Conform teoriei formarii sistemelor functionale, formulate de neurofiziologul rus Petr K. Anohin, la baza oricarei afectiuni se afla o dezordine – la nivel de substanta, energie sau informatie. Metodele moderne de fizioterapie urmaresc activarea mecanismelor de protectie ale organismului pe baza principiului auto-reglarii iar medicina traditionala asigura suportul pentru refacerea homeostaziei prin corectarea indicilor de substanta, energie si informatie. Asadar, terapia Scenar se identifica cu ambele abordari si se remarca prin efectele analgezice, neurostimulatoare, imunomodulatoare, vasoactive local si altele.
Studiul a fost efectuat in anul 2005 de catre cercetatorii (Kochurova I., Cimmerman I., Vladimirsky E.) asupra unui numar 72 pacienti cu ulcer duodenal tratati cu tehnologia Scenar plus medicatie. El a urmarit beneficiile acestei terapii in ceea ce priveste accelerarea vindecarii ulcerelor, promovarea eradicarii bacteriei Helicobacter pylori si imbunatatirea starii mucoasei gastro-duodenale.
Printre efectele clinice generale ale terapiei Scenar se remarca scaderea activitatilor citotoxice si antimitotice la nivelul celulelor si tesuturilor, cresterea catalazei si peroxidazei (de la 1,5 pana la de 3 ori), descresterea dialdehidei malonice ( cu pana la 30%).
Efectul terapiei Scenar a fost evidentiat in cazul pacientilor cu profil gastro-enterologic care prezentau ulcer de stomac, ulcer duodenal, gastrita cronica, colecistita fara calculi, dischinzie biliara, pancreatita cronica, sindrom de colon iritabil, gastro-duodenita cronica eroziva la copii, sau pacienti care au fost supusi operatiei de colecistectomie.
S-a constatat reducerea sindromului dureros (in 1-2 zile), reducerea dispepsiei (in 2-3 zile), normalizarea motilitatii tractului gastro-intestinal, accelerarea cicatrizarii, reducerea perioadei de tratament si prelungirea remisiei.
In termen de pana la 21 de zile, s-a constatat disparitia leziunii ulceroase in 89-92% din cazuri. Terapia Scenar are particularitatea favorizarii inchiderii leziunilor ulcerelor recurente stomacale printr-o epitelizare marginala, uneori cu crearea tesutului cicatriceal de conectare. Cercetatoarea G.V.Subbotina a constatat ca in cazul mono-terapiei Scenar nu au mai aparut deloc recurente in ulcerele de stomac si duodenale pe o perioada de 2 ani dupa tratament ( efecte observabile prin analize endoscopice si clinice).
Inaintea tratamentului, majoritatea covarsitoare a pacientilor se plangea de dureri la nivelul epigastrului, in special noaptea, efecte dispeptice, eructatii si vomismente. Includerea terapiei Scenar in ansamblul masurilor medicale a condus la rezultate mai rapide in grupul de control, exprimate prin eliminarea durerilor, a sindroamelor dispeptice sau astenovegetative. In special durerea la nivel epigastric a fost scazut semnificativ dupa doar 1-2 sedinte de tratament. Efectul analgezic de exceptie al acestei terapii este explicabil prin activarea fibrelor nervoase fine care secreta neuropeptide specifice si prin intermediul unor substante cu efect direct asupra creierului, precum acidul glutamic, acidul aspartic, serotonina si altele.
In concluzie, se poate afirma ca includerea terapiei Scenar in tratamentul combinat al ulcerelor influenteaza pozitiv parcursul clinic, stimuleaza procesele de reparare, scade inflamatia la nivelul mucoasei stomacului si, in esenta, sporeste capacitatea de auto-reglare adaptativa.
Pentru programari :
+4 0374 48 88 88
+4 0748 01 11 11
„ALEGE CONSTIENT!”