+4 0748 01 11 11

Sărbători sănătoase? Absolut!

  /  Medicina Integrativa   /  Sărbători sănătoase? Absolut!
2018-12-10
Este posibil să avem sărbători sănătoase? Absolut!                                            

Perioada sărbătorilor se apropie. Cum vă simţiţi? Sărbătorile ar trebui să fie un moment de bucurie, conexiune, dăruire şi distracţie, dar pentru multe femei această perioadă din an este mult mai complicată. După ce s-au terminat sărbătorile, clinica nostră este plină de femei care încearcă să îşi recapete obiceiurile sănătoase pe care le-au abandonat în acest sezon ocupat. Dar nu este nevoie de asta – putem să vă ajutăm să rămâneţi pe drumul cel bun cu câteva sfaturi pentru a vă gestiona sănătatea în timpul acestei perioade.

Un anotimp de veselie, iubire… şi STRES!

Ştim că sărbătorile ar trebui să fie „cea mai minunată perioadă din an“. Dar acest lucru nu este adevărat pentru unele femei. După ce că avem atât de multe pa cap deja, există atâtea aşteptări în timpul sărbătorilor. Uneori nici nu ne dăm seama cât stres produce această perioadă în vieţile noastre.

Nu este surprinzător că femeile consideră această perioadă din an stresantă. Nu doar că trebuie să ne ocupăm de activităţile zilnice (care de cele mai multe ori sunt prea multe pentru a fi gestionate confortabil), dar cumpărăm cadouri, curăţăm casa, organizăm şi participăm la petreceri, gătim mese elaborate şi facem eforturi pentru a ne asigura că am avut grijă de fiecare detaliu pentru a nu-i dezamăgi pe ceilalţi.

Pentru că stresul poate dăuna sănătăţii dumneavoastră, este şi mai important în această perioadă ocupată să fim atenţi la ce ne spune corpul, şi să facem lucrurile mai încet, dacă este necesar. Vă promitem că lumea nu se va sfârşi dacă nu respectaţi fiecare tradiţie din copilărie. Deseori presiunea pe care o simţim vine din interior, nu din afară. Dacă faceţi lucruri doar pentru că aşa au fost făcute tot timpul, daţi-vă voie să evaluaţi situaţia. Întrebaţi-vă dacă tradiţiile lăsate de demult încă sunt importante pentru dumneavoastră. Dacă nu, este în regulă să renunţaţi la ele!

Tentaţiile sunt numeroase în această perioadă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl aud de la femei în ianuarie este că obiceiurile lor alimentare – indiferent de cât de sănătoase au fost înainte de sărbători – s-au năruit. Totul începe cu dulciurile de mărimea unei îmbucături de la Halloween şi se transformă rapid în „doar o gură“ din tot ce se află în faţa noastră.

Mâncatul de sărbători poate fi greu de controlat – mai ales când avem bunătăţi peste tot. Există atâtea tentaţii: Dulciuri rămase de la Halloween pe biroul fiecărui coleg; boluri de dulciuri pentru petrecerea anuală de decorare a casei de turtă dulce; cocktail-uri „specialitatea casei“ la petreceri de sărbători; acadele bastonaş în bradul de Crăciun sau monede de ciocolată învelite în folii şi şampanie ce curge continuu de Anul Nou. E de mirare că vă luptaţi pentru a vă păstra obiceiurile alimentare sănătoase? Cu siguranţă nu sunteţi singură!

Tot acest stres şi tentaţie constantă înseamnă că ar trebui să cedaţi şi să încercaţi iar la anul? Bineînţeles că nu! Există atâţia paşi mici pe care îi puteţi face pentru a crea vacanţe sănătoase şi a vă păstra sănătatea în timpul sărbătorilor. Haideţi să analizăm câteva!

7 Paşi pentru a crea sărbători sănătoase

1. Faceţi alegeri conştiente

Atâtea femei mănâncă fără să se gândească din bolurile de dulciuri, şocate să vadă apoi zece mici ambalaje pe biroul lor. Puţin mai multă atenţie la alegerile pe care le faceţi poate avea o mare importanţă şi vă poate ţine pe drumul cel bun. Dacă sunteţi la un eveniment social, staţi cât mai departe posibil de mâncare. Înainte să vă umpleţi farfuria sau să vă turnaţi de băut, întrebaţi-vă dacă chiar vreţi asta – şi de ce. Dacă răspunsul este da, faceţi-o – dar încercaţi să luaţi o gură sau două, şi apoi să verificaţi dacă sunteţi mulțumită.

Mâncaţi încet şi savuraţi fiecare gură. Acest lucru nu doar că vă va ajuta să vă daţi seama când sunteţi plină, dar este mult mai bine pentru digestia dumneavoastră! Un alt mic truc pe care îl sugerez este să folosiţi o farfurie mai mică. Vă veţi gândi mai mult la fiecare alegere atunci când aveţi un spaţiu limitat de umplut.

Şi amintiţi-vă – sărbătorile sunt doar o zi fiecare! Aşa că, dacă aţi exagerat pentru că este Crăciunul, luaţi-o de la capăt în ziua următoare. Nu folosiţi perioada ca scuză pentru a vă „îmbuiba“ în fiecare zi; este o desfătare doar dacă nu se întâmplă prea des!

2. Începeţi tradiţii noi

Am o prietenă care ani la rând a făcut un desert din gelatină bătută, pe care îl ura, doar pentru că mama ei îl făcea, şi credea că familia ei ar fi devastată dacă nu ar continua tradiţia. Într-un an a uitat să cumpere ingredientul principal, aşa că a renunţat să îl facă. A observat cineva? De fapt, da. Fratele ei a spus „Ce bine că nu avem „chestie verde“ anul acesta. Nu pot să o suport!“ Alţii au aprobat.

Ne pricepem aşa de bine să ne agăţăm de lucruri – chiar şi de cele la care ar trebui să renunţăm. Poate acesta este anul în care veţi încerca o nouă abordare. Renunţaţi la numărul de garnituri pe care îl oferiţi de Crăciun. Concentraţi-vă mai mult pe legătura cu cei dragi decât pe ce este pe masă. Oferiţi alegeri alimentare mai sănătoase, şi includeţi suficientă activitate în ziua dumneavoastră. Faceţi o plimbare după cină, mergeţi să vă jucaţi cu mingea sau organizaţi o petrece cu dans în familie în sufragerie. Acestea sunt momente pe care vi le veţi aminti mult după ce vor fi gata curcanul şi umplutura!

3. Delegaţi

Deoarece reducerea stresului este atât de vitală pentru sănătatea dumneavoastră, este important să recunoaşteţi când v-aţi asumat prea multă responsabilitate. Indiferent dacă este vorba de a găti o masă mare, de a organiza petrecerea de la birou sau a găsi darurile perfecte pentru toată lumea de pe lista dumneavoastră, este momentul să cereţi ajutor! Doar pentru că sunteţi gazda nu înseamnă că trebuie să faceţi dumneavoastră totul. Nu e nicio ruşine să cumpăraţi produsele de patiserie de la o patiserie, dacă coptul nu este punctul dumneavoastră forte, sau să faceţi cumpărături online pentru a evita cozile şi mulţimile din magazine.

4. Vorbiţi

Dacă dumneavoastră încercaţi să fiţi mai sănătoasă, există şanse ca acest lucru să fie valabil şi pentru o parte din prietenii şi familia dumneavoastră. Atunci când cineva vă oferă o felie de plăcintă sau un pahar de vin, nu trebuie să acceptaţi. Spuneţi-le că evitaţi zahărul sau alegeţi opţiuni fără alcool deoarece vă pasă de sănătatea dumneavoastră. Acelaşi lucru este valabil pentru a refuza o invitaţie. Invitaţiile sunt minunate, dar nu aveţi obligaţia să mergeţi la toate. Dacă aveţi nevoie de o noapte liniştită pentru dumneavoastră, spuneţi asta! Nevoile dumneavoastră sunt la fel de importante ca ale celorlalţi!

5. Începeţi cu lucruri mici

Schimbările drastice în modul în care celebraţi sărbătorile ar putea să creeze mai mult stres pentru dumneavoastră, nu mai puţin. Dar, dacă începeţi acum, până la finalul acestei perioade aţi putea fi pe drumul bun pentru sărbători sănătoase în viitor. Ce fel de schimbări puteţi face? Încercaţi să înlocuiţi o garnitură greoaie cu o alternativă sănătoasă; refuzaţi cel puţin o invitaţie în fiecare lună; în loc să schimbaţi cadouri scumpe, trageţi la sorţi din rândul familiei; beţi o băutură la petrecere, apoi schimbaţi cu apă minerală; cumpăraţi-i fiecărui copil un cadou mai puţin anul acesta; cumpăraţi plăcintele în loc să le faceţi dumneavoastră. Există atât de multe lucruri mici pe care le puteţi face, şi probabil singura persoană care va observa sunteţi dumneavoastră.

6. Faceţi-vă timp pentru dumneavoastră

Ştiu că poate părea imposibil să găsiţi timp să vă concentraţi pe nevoile proprii în această perioadă din an. Dar de acest lucru aveţi cea mai mare nevoie, să vă menţineţi sănătoasă şi înfloritoare! Să aveţi grijă de dumneavoastră nu este un lucru egoist, este necesar. Poate fi vorba doar de un simplu masaj sau pedichiură, dar este posibil să aveţi nevoie de mai mult de atât – şi acest lucru e în regulă!  Îndemnăm femeile să facă în fiecare zi ceva care să le aducă bucurie. Şi amintiţi-vă că mâncatul, exerciţiul şi somnul nu sunt răsfăţ – sunt necesităţi! Este crucial să vă faceţi timp să aveţi grijă de aceste nevoi. Sănătatea dumneavoastră depinde de asta.

7. O bună nutriţie este cea mai bună apărare

Amintiţi-vă, mâncarea este cel mai bun medicament pe care îl avem la dispoziţie. De aceea cred că este important să alegem o varietate de alimente integrale, bogate în minerale şi vitamine (organice, când puteţi; mâncaţi multe grăsimi sănătoase; şi limitaţi mâncărurile procesate, zahărul şi alcoolul cât mai mult posibil. Asigurarea nutrienţilor corecţi vă poate păstra echilibrul hormonal, alunga strestul şi vă poate ajuta să vă simţiţi bine. Este greu să obţineţi toţi nutrienţii necesari doar din mâncare, aşa că  a include multi-vitamine de înaltă-calitate în rutina dumneavoastră zilnică este ceva ce recomand tuturor femeilor.

Sărbătorile sănătoase vă pot ajuta să încheiaţi anul simţindu-vă minunat – nu sunt necesare decizii drastice!

De ce să aşteptaţi până în Ziua de Anul Nou pentru a fi din nou atente la sănătatea dumneavoastră? Dacă aţi creat deja câteva obiceiuri sănătoase, folosiţi sfaturile de mai sus pentru a le continua. Dacă abia începeţi, nu există moment mai bun decât cel prezent. Faceţi-vă un cadou de sărbătorile acestea – cadoul unei stări bune de sănătate!

 

 

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin