CE ESTE PSIHOTERAPIA PSIHANALITICĂ?
Psihoterapia psihanalitică este o modalitate de înțelegere, susținută de un corpus prețios teoretic, o modalitate de diagnostic și una de intervenție la nivelul aparatului psihic.
Din punct de vedere istoric, întemeietorul acestei abordări este Sigmund Freud. El însuși și-a revizuit în mai multe rânduri teoria, fiecare nouă perspectivă aducând îmbogățire teorie, în ansamblul ei.
Succesorii lui Freud, printre care se numără Sandor Ferenzi, Franz Alexander, Anna Freud, Wilfred Bion, Melanie Klein, au dezvoltat, în continuare, ansamblul teoretic, contribuind prin inovații valoroase asupra modului şi eficienţei terapeutice a acestei abordări.
Dintre elementele centrale teoretice menționăm teoria pulsiunilor, psihologia Eului, teoria relațiilor de obiect, psihologia Sinelui.
Scopurile psihoterapiei psihanalitice sunt legate de susținerea proceselor de maturizare și dezvoltare interioară, depășirea blocajelor și a stagnării, schimbarea proceselor emoțional-cognitive, creșterea capacității de auto-reflexie, prin toate acestea urmărindu-se refacerea echilibrului psiho-emoțional, atingerea de către pacient a unei optime stări de funcționare în raport cu sine şi cu lumea.
DE CE SĂ ÎNCERCI PSIHOTERAPIA PSIHANALITICĂ?
De regulă, pacienƫii prezintă un nivel semnificativ de suferinƫă concretizată fie prin tensiuni nervoase, depresie, anxietate, ieşiri intempestive, sentimentul aplatizării afective, incapacitatea de a-şi întelege propriul comportament, nevoia de a se mărturisi pe sine, nevoia stringentă de validare sau alte simptome, de exemplu de ordin somatic, precum migrenele, insomniile, palpitaƫiile, paresteziile, vertijul, bufeurile şi multe alte manifestări.
Există alte tipuri de psihoterapie care se concentrează aproape exclusiv pe dispariƫia simptomului.
Particularitatea de bază a psihoterapiei psihanalitice este că scopurile principale sunt creşterea capacităƫii de auto-analiză, adică a capacităƫii introspective şi deblocarea procesului de creştere, maturizare şi dezvoltare la nivelul organizării psihice, proces blocat din diferite motive (conflict, traumă, deficit). Dispariƫia simptomelor şi modificările comportamentale survin în mod automat ca urmare a atingerii primelor scopuri menƫionate.
CUI SE ADRESEAZĂ PSIHOTERAPIA PSIHANALITICĂ?
Psihoterapia psihanalitică se adresează proceselor si dinamicii psihice, în general. Cu excepția unor cazuri care sunt de competență psihiatrică exclusivă, această abordare poate fi aplicată independent sau complementar celei psihiatrice. Ceea ce face ca o persoană să se regăsească mai ușor în acest tip de terapie este un grad mai înalt al capacității introspective, o mai mare ușurință si spontaneitate în exprimarea acelor conținuturi ”sensibile”.
Psihoterapia psihanalitică poate fi aplicată cu succes în lucrul cu personalități narcisice, psihopatice, de tip schizo-paranoid, depresive, masochiste, obsesiv compulsive, isterice şi altele.
Terapia este salutară în contexte de viaţă dificile, precum trauma, doliu, perioade depresive, probleme relaționale, dar și în situația apariției unor sindroame caracterizate de modificări ale hrănirii (anorexie, bulimie), burnout, tulburări psiho-somatice (insomnii, diverse afecțiuni), adicții şi altele.
Ședința de psihoterapie psihanalitică se adresează persoanelor individuale, cuplurilor, familiilor şi grupurilor.
CÂT DUREAZĂ ȘEDINȚA DE PSIHOTERAPIE ȘI CARE ESTE FRECVENȚA?
Durata unei ședințe este de 45 de minute. Ședinta începe la oră fixă şi se termină exact după 45 de minute. În cazul ședințelor cu mai mulți participanți (cuplu, familie, grup) durata ședinței este extinsă.
Frecvența ședințelor este de una pe săptămâna şi se recomandă continuitatea pentru rezultate optime.
CUM SE DESFĂȘOARĂ ȘEDINȚA?
Sedinţa se desfășoară față în față cu terapeutul, pe fotoliu. Psihoterapia psihanalitică se concentrează pe discurs, este o terapie ”narativă”. Primele ședințe sunt importante pentru realizarea anamnezei (identificarea simptomatologiei, date biologice, criterii de structurare a personalității și altele).
Specialist: Paul Ivan
O ședintă de psihoterapie costă 200 lei.
Frecvența ședințelor este de una pe săptămâna, iar numărul acestora este recomandat în funție de parcursul fiecărui pacient în parte și de rezultatele optime dorite.