infertilitate; menopauză; menstruaƫie.
• Dificultăƫi de învăƫare: dislexie; dificultăți de vorbire, A.D.D, A.D.H.D
• Gura / maxilar: probleme ale articulaƫiei temporo-mandibulare; tulburări ale maxilarului; nervul trigemen; încleștare; scrâșnitul din dinți (bruxism); tensiune; reducerea efectelor negative după extractiile dentare (edem, durere), recuperare mai rapidă; ajutor în timpul (sau după) purtarea aparatului dentar.
• Sugari: copii aflați în dificultate; colici; constipaƫie; probleme de somn; dentiƫie; condiții de dezvoltare; naşteri traumatice / dificile.
Eliberarea somato-emotională se bazează pe ideea de „memorie a tesutului”. Nu doar creierul nostru are o memorie, ci şi celulele noastre care formează ƫesuturile şi organele. La acest nivel se pot înmagazina traume şi emoții negative; ƫesutul/organul înregistrează ca un aparat de filmat, întregul eveniment, cu detalii, stări, dar si poziƫia capului din momentul producerii traumei. Apoi, această înregistrare va continua să se repete. Multe astfel de traume/emoții negative rămân stocate încă din copilărie, afectând viața ca adult.
Terapia craniosacrală nu necesită nici un echipament, doar atingerea blândă a mâinilor si intenția clară a terapeutului. Orice persoană poate beneficia de avantajele sale, de la copii la centenari (şi nu numai), fiind utilă atât ca metoda de tratare primar, cât şi ca parte a unui program de tratament combinat cu alte tehnici tradiționale sau complementare.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE (F.A.Q.):
- Ajută la o relaxare profundă (ca în timpul unei meditații)
- Ajută la detoxifierea creierului prin stimularea sistemului craniosacral și a sistemului glimfatic (este un sistem limfatic al creierului descoperit recent, iar TCS are tehnici speciale care îmbunățățesc acest sistem glimfactic)
- Eliberează emoțiile reprimate de-a lungul vieții (chiar și din perioada intrauterină) – doar atunci când suntem pregătiți să le eliberăm; corpul nostru știe cel mai bine când este cel mai potrivit moment pentru acest lucru
- Eliberează restricțiile și tensiunile de la nivelul fasciei (fascia e un țesut conjunctiv ce acoperă și interconectează structurile anatomice ale corpului – oase, mușchi, organe, structuri intracraniene, etc.)
- Îmbunătățește sistemul imunitar
- Eliberează tensiunile de la nivelul suturilor craniene (articulațiile oaselor craniene)
- Ajută la echilibrearea sistemului hormonal
- Ajută organismul în perioadele de refacere, grăbește vindecarea
- Susține capacitatea naturală a corpului de auto-vindecare
- Imbunătațește funcția sistemului nervos
- Redă organismului o stare generală de bine și de optimism
- Stimulează circulația sangvină și limfatică
- Claritate mentală
- Ajută la îmbunătățirea funcției digestive
- Ajută la reglarea ritmului respirator și la reglarea ritmului cardiac
- Ajută la eliberarea și vindecarea diverselor dureri in corp
Pacientul va fi invitat să se așeze pe masa de masaj îmbrăcat, iar terapeutul va aplica tehnicile de evaluare și de tratament la nivelul capului, pe trunchi, pe membre, acolo unde este nevoie. Atingerea este blândă, fără mișcari bruste. Dupa evaluarea sistemului craniosacral, terapeutul va începe să lucreze în zona indicată de către corp (de ex. e posibil să fie nevoie să eliberăm o restricție la nivelul osului sacru pentru a putea “rezolva” o durere de cap).
Cateodată este nevoie ca terapeutul să aplice niște tehnici speciale ce se lucrează cu mănușa de unică folosință sau degetare de unică folosință în interiorul gurii. Oricând simtiți un disconfort sau din varii motive se dorește să se intrerupă tehnicile din interiorul gurii, pacientul poate semnala terapeutului. De asemenea, este o terapie flexibilă pentru diversele condiții de postură. Nu este nevoie ca lucrurile să fie forțate, oricând pacinetul dorește să întrerupă ședința, se poate comunica acest lucru terapeutului.
În rest, vă recomandăm ca în timpul ședinței să încercați să vă relaxati și să vă observați corpul. Este un prilej extraordinar de a vă reconecta la cel mai fidel și autentic prieten al nostru corpul.
Costul unei ședințe este de 240 lei.
- Contuzii recente la nivelul capului (cam aproximativ o lună de la producerea contuziei)
- Accidente vasculare recente (cam 2-3 luni de la producerea accidentului)
- Primul trimestru de sarcină (se evita anumite tehnici)
- Sindrom Down (se evita anumite tehnici)
- Epilepsie, convulsii (depinde de frecvența crizelor și de natura lor)
Precizăm ca aceste contraindicații și precauții sunt orientative. TCS se poate adapta oricăror condiții. Dacă cumva vă regăsiți într-una dintre condițiile de mai sus, vă recomandăm să ne scrieți, iar în funcție de caz terapeuții noștri vor aprecia dacă se poate aplica această terapie în cazul dumneavoastră.
Răspunsul la Terapia Craniosacrală variază de la individ la individ și de la condiție la condiție. Răspunsul dvs. este unul personal și nu poate fi comparat cu al unei alte persoane – chiar și acele cazuri care pot părea a fi similare cu ale voastre. Numărul de sesiuni necesare variază mult – de la una, până la trei sau mai multe terapii pe săptămână, pe parcursul a mai multor săptămâni.
Persoanele care experimentează Terapia Craniosacrală raportează o mare varietate de senzatii si sentimente, printre care:
• Relaxare și senzație de uşurare
• Căldură și furnicături
• Sentimente acceptată
• Un sentiment de armonie și pace
• Un sentiment de liberate
• Energie crescută
• Amintirea evenimentelor din trecut
• Conectarea cu spiritul
• Aprofundarea conștiinței de sine și a corpului.
Deoarece Terapia Craniosacrală este atât de blândă și non-invazivă, este potrivită pentru toate vârstele.
Terapia Craniosacrală funcționează atât de sine stătătoare, precum și alături de alte abordări complementare, cum ar fi acupunctura, homeopatia și yoga.
Terapia Craniosacrală este destinată să lucreze alături de serviciul de asistență medicală pe care îl oferă medicul dumneavoastră. Dacă aveți o întrebare specială pentru sănătatea dvs., vă recomandăm întotdeauna să vă consultați medicul de familie. Practicanții Terapiei Craniosacrale nu diagnostică și nu prescriu medicamente.