+4 0748 01 11 11

REFLEXOLOGIA – TERAPIE PROFILACTICA, DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

  /  Medicina Integrativa   /  REFLEXOLOGIA – TERAPIE PROFILACTICA, DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT
2015-11-13
Ca ramură a medicinii orientale, reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafaţa corpului în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Este arta ştiinţifică de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman.
Nu se cunoaşte cu exactitate originea reflexoterapiei, dar se ştie că ea provine din Orientul Antic. Cu mai mult de 4000 de ani în urmă aşa cum arată fresca din mormântul medicului din Saqara, Egipt, erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor puncte specifice de pe extremităţile corpului.
Masajul reflexogen (reflexoterapia) nu exclude ci, completează tratamentul medical, iar în unele cazuri, mai puțin severe, când se pune problema unor dezechilibre, poate trata fără a se mai ajunge la tratamentul medicamentos care, după cum știm cu toții, are multe avantaje, dar întodeauna are și reactii adverse.

Reflexoterapia este o tehnică specială de masaj digital care se bazează pe relația dintre anumite zone cutanate și activitatea organelor, aparatelor și sistemelor organismului uman. În general, ea se realizează în scopul înlăturării tensiunii nervoase și a efectelor acesteia pe termen lung, reechilibrării energetice, al activării circulației sanguine și limfatice, a creșterii capacității imune, pornindu-se de la ideea că starea de sănătate a organismului este o stare de echilibru între aparatele și sistemele acestuia.

Starea de sănătate a pacientului este evaluată în funcţie de cantitatea depozitelor existente şi de toleranţa la durere pe care acesta o are, putându-se stabili astfel dacă ne aflăm în faţa : unui organ bolnav – acumulări multe şi durere mare; ori care a trecut prin suferinţe – doar depozite, durere de loc sau foarte scăzută; a unui organ predispus la îmbolnăvire – prezenţa depozitelor, însoţite de dureri surde; unui deficit energetic al organului respectiv, nu există depozite doar sensibilitate sau uneori o durere acută.
Unele persoane pot acuză dureri peste tot în aria plantară şi palmară, aceasta fiind o hipersensibilitate, sau o oboseală accentuată.

Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, îmbunătăţeşte substanţial circulaţia sangvină ajutând la transportarea acestor depozite de toxine, spre organele de eliminare, precum şi la transportul de material nutritiv, plastic, hormoni şi anticorpi spre organe şi ţesuturi.
O altă modalitate prin care reflexoterapia acţionează asupra organismului este stimularea punctelor reflexe corespunzătoare sistemului nervos şi a celui endocrin, care activate fiind vor contribui la buna funcţionare a întregului organism.

Zonele reflexe, se cunoaşte faptul că acestea sunt dispuse în general la extremităţile corpului, mâini picioare, dar o adevărată hartă a corpului omenesc este reprezentată şi la nivelul urechilor şi al limbii, precum şi în alte zone ale corpului : coloană vertebrală, faţă, cap. Se pot spune atâtea lucruri despre o persoană prin simpla examinare a acestor zone.
Ședinţele de reflexoterapie se pot combina şi cu masarea celorlalte zone, a mâinilor, unde localizarea punctelor este aproximativ egală cu cea de la picioare.

Principiile reflexoterapiei :
* Corectarea celor trei factorii negativi implicaţi în procesul de boală : congestia (responsabilă de apariţia tumorilor), inflamaţia şi tensiunea (responsabile de diminuarea eficienţei sistemului imunitar).
* Îmbunătăţirea circulaţiei în organism şi eliminarea reziduurilor astfel încât toxinele să nu se mai acumuleze în concentraţii dăunătoare, în ficat rinichi sau intestin.
* Scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezice naturale), de către hipofiză.
* Reflexoterapia are acţiunea cea mai eficientă atunci când este folosită pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni. În acest mod ea îmbunătăţeşte toate funcţiile organismului ce stimulează procesul natural de vindecare făcând-ul mai rapid şi mai eficient.
* Este o metodă de întreţinere preventivă a bunăstării corpului.

Cel mai mare avantaj al reflexoterapiei este că acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor indiferent de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi ca o bună profilaxie. Reflexodiagnosticul este extrem de important deoarece ne ajută să facem o verificare a stării de sănătate a unui individ, într-un timp foarte scurt. Reflexoterapia acţionează în totdeauna în sensul normalizării, neexistând nici un pericol de agravare a unei stării de sănătate.

Nu tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor ! Are avantaj îl reprezintă lipsa completă de toxicitate.
Normalizarea circulaţiei sangvine în organul sau zona afectată este extrem de importantă deoarece sângele transportă substanţe de asimilaţie, dezasimilaţie şi apărare, o bună circulaţie sangvină ducând la accelerarea vindecării şi reconstituirii ţesuturilor şi organelor lezate.
Tratarea cu ajutorul reflexoterapiei nu implică o dotare specială şi poate fi efectuată chiar şi de persoana în cauză.

Efectul cel mai des întâlnit este o relaxare totală, pacienţii descriind o senzaţie de descărcare, uşurare, în special la nivelul picioarelor. Uneori în timpul tratamentului pacienţii acuză stări de frig, somn, datorită relaxării, sau o transpiraţie excesivă, cauzată de emoţii.

După tratament pacienţii reacţionează felurit : unii neobservând nici o modificare imediată fiind nevoie de mai multe şedinţe pentru a începe procesul de purificare, iar la alţii, aceasta se instalează chiar după prima şedinţă. Pe măsură ce ies din corp reziduurile ar putea cauza variate reacţii cum ar fi : somnolenţă, insomnie, migrene, transpiraţii, agitaţie, iritabilitate, un gust rău în gură, prurit, ameţeală, greaţă, micţiuni şi scaune mai frecvente, chiar diaree.

În cazul acestor reacţii se recomandă o pauză de una două zile, în efectuarea tratamentului şi consum de multe lichide, astfel în cât organismul să poată elimina toxinele.
De multe ori acest gen de reacţii pot apărea încă din timpul şedinţei, nu este un lucru de speriat, ci doar o dovadă că pacientul reacţionează la tratament.

Alte reacţii posibile : creşterea în volum a varicelor deja existente, inflamaţii articulare datorate stazelor limfatice, deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburări cronice de circulaţie, apariţia unor echimoze atunci când se presează insistent punctele corespunzătoare circulaţiei sangvine sau când la nivelul organismului există o tulburare privind asimilarea calciului, dureri vii în organele corespondente datorită creşterii rapide a volumului sângelui care asigură funcţionarea acestora, febră dacă în corp există o infecţie latentă şi se stimulează formaţiunile limfatice.

Reflexoterapia se recomandă ca profilaxie împotriva oricărui gen de îmbolnăvire, pentru menţinerea unei circulaţii sangvine şi implicit energetice bune, pentru eliminarea toxinelor acumulate din alimente, băuturi şi medicamente, ca tratament adjuvant în afecţiunile acute şi cronice.

Contraindicaţiile aproape că acestea nu există, cu mici excepţii : nu se recomandă reflexoterapia în tromboflebită pentru a nu facilita deplasarea cheagurilor sangvine, odată cu creşterea fluxului sangvin; la femeile însărcinate se recomandă evitarea zonelor reflexe corespunzătoare organelor genitale, pentru a nu provoca o expulzare prematură a fătului; de asemenea organele genitale vor fi evitate şi la femeile aflate în perioada menstruaţiei, pentru a nu provoca o hemoragie; la persoanele cu tensiune arterială crescută se recomandă aşezarea acestora şi nu culcarea lor, pentru a evita o şi mai mare creştere a tensiunii; contraindicată celor cu tumori maligne, dar practica ne-a dovedit că ea nu face nici un rău, îmbunătăţind starea psihică a bolnavului şi în fazele mai avansate calmează durerile, ajungându-se chiar la renunţarea la morfină.

Sursa: https://www.facebook.com/ClinicaEliade/

 

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT!”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin