+4 0748 01 11 11

Plimbarile in natura: cum ajuta in reducere anxietatii si cresterii nivelului de ferecire?

  /  Medicina Integrativa   /  Plimbarile in natura: cum ajuta in reducere anxietatii si cresterii nivelului de ferecire?
2018-12-28
Incepand cu data de 5 octombrie, doctorii din Shetland, Scotia au fost  autorizati sa prescrie natura ca remediu pacientilor lor. Se pare ca este primul program de acest  fel din Marea Britanie si el urmareste reducerea tensiunii arteriale, anxietatii, cresterea nivelului de fericire la pacientii cu diabet, cu boli mentale, cu probleme cardiace si altele. Acest program este insotit de pliante bogate in informatii referitoare la situatiile in care natura sa fie prescrisa ca remediu. Aceste pliante contin recomandari amuzante, pline de farmec si, uneori, inafara conventionalului, precum: “in luna februarie puteti confectiona un con de vant dintr-un cerc de butoi si panza adecvata pentru a putea aprecia viteza vantului; in luna martie puteti face arta de plaja din materiale naturale sau puteti imprumuta un caine pe care sa-l luati la o plimbare; in luna aprilie puteti atinge marea sau puteti construi un hotel pentru gandaci; in luna mai va puteti ingropa fata in iarba; in luna iulie puteti sa alegeti doua fire diferite de iarba si va uitati cu atentie la ele; in luna august, puteti invita un vierme sa iasa din pamant fara sa sapati si fara sa folositi apa; in luna septembrie puteti participa la curatarea plajei si puteti gati masa afara; in luna octombrie, puteti evalua un nor ; in luna noiembrie  puteti sta de vorba cu un ponei, in luna decembrie, hraniti pasarile din gradina” si multe alte recomandari, toate fiind facute de doctor!
Sunt numeroase dovezi ale beneficiilor naturii asupra sanatatii mentale si fizice. Daca petreceti 90 de minute in aer liber, in padure,  se va produce o scadere a activitatii cerebrale in aria corticala asociata depresiei. Petrecand timp in natura va va scadea tensiunea sanguina, nivelul de anxietate si nivelul de agresivitate, in timp ce, nivelul fericirii va creste. Totodata, se vor reduce simptomele ADHD, va creste capacitatea de control a durerii si forta sistemului imunitar si- ca rezumat al unei cercetari cu privire la beneficiile naturii asupra sanatatii – putem afirma ca sunt multe alte lucruri despre care nu stim nimic dar, in fiecare zi, mai avem cate o intelegere. 

In cartea sa,“Landmarks”, scriitorul Robert Macfarlane a deplans ruptura dintre peisaj si cuvintele folosite pentru a-l descrie si a-l surprinde asa cum este el, cat si toate consecintele unei asemenea rupturi.  Cartea isi dorea sa fie un fel de repertoar al cuvintelor pentru care Macferlane  se temea ca vor disparea. Era vorba despre cuvinte din limba  in care se vorbeste in Shetland precum “ grumma” ( iluzie produsa de aburul sau ceata care se ridica de la nivelul pamantului), flaa (bucata de turba pe care se afla multe radacini de  buruieni si iarba, smulsa cu mana, fara sapaliga, si folosita pentru foc si coacere), iset (culoarea ghetii cu nuante fie de gri, fie de albastru), yarf (mlastina) si altele.

Va puteti, desigur, imagina ca cineva care este incurajat de doctor sa petreaca mai mult timp in natura nu numai ca se va simti mai bine dar ar putea sa-i treaca prin minte sa smulga cate o bucata de turf si, in plus,  va putea observa ca gheata are nuante albastrui sau gri. Astfel, pe masura ce acesti oameni se reconecteaza la natura, ei se vor reconecta la limbajul naturii care are conotatii specifice legate de loc si poarta cu sine o memorie proprie, o memorie pe care merita sa o readucem la suprafata, mai ales pentru ca in acest moment, umanitatea se confrunta cu consecintele exacerbarii dezvoltarii, urbanizarii  si cu cele rezultate in urma schimbarilor climatice.

Tradus si adaptat dupa articolul “Doctorii din Scotia pot acum prescrie natura” de Evan Fleischer si publicat initial in “Big Think” si aparut pe site-ul www.weforum.org

 

 

 

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin