Plimbarile in natura: cum ajuta in reducere anxietatii si cresterii nivelului de ferecire?
In cartea sa,“Landmarks”, scriitorul Robert Macfarlane a deplans ruptura dintre peisaj si cuvintele folosite pentru a-l descrie si a-l surprinde asa cum este el, cat si toate consecintele unei asemenea rupturi. Cartea isi dorea sa fie un fel de repertoar al cuvintelor pentru care Macferlane se temea ca vor disparea. Era vorba despre cuvinte din limba in care se vorbeste in Shetland precum “ grumma” ( iluzie produsa de aburul sau ceata care se ridica de la nivelul pamantului), flaa (bucata de turba pe care se afla multe radacini de buruieni si iarba, smulsa cu mana, fara sapaliga, si folosita pentru foc si coacere), iset (culoarea ghetii cu nuante fie de gri, fie de albastru), yarf (mlastina) si altele.
Va puteti, desigur, imagina ca cineva care este incurajat de doctor sa petreaca mai mult timp in natura nu numai ca se va simti mai bine dar ar putea sa-i treaca prin minte sa smulga cate o bucata de turf si, in plus, va putea observa ca gheata are nuante albastrui sau gri. Astfel, pe masura ce acesti oameni se reconecteaza la natura, ei se vor reconecta la limbajul naturii care are conotatii specifice legate de loc si poarta cu sine o memorie proprie, o memorie pe care merita sa o readucem la suprafata, mai ales pentru ca in acest moment, umanitatea se confrunta cu consecintele exacerbarii dezvoltarii, urbanizarii si cu cele rezultate in urma schimbarilor climatice.
Tradus si adaptat dupa articolul “Doctorii din Scotia pot acum prescrie natura” de Evan Fleischer si publicat initial in “Big Think” si aparut pe site-ul www.weforum.org
Pentru programari:
+4 0748 01 11 11
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT”