+4 0748 01 11 11

Terapia craniosacrală în tratarea migrenelor, durerilor de spate şi a altor afecţiuni

  /  Medicina Integrativa   /  Terapia craniosacrală în tratarea migrenelor, durerilor de spate şi a altor afecţiuni

Tratamentul prin terapie craniosacrală este recomandat în cazul de migrene dureri de spate și alte afecțiuni.

Terapia craniosacrală reprezintă o terapie pe bază de atingere si este utilizată pentru tratamentul și prevenția migrenelor și altor afecțiuni însoțite de dureri cornice. Tehnica a fost pusă la punct în anii 70 de către medicul John Upledger, medic osteopat și în cofondator al Institutului Upledger, Florida.

Terapia craniosacrala este o tehnică neinvazivă prin care terapeutul atinge foarte delicat zone de la nivelul coloanei vertebrale, craniului și pelvisului. Prin aceste atingeri el realizeaza o manipulare și o reglare a fluxului fluidului cerebrospinal și susține ceea ce medicul Upledger denumește “respirația primară”.

 

Cum se desfășoară terapia craniosacrala ?

 

Terapeuții specializați în terapie craniosacrală pornesc de la premiza că lichidul cerebrospinal genereaza o anumită presiune asupra craniului și produce mișcări ritmice și infime la nivelul oaselor craniene. Prin intermediul unor atingeri foarte fine (pe care Upledger le descrie ca având o greutate ce nu trebuie sa  depășeasca greutatea unei monezi), terapeutul monitorizează ritmul fluidului cerebrospinal cu scopul identificării unor posibile blocaje și dezechilibre. Ulterior acestei faze, el alege tehnicile manuale potrivite care să deblocheze in mod selectiv curgerea fluidului din zonele cu probleme si care să diminueaze presiunea excesivă la nivelul creierului și al coloanei vertebrale. Aceasta presiune excesiva contribuie la apariția unor simptome precum migrenele, fibromialgia și scolioza.

 

Care este rezultatul cercetărilor?

In general, este dificil să se verifice gradul de eficiență al terapiei craniosacrale dar se fac eforturi pentru identificarea rezultatelor.

Desigur, sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili dacă tratamentul vreuneia dintre aceste afecțiuni sau a altor afecțiuni a produs rezultatele scontate.

Există câteva studii care indică faptul că terapia craniosacrală poate fi utilă în tratamentul migrenei. Conform unuia dintre acestea, s-a evidențiat o reducere a simptomelor migrenei după patru săptămâni de tratament cu ajutorul terapiei craniosacrale. Totuși, nu a existat un grup de control; toți participanții la studiu au fost tratați prin intermediul terapiei craniosacrale, ceea ce înseamnă că există o anumită incertitudine cu privire la factorii cărora le pot fi atribuite efectele, respectiv doar terapiei sau si altor variabile.

Un alt studiu, ale cărui rezultate au fost publicate, arată că terapia cranio sacrală a determinat scăderea nevoii de medicație analgezică la 70% dintre participanți. Aceștia au fost tratați în diferite locuri, pe perioade diferite, de către 10 terapeuți care au lucrat independent.

 

Tratamentul durerilor de spate

Există rezultate ale unor cercetări care arata că terapia craniosacrală poate reduce durerile de spate. Studiile au demonstrat că răspunsul organismului la terapia craniosacrală a fost superior răspunsului la masajul classic si la alte terapii manuale.

 

Tratamentul sindromului post-comoție cerebrală

Terapia craniosacrală a fost considerată ca o posibilă alternativă de tratament pentru durerile și problemele de somn care au avut drept cauză comoția cerebrală.

 

Tratamentul autismului

Rezultatele unui alt studiu recent au arătat că în urma tratamentului prin terapie craniosacrală au fost evidențiate îmbunătățiri în ceea ce privește dispoziția lăuntrică, stabilitatea emoțională și capacitatea de comunicare a copiilor diagnosticați cu autism. Rezultatele acestui studiu s-au bazat pe rapoartele părinților și ale echipei de terapeuti comportamentali care au evaluat starea de sanatate a acestor copii.

 

Pentru unii oameni, afecțiunile de tipul migrenelor pot fi tratate cu eficiență cu ajutorul terapiilor alternative.  Din acest punct de vedere, terapia craniosacrală, asemenea masajului,  reprezintă o tehnică relativ sigură și neinvazivă. Diferit de aceasta, manipularea chiropractică  poate antrena efecte secundare serioase. Atingerea foarte blândă, specifică terapiei craniosacrale, nu va induce niciun fel de afectare sau leziune la nivel fizic. Prin urmare, puteți aborda acest mod de tratament fără griji, si sa va bucurati de rezultatele obținute.

 

 

Pentru programari:

+4 031.005.09.01

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin