+4 0748 01 11 11

 SALVAREA TIROIDEI – SCOP SAU CONSECINTA?

  /  Medicina Integrativa   /   SALVAREA TIROIDEI – SCOP SAU CONSECINTA?
2017-11-07
Cum ar putea sa fie salvata doar stewardeza cand avionul vireaza spre aratura?

Cum sa fie vindecata tiroida cand toate cele trei planuri ale fiintei, respectiv cel  informational, energetic si material sunt “date peste cap”?

Pentru a nu intra intr-un subiect atat de delicat pe usa diafana a teoriilor energiilor si  campurilor subtile vom alege abordarea psiho-somatica,  urmarind demersul stiintific al Prof. Dr. I.B. Diamandescu si al  lui Franz Alexander, medic si psihanalist de origine ungaro-americana, parinte al medicinei psihosomatice si al controversatului doctor Hamer, fondator al noii medicini germane.

In lucrarea sa intitulata “Elemente de psihosomatica generala si aplicata”, Prof.Dr. Diamandescu examineaza  intr-unul dintre capitole rolul stresului in patologia tiroidiana. El identifica anumite trasaturi de personalitate specifice profilului hipertiroidianului, printre acestea figurand anxietatea, iritabilitatea, tendinta crescuta spre activitate, impulsivitatea si labilitatea emotionala.

Aceste trasaturi exprima o vulnerabilitate, “ fragilitate de organ”( dupa cum o numeste Adler). Ele apar cu mult inainte de debutul bolii propriu-zise.  Persoanelor care apartin acestui profil li se infatiseaza o realitate care “corespunde” fragilitatii lor interioare. Ochiul lor vede evenimentele vietii prin lentila colorata de propria vulnerabilitate. Daca la aceasta realitate individuala se adauga si elementele realitatii concrete rezultatul va fi o agravare a manifestarilor sau chiar un factor declansator al bolii.  “Indiferent de posibilul substrat imunologic al uneia dintre formele de hipertiroidism (boala Basedow), manifestarile patologice intalnite in acest sindrom au la baza aparitiei lor interventia sistemului nervos perturbat in cursul unei reactii acute(brutale) sau cronice (prelungite) de stres psihic”. Aceasta situatie este valabila si in cazul altor afectiuni, dupa cum continua autorul. Ca urmare a stresului, apare o crestere a activitatii corticosuprarenalei, ceea ce tinde sa suprime eliberarea de TSH si sa inhibe conversia T4 in T3. Si la animale, nu doar la om,  stresul  cauzeaza  perturbari la nivelul  glandei tiroide de. La iepuri, s-a constatat ca stresul produce tireotoxicoza.  Semnificativ este faptul ca nu doar experientele concrete ale existentei  omului ci si cele imaginate, adica cele din viata fantasmatica, produc in spatiul psihic aceleasi ecouri ca si cele reale,cu acelasi potential de somatizare.

Franz Alexander identifica trei  faze de raspuns ale organismului  la un stimul nonspecific nociv, de intensitate suficient de mare. Prima etapa este cea de soc, caracterizata, printre altele, de tahicardie, scaderea tonusului muscular, aparitia ulcerului gastric, anurie, edem, aciditate, aliberare de adrenalina; cea de-a doua faza este cea a contra-socului, care apare dupa intrarea in functiune a mecanismelor adaptative prin activarea axei hipotalamo-cortico-suprarenale. In aceasta faza creste rezistenta organismului  iar simptomele specific starii de soc par sa se inverseze. Daca stimulul nociv persista, se declanseaza cea de-a treia faza, cea de epuizare, in care mecanismele adptative esueaza si in care poate sa apara chiar si moartea prin cresterea tensiunii, nefroscleroza, leziuni ale miocardului sau altele. In acest process sunt implicate hipotalamusul, glanda tiroida si cortexul suprarenal.

Viziunea medicului Hamer este mai nuantata, in sensul ca ia in calcul triada psihic-cerebral- organic si pune accentul pe atitudinea pro-activa a pacientului insusi care, asistat de terapeut, ajunge sa se auto-vindece. In opinia sa, cancerul  (sau orice alta afectiune grava) ara la baza o experienta traumatica, socanta din punct de vedere psihic, traita, de regula, in solitudine,  care determina microleziuni la nivel cerebral (identificabile prin CT). Fiecarei zone cerebrale ii corespunde o anumita arie la nivelul organismului (fie o portiune tegumentara, fie organe, glande sau tesuturi). Topografic, leziunea va aparea pe aria corespunzatoare zonei cerebrale afectate. Hamer delimiteaza mai multe etape ale procesului de echilibrare in urma unui soc emotional si afirma ca organismul parcurge, in drumul sau catre vindecare, anumite secvente care, vazute doar in sincronie prezinta trasaturile unor boli grave, inclusiv unor forme de cancer. Totusi, in opinia sa, aceste formatiuni  sunt, cel mai adesea, o expresie tranzitorie, pe un parcurs de vindecare, in care un rol esential il joaca unele bacterii sau fungi patogene.  Paradoxal  este ca tocmai acestea par a anihila celulele tumorale. Secretul reusitei terapeutice, in cazul abordarii Dr. Hamer, consta in identificarea socului emotional declansator al crizei si conflictul traumatic. Constientizarea de catre pacient a acestora pare a avea un efect vindecator. Medicul german a avut  aceasta intelegere revelatoare in urma  propriei drame familiale si a unei afectiuni care s-a declansat in corelatie cu aceasta. Abordarea sa are adepti ferventi care obtin rezultate deosebite prin aplicarea metodei Hamer. In ceea ce priveste glanda tiroida, conflictul biologic se  construieste in  legatura cu sentimentul  de lipsa de putere sau neajutorare.

Din toate abordarile, expuse atat de succinct si trunchiat se poate desprinde cu usurinta ideea ca eliberarea de stres nu poate sa aduca decat sanatate. Un cortex suprarenal plin de vitalitate si  o glanda tiroida sanatoasa gata oricand sa secrete hormonii de care avem nevoie se vor bucura sa primeasca din partea noastra doze regulate de  intelepciune exprimata ca stare de calm, bunavointa si acceptare.

Instrumentele la care putem apela pot fi Scenar – pentru comutarea rapida de pe simpatic pe parasimpatic; Asyra pentru ajutor in identificarea conflictelor esentiale; terapii florale Bach- pentru identificarea si atenuarea vulnerabilitatilor emotionale, masajul, terapia cranio-sacrala, saunele de diferite tipuri…si mai ales renuntarea la frica, la sentimentul  inevitabilului, la amagirea ca suntem lipsiti de putere.

Viata este o sarbatoare; sa o spunem hotarat din adancul pieptului si al gatului, sa auda bine tiroida/stewardeza!

 

Pentru programari :

     +4 0374 48 88 88

     +4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

   „ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin