+4 0748 01 11 11

Terapia cu ozon in tratamentul infertilitatii

  /  Medicina Integrativa   /  Terapia cu ozon in tratamentul infertilitatii

Cercetatorii Rajani Chandra-D’Mello si Ronald D’Mello au studiat efectul ozonului in tratamentul infertilitatii feminine cu etiologie inflamatorie.

Prezentam, in continuarea rezumatul lucrarii aparuta in publicatiile Institutului de Obstetrica si Ginecologie  si ale celui  de Chirurgie  din Baku, Azerbaijan si ale Institutului de Stiinte de Baza si Preclinice -“Victoria de Giron”, din Havana, Cuba.

In cadrul studiului, cercetatorii au adiministrat ozon unui numar de 56 de paciente (dintre care 50 erau infertile) si care, anterior, efectuasera, fara succes, diferite tratamente pentru vindecarea inflamatiilor la nivel genital.
T
Terapia cu ozon  utilizat in concentratiile stabilite de cercetatori a avut un bun efect curativ asupra infectiilor produse de bacterii, micoplasma, chlamidia, ureaplasma, toxoplasma, herpes simplex si cytomegalovirus si determinat eliminarea inflamatiei conducand, prin aceasta, la facilitarea   permeabilizarii tubilor falopieni, cu efecte pozitive asupra infertilitatii feminine de origine inflamatorie.

Infertilitatea ramane si astazi una dintre cele mai sensibile probleme medicale dar si sociale ale lumii. Aproximativ 8-10% dintre cupluri sunt infertile. Aceasta inseamna ca infertilitatea este un fenomen global care afecteaza circa 50-80 de milioane de oameni la nivel mondial. Desi cauzele infertilitatii sunt multiple, inflamarea aparatului genital feminin ramane cea mai importanta dintre acestea.

Inca de la inceputurile civilizatie umane s-a facut o distinctie intre inflamatie si boala, identificare valabila si astazi. Un procentaj de 75% dintre femeile  cu boala inflamatorie la nivel genital este reprezentat de femeile tinere care inca nu au nascut. In ultima vreme, tabloul bolii inflamatorii s-a modificat semnificativ. La 80-82% dintre pacienti, procesul s-a cronicizat.. A sporit si numarul persoanelor afectate de  boli cu transmitere sexuala, de exemplu numarul chlamidiozelor a sporit de la 50 de milioane in 1989 la 89 de milioane in 1985. Aceste boli cresc susceptibilitatea la infectia cu HIV si, adesea, au complicatii care duc la infertilitate. Infectiile se gasesc in combinatii, de pilda chlamidia cu herpes simplex (17%), cu gardenella (14%),  cu ureaplasma (33%), cu micoplasma (21%) si cu candida (13%).

Este binecunoscut faptul ca modificarile imunologice sunt nu doar baza inflamatiilor cronice pelvine ci determina si influentarea tabloului clinic al afectiunii, sub raportul eficientei tramentului si al prognosticului. Din acest motiv, preparatele antimicrobiene eficiente in vitro sunt ineficiente in vivo

In ciuda eforturilor mari ale industriei farmaceutice de a dezvolta antibiotice, fungicide si imunomodulatori, enzime proteolitice foarte puternice, cat si a descoperirii unor tehnici moderne cum ar fi iradierea sangelui cu frecvente ultraviolet, laser terapia, tratamentele cu ultrasunete, problema bolii inflamatorii pelvine ramane o mare provocare medicala. Principalele motive care complica terapia rezida in dezechilibrele dintre sistemele de peroxidare a lipidelor  si cele de aparare prin antioxidare.

Recent, pentru tratamentul infertilitatii datorate bolilor inflamatorii pelvine s-a introdus o tehnica moderna si viabila –  terapia cu ozon.

Este recunoscut faptul ca terapia cu ozon stimuleaza producerea de imunoglobuline in sange (IgG, IgA, IgM),crste rezistenta organismului la microbi, imbunatateste proprietatile reologice si mecanismele de transport ale oxigenului si distruge toate contactele virusurilor cu celulele. Proprietatile ozonoterapiei sunt similare cu ale antibioticelor dar, diferit de acestea, nu au efecte secundare la doze terapeutice iar microbii nu dobandesc rezistenta la ozon. Aceste argumente au permis utilizarea ozonului in tratamentul a numeroase afectiuni ginecologice.

Tinand cont de natura cronica a acestei afectiuni care prezinta frecvente exacerbari, pe fondul unei stari imunologice slabite si in conditiile lipsei de eficienta cu metodele obisnuite de tratament, putem afirma ca alegerea ozonului ca  metoda de tratament a infertilitatii femeii este pe deplin justificata.

Materiale si metode:
A fost administrat ozon unui numar de 56 de paciente si care, anterior, efectuasera, fara succes, diferite tratamente pentru vindecarea inflamatiilor la nivel genital. Dintre acestea 50 erau infertile, 27 cu infertilitate primara si 23 cu infertilitate secundara.

Examinarea pacientelor a relevat diferite infectii genitor-urinare in diverse combinatii de chlamidioza, micoplasmoza, ureaplasmoza, gardenelerioza, toxoplasmoza, herpes simplex si infectii cu citomegalovirus.
• 18 paciente sufereau de  mai multe infectii – chlamidioza, ureaplasmoza, micoplasmoza and gardnerelioza, atat in sange cat si la nivelul canalului cervical.
• 10 paciente  sufereau de  mai multe infectii  – chlamidioza, ureaplasmoza la nivelul canalului cervical si de  herpes simplex, infectie cu citomegalovirus si toxoplasmoza in sange.
• 7 paciente sufereau  with toxoplasmoza, herpes simplex si infectie cu citomegalovirus.
• 10 paciente  sufereau de  herpes simplex si infectie cu citomegalovirus.
• 5 paciente  sufereau de chlamidioza si ureaplasmoza.
• 3 paciente  sufereau de chlamidioza, gardnerelerioza and infectie cu citomegalovirus.
• Toate cele 56 paciente  sufereau de  diverse vaginite- trichominala, cu candida albicans si vaginite mixte.

Au fost efectuate urmatoarele proceduri de terapie cu ozon:
1. Etapa de stimulare – autohaemoterapia minor cu sange ozonizat, pe percursula 5 sedinte.
2. Etapa de baza – insuflatii rectale cu 800 – 1000ml ozone (5 – 10 mg/l), – 5 sedinte. Pentru 7 paciente cu infectii virale, a fost crescuta concentratia de ozon de la  8 – 12 mg/l si numarul sedintelor de tratament a crescut la 8.
3. Etapa de aplicari topice – aplicari vaginale – 12 sedinte. Aplicarile vaginale au constat in irigatii vaginale cu apa distilata ozonizata ( concentratie 4 – 7 mg/l), apoi insuflatii cu amestec de oxygen si ozon (1.0 -1.5 mg/l) timp de  5 minute si opoi insertia de tampoane cu ulei de masline ozonizat.
4. Pacientelor li s-a prescris apa distilata  ozonizata per os.
5.Unui numar de  11 paciente  cu infectii virale li s-au facut injectii intravenoase cu NaCl 200 ozonizat isotonic cu concentratii de ozon de 1.2 mg per litre  de oxigen.- 5 sedinte impreuna cu aplicari topice – 12 sedinte, insuflatii rectale insufflation – 5 sedinte , etapa de stimulare  – 5 sedinte

6. Pacientelor li s-a recomandat sa nu aiba contact sexual pe perioada tratamentului.
7. Dupa incheierea unei serii complete de 12 sedinte,  unui numar de paciente li s-a prescris un interval de 15 zile dupa care s-au administrat insuflatii rectale si aplicari vaginale zilnic, timp de 3 zile si dupa acestea s-au efectuat testele de laborator. Ultimului grup alcatuit din 12 paciente I s-a acordat o pauza de 25-30 de zile. In aceasta perioada li s-a recomandat sa insereze tampoane cu ulei de masline ozonizat iar rezultatele au fost mai bune decat cele anterioare.
Toate pacientele au fost atent examinate inaintea si la incheierea tratamentului prin metode de laborator precum analiza microscopica a secretiilor vaginale, cultura secretiilor cervicale, metoda imunofluorescentei, analiza imunoenzimatica si reactia lantului polymeric.

Rezultatele studiului au aratat ca:

  1. In toate cele 36 de cazuri   (100%) a fost eliminata infectia cu chlamidia.
  2. In toate cele 18 cazuri (100%) a fost eliminata infectia cu micoplasma.
  3. In 30 din cele 33 de cazuri (90.9 %) a fost vindecata ureaplasmoza.
  4. In 19 din 21 cazuri (90.00%) a fost vindecata gardenelerioza.
  5. Dintre cele 13 cazuri cu herpes simplex, care facusera doar 5 sedinte de insuflatii rectale ca etapa de baza, 3  (23%) au fost complet vindecate, la 7 paciente (53.80%) titrul a fost redus la jumatate, la 2 paciente (15.38%) titrul a ramas neschimbat iar la un pacient (7.69%) titrul s-a dublat.
  6. In 10 din12 cazuri (83.33%) de infectie cu citomegalovirus, a fost obtinuta vindecarea totala, la 2 paciente (16.67%) nu s-au inregistrat efecte.
  7. In 5 din 7  cazuri (71.42%) cu  herpes simplex si infectie cu cytomegalovirus s-a inregistrat vindecarea. Pacientelor le-au fost administrate concentratii mai mari de ozon si au facut mai multe sedinte. La doua paciente (28.57%) s-a inregistrat vindecarea de infectia cu cytomegalovirus si reducerea la jumatate a titrului de  herpes simplex care dupa o luna de pauza a devenit negativ (zero).
  8. 11 paciente cu infectii virale au fost tratate prin insuflatii intravenoase cu NaCl isotonic ozonizat – 5 sedinte impreuna cu aplicari topice – 12 sedinte de insuflatii rectale – 5 sedinte etapa de stimulare – 5 sedinte si o pauza de  25-30 zile si mai mult.  10 paciente (90.90%) au fost vindecate iar unei (9.10%) i-a scazut titrul.
  9.  3 din cele 17 cazuri (17.65%) de  toxoplasmoza au fost vindecate, la 6 cazuri (35.29%) titrul a fost redus la jumatate iar la cele 8 cazuri ramase (47.06%) titrul a ramas neschimbat.
  10. Simptomele  vaginitei au fost eliminate la toate cele 56 de paciente.
  11. In unele cazuri, au disparut durerile pre-menstruale.
  12. In cele mai multe cazuri s-a inregistrat o crestere a temperaturii bazale.
  13. Dintre cele 56 de paciente supuse tratamentului cu ozon doar una s-a plans de discomfort in zona abdomenului inferior timp de 9 zile consecutive de la inceperea tratamentului. Pentru acest motiv tratamentul a fost incheiat in cea de-a 9-a zi. Nici una dintre celelalate paciente nu au avut plangeri, cu exceptia unor stari ocazionale de discomfort minor.
  14. 30 paciente au fost examinate prin mijloace de laborator dupa trei luni de la incheierea seriei de sedinte de terapie cu ozon si in nici unul dintre cazuri nu s-au inregistrat infectii reziduale.
  15. Pana la data scrierii acestui articol ,  8 din cele 50 de femei infertile au ramas insarcinate in decurs de 3 luni de la incheierea seriei complete de sedinte de terapie cu ozon.

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin