Terapia Viscerală. Ce se întamplă cu organele interne în timpul unei sarcini şi post-partum
Trunchiul și pelvisul fiecăruia dintre noi formează o cochilie exterioară, musculară și fascială pentru a proteja toate organele interne. Organele noastre nu plutesc însă pur şi simplu; ele sunt în mare parte susținute de țesuturi numite fascia și pleura. Totul este un sistem etanș sub presiune, care ţine totul împreună; fiecare organ este învelit în propria sa pleura cu puţin lichid, astfel încât să se poată mișca liber în jurul său, sau in relatie cu organele vecine.
Situaţile care afectează presiunea din sistem sau capacitatea organelor de a se mişca vor afecta capacitatea corpului de a se mișca și de a funcționa corespunzător
Ce se întamplă în timpul unei sarcini?
Sarcina și comportamentele emoționale pot afecta mobilitatea organelor sau viscerelor. Sarcina implică o mulțime de întinderi și reorganizari în abdomenul femeii; acest lucru se întâmplă treptat în decurs de nouă luni, iar corpul îți arată cât este de uimitor în a crea spațiu pentru o altă persoană.
Problemele pot apărea mai mult în timpul și după travaliu, când totul este solicitat să se schimbe într-o perioadă relativ scurtă de timp. Există o schimbare de presiune uriașă și toate organele pot începe să coboare înapoi prea rapid; dacă își găsesc locul potrivit, functional, totul depinde de modul în care s-a petrecut travaliul, cât de mult au fost afectaţi muschii de sustinere și dacă s-a efectuat o intervenție chirurgicală.
Cezariana pe de altă parte este o intervenție mult mai invazivă decât își dau seama majoritatea oamenilor, dar orice intervenție chirurgicală abdominală poate crea „lipirea” in viscere. După cum am menționat, organele dvs. sunt înconjurate de o cantitate mică de lichid pentru a le permite să se mişte liber, funcțional; de fiecare data când vă expuneţi interiorul abdomenul la lumina, sau la aer pe parcursul unei intervenții chirurgicale, rezultatul este o uscare sau lipire a peritoneului, care restrictioneaza mobilitatea normala a organelor.
Beneficiile terapiei viscerale în cazul sarcinii
Durerea ascuțită în porțiunea inferioară a spatelui poate apărea la gravidă dacă coccisul a fost deplasat și asta se întîmplă la 10% din femei. De aceea se recomandă ca recuperarea să se înceapă treptat după naștere pentru a nu se agrava problema. în acest caz se recomandă de efectuat masaj la spate și paralel de aplicat terapia viscerală pentru a repozitiona coccisul și aici o să întrebați de ce terapia viscerală? Deoarece durerile în zona lombară pot apărea din cauza disfuncțiilor organelor interne.
În timpul sarcinii, greutatea uterului crește de 20-30 ori, odată cu mărirea dimensiunii sale împingîndu-se în jos vezica urinară. În plus mușchii și ligamentele care susțin în mod normal organele reproducătoare și digestive devin după naștere mai laxe, sub efectul hormonului numit relaxina. Oricît de mult ar face femeia pregătire de sarcină planșeul pelvian își va pierde 50% din tonus. Atunci cînd copilul este împins, se pot produce eventuale rupturi sau efectua epiziotomii preventive, iar asta adaugă o tensiune suplimentară acestei zone, dacă mușchii nu își dobîndesc tonusul, sfincterele nu vor funcționa la capacitate maximă putând apărea scurgeri urinare și chiar anale. Știați că hormonul relaxina produs în sarcină este prezent în corp pînă la 5 luni după naștere? De aceea majoritatea femeilor acuză postpartum dureri de spate și articulații.
Masajul visceral se recomandă însă după 40 de zile de la naștere și se efectuează în 10 sesiuni, sau mai multe, în funcție de gravitatea problemei. Se lucrează cu organele interne, se masează pînă ce dispare spasmul si durerea. Efectul masajului constă in restabilirea circulației sanguine, alimentarea organelor cu substanțe nutritive și oxigen și nu în ultimul rînd scoaterea spasmelor din țesut.
Masajul visceral nu este raspunsul final în cazul tratării simptomelor post-partum, însă vă aşteptăm la Clinica Eliade pentru a determina care este cauza durerilor dumnevoastră și pentru a le ameliora.
Pentru programari:
+4 0748 01 11 11
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT”
Leave a Comment:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.