+4 0748 01 11 11
Image Alt

Osteopatie

  /    /  Osteopatie

CE ESTE OSTEOPATIA?

Osteopatia este o metodă manuală non-invazivă, prin care se evaluează ƫesuturile şi disfuncƫiile somatice şi prin manipulări manuale îmbunătăƫeşte fiziologia întregului organism.

Osteopatia priveşte corpul holistic, ca un întreg format din structuri separate-încheieturi, articulaƫii, muşchi, coloana vertebrală, care lucrează în interdependenƫă. Este o formă de terapie axată mai mult pe sănătatea persoanei în globalitatea eu și nu pe afecƫiuni.

Osteopatul identifică modificări funcționale ale corpului, semne și simptome care pot duce apoi la diferite tipuri de dureri sau chiar la disfuncƫionalităƫi majore.
El nu se concentrează doar pe partea afectată sau dureroasă, ci asupra cauzei si prin manipulări manuale ca stretching, presiuni, rezistenƫă, reuşeşte să aducă în echilibru întregul organism.

Termenul de „osteopatie” a fost creat de fondatorul său, chirurgul american Dr. Andrew Taylor Still, care la sfârșitul secolului al XIX-lea a căutat și a descoperit relațiile dintre echilibrul funcțional al întregii structuri și sănătatea corpului. Dr. Still, dezamăgit de medicina tradițională, a dezvoltat un nou concept de a privi corpul uman și un alt mod de a-l vindeca, folosind mâinile. Dr. Still ne-a lăsat câteva principii de bază care ne permit să restabilim homeostazia corpului.

Individul este privit în ansamblul său ca un sistem format din mușchi, structuri scheletice, organe interne și structuri nervoase care își găsesc legătura prin țesutul fascial. Fiecare parte componentă a persoanei (inclusiv psihicul) și mediul în care trăiește este Interdependentă, iar funcționarea corectă a fiecăruia asigură buna funcƫionare a întregii structuri: deci aduce organismul în starea de homeostazie, mai simplu numit bunăstare generala sau wellbeing.

Osteopatia este rezumată într-o singură frază „Structura guvernează funcția, iar funcția guvernează structura”. Perfecțiunea fiecărei funcții este legată de perfecțiunea structurii de susținere, la fel cum funcția incorectă va modifica structura. Dacă acest echilibru este modificat, ne confruntăm cu o disfuncție somatică osteopatică, caracterizată prin afectarea unei zone a corpului în care s-a pierdut mobilitatea corectă. Organismul va reacționa la acest dezechilibru creând zone de compensare și adaptări corporale care nu sunt favorabile homeostazei generale a organismului.

În Osteopatie, terapeutul nu este cel care vindecă, dar rolul său este de a elimina „obstacolele” căilor de comunicare ale organismului pentru a permite organismului, prin exploatarea propriilor sale fenomene de autoreglare, să realizeze vindecarea. Osteopatia își propune să restabilească armonia diferitelor structuri ale corpului nostru pentru a permite corpului să-și găsească propriul echilibru și bunăstare.

Osteopaƫii privesc întregul corp – mușchii, articulațiile, nervii, circulația. Filosofia din spatele osteopatiei este că atunci când corpul este în echilibru, corpul se vindecă continuu. Atunci când este scos din echilibru de diverși factori de stres, se pot manifesta disfuncƫii sau chiar patoogii. Osteopatul ajută corpul să îşi găsească starea de echilibru în care vindecarea poate fi din nou optimizată.

Fiecare pacient este evaluat individual și un tratament adecvat personalizat în funcție de nevoile specifice ale acestora.

Trecem printr-un istoric amănunțit despre motivul vizitei, istoricul medical de fond (întrucât ar putea fi toate legate), facem un examen amănunțit care poate include teste ortopedice dacă există o vătămare a unei articulații și apoi tratăm.

O serie de tehnici sunt utilizate, cum ar fi mobilizarea țesuturilor moi, manipularea articulațiilor, rearticularea, întinderea, tehnica de energie musculară (MET), cupping, ac uscat și exerciții și întinderi pilates prescriptive.

Selectăm tratamentul în funcție de modul în care corpul tău răspunde cel mai bine.

Osteopatia este adesea interpretată greșit ca tratament pentru oase (osteo), numele său este înșelător, deoarece poate fi aplicat la o serie de afecțiuni și leziuni. Iată o listă a unor motive pentru care poate doriți să vedeți un osteopat:

• Afecƫiuni ale coloanei (discopatii, protruzii, hernii)
• Probleme posturale de sarcina sau post sarcina, dupa accidente sportive, probleme date de poziƫii viciate şi stil de muncă
• Durere acută și cronică
• Bruxism – slefuirea dinților
• Dureri de spate (superior și inferior)
• Disconfort legat de sarcină – dureri lombare,arsuri la stomac, instabilitate sacroiliacă
• Tulburări de tranzit
• Impotenƫa / infertilitate de cauză mecanică
• Durere articulară – umăr, șold, genunchi, gleznă
• Entorse
• Spasme musculare
• Tendinita
• Tratamentul pre și postoperator (încă din a 2-a zi)
• Dureri de cap și migrene
• Dureri la gât
• Dureri maxilare
• Dureri de urechi
• Leziune a coafei rotatorilor
• Sindrom de umar îngheƫat
• Sindrom de impingement
• Cotul tenismenului / jucătorului de golf
• Tendinita lui Ahile
• Fasciita plantar
• Fibromialgia
• Afectări ale somnului
• Durerile menstruale
• Slăbiciune musculară
• Dezechilibru biomecanic
• Reabilitare

NU TREBUIE SĂ FII ÎN DURERE SĂ CONSULȚI UN OSTEOPAT

Mulți oameni se vor prezenta unui terapeut odată ce au o problemă, de multe ori problema fiind acolo cu mult înainte de a observa efectiv semne şi simptome. Un osteopat este capabil să descopere leziuni ale structurilor și să le trateze înainte de a deveni o problemă. S-ar putea să vă simțiți bine imediat, dar pacienții raportează deseori cât de bine se simt după un tratament, chiar si dupa cateva zile.

Fiecare persoană este diferită, nu există un protocol de tratament stabilit pentru o afecțiune. Tratamentul este o artă care adoptă o abordare integrativă folosind o varietate de tehnici care vă ajută să vă atingeți potențialul deplin de sănătate. Osteopaƫii urmează 5 ani de pregătire universitară, inclusiv un master postuniversitar. Sunt instruiți pentru a diagnostica leziunile musculo-scheletice, iar dacă este necesară o investigație suplimentară, osteopatul dvs. va recunoaște acest lucru și se poate referi la radiografii, ultrasunete și îngrijiri de specialitate suplimentare prin intermediul medicului dumneavoastră.

Osteopatia este o ştiinƫa, alegeƫi cu atenƫie un osteopat calificat.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE (FAQ):

Marea majoritate a tehnicilor utilizate în osteopatie sunt nedureroase. Pot exista anumite circumstanțe în care tratamentul poate fi ușor incomod, dar pe termen scurt.

Tratamentul are un efect pozitiv asupra sistemelor corpului, de aceea este obișnuit să resimți o reacție. După prima sesiune de osteopatie, vă puteți aștepta să vă simțiți rigid și dureros până la 48 de ore. Când sunt tratate probleme pe termen lung, durerea și rigiditatea sunt, de asemenea, frecvente. În urma majorității tratamentelor nu veți avea dureri, dar probabil vă veți simți mai relaxat decât în mod normal.

Datorită analizei precise a coloanei vertebrale și a mișcărilor ample necesare în timpul tratamentului, este recomandat să purtați haine lejere.

Fiecare problemă și pacient sunt diferiți, iar numărul de tratamente va fi discutat în timpul primei vizite. Numărul de tratamente necesare depinde de starea dumneavoastră. De exemplu, dacă aveți dureri cronice mici de spate, este posibil să aveți nevoie de mai multe tratamente.

Deși recomandarea de către un medic de familie nu este necesară, pacienții sunt încurajați să își consulte medicul de famili și să aibă investigațiile medicale actualizate.

În urma unui tratament osteopatic, în mod normal, nu este necesar ca majoritatea oamenilor să își ia liber de la muncă. Cu toate acestea, este recomandabil să evitați activitățile ce implică efort fizic pentru restul acelei zile.

Vă recomandăm să continuați să luați toate medicamentele pe care medicul dumneavoastră le-a prescris în timp ce mergeți la osteopat.

Da, osteopatia este potrivită pentru femeie în timpul sarcinii și în totalitate în siguranță. Multe mămici au dureri de spate sau sciatică în timpul sarcinii. Osteopatia este adesea folosită pentru a atenua disconfortul durerii induse de schimbarea fiziologiei care vine cu sarcina. În prezent, nu există cercetări care să sugereze că manipularea sau tratamentul osteopatic poate dăuna copilului dvs. în orice moment, chiar și în primul trimestru.

Da, osteopatia este în special potrivită pentru bebeluși și copii, chiar de la naștere și este absolut sigură.

Osteopatia rămâne potrivită pentru toate persoanele de-a lungul vieții. Este posibil ca unele tehnici să fie ușor schimbate, dar beneficiile sunt aceleași la orice vârstă.

Ultimele articole

Articole recomandate

1
    1
    Coșul tău
    1.550,00 lei