+4 0748 01 11 11

Ozonul – un remediu eficient si sigur in tratamentul durerii genunchiului cu osteoartrita

  /  Medicina Integrativa   /  Ozonul – un remediu eficient si sigur in tratamentul durerii genunchiului cu osteoartrita
2018-05-14
Conform datelor unui studiu publicat de curand in PloS One, ozonul aplicat intra-articular poate conduce la diminuarea durerilor, imbunatatirea functiei articulatiei si cresterea nivelului calitatii vietii la pacientii cu osteoartrita la nivelul genunchiului.
Cercetarea, intreprinsa de o echipa de oameni de stiinta brazilieni afiliati Universitatii Federale Sao Paolo din Brazilia, s-a dovedit sigura si eficienta. “Desi au fost realizate pana acum mai multe serii de rapoarte clinice, nici unul dintre ele nu a fost, pana acum testat clinic intr-o maniera controlata randomizata, dublu-blind sau placebo”, a afirmat intr-un interviu dat publicatiei Clinical Pain Advisor, seful lucrarilor de cercetare, Dr. Carlos César Lopes de Jesus.

Testul s-a efectuat asupra unui numar de 98 de pacienti cu osteo-artrita simptomatica a genunchiului carora, randomizat au fost desemnati sa li se faca injectii intra-articulare cu ozon (20 μg/mL; n=63), sau aer (10 mL; n=35) o data pe saptamana, timp de 8 saptamani. Rezultatele eficientei au fost masurate cu ajutorul: Scalei Analogice Vizualle (VAS), Indexului Leguesne, conform caruia durerea la pacientii cu osteoartrita a genunchiului este evaluata pe o scala de la 0 la 24, testului “Timed Up and Go”, care evalueaza echilibrul si riscul de cadere, a Instrumentului de cercetare SF-36 Health, care evalueaza Calitatea vietii, pe o scala de la 0 la 100 (0 = starea cea mai precara de sanatate), Indexului pentru osteoartrita a universitatilor Western Ontario si McMaster (WOMAC) si Masuratorii pentru dureri geriatrice (GPM).

Dupa 8 saptamani de tratament, in urma masuratorilor privind eficienta, au fost identificate diferente statistice semnificative ale rezultatelor in favoarea ozonului. S-a inregistrat o reducere substantiala a durerilor pe baza masuratorilor VAS, GPM si WOMAC in comparatie cu scorurile pe grupul placebo (P <.001). Diferentele in scorurile WOMAC, in special catre sfarsitul curei de terapie, au indicat o scadere semnificatifa a rigiditatii articulare si o crestere a angajarii in exercitiul fizic (P <.001).Masuratorile Lequesne Index au indicat o reducere substantiala a durerii si o imbunatatire a functiei articulare (P < .001), iar indicii Calitati Vietii (QoL) in ceea ce priveste functia, durerea si sanatatea generala fizica si mentala au fost statistic superiori in grupul tratat cu ozon fata de grupul placebo (P <.001). Nu s-au observat diferente semnificative intre grupuri in ceea ce priveste testul ”Timed Up and Go”.

Cercetatorii implicati in studiu au reamintit clinicienilor ca osteoartrita simptomatica a genunchiului afecteaza mai mult de 9,3 milioane de adulti in SUA si este una dintre cauzele principale ale handicapului. Nu exista factori care sa incetinesca evolutia bolii. Terapia cu ozon a fost folosita ca terapie alternativa pentru unele afectiuni cronice precum cele reumatice si osteoartrita.

“Parerea mea este ca injectiile cu ozon sunt mai eficiente decat agentii antiinflamatori cortico-steroizi si non-steroizi (NSAID) pentru tratamentul osteoartritei genunchiului” afirma Dr. Lopes de Jesus. Ozonul, adauga el, are un mecanism de actiune mult mai extins decat al NSAID si al corticosteroizilor, asigurand un efecte antiinflamatorii si antioxidante si restituind pacientului capacitatea de a pasi cu incredere si fara frica de durere. “Ozonul activeaza metabolismul celular, reduce sinteza prostaglandinelor, asigura functionarea adecvata a sistemelor redox prin reducerea stresului oxidativ, ca urmare a inducerii sintezei enzimelor, si sporeste nivelul de oxigenare tisulara printr-o actiune hemorheologica, prin vasodilatare si stimulare angiogenica”. Dr. Lopes a mai adaugat ca s-a evidentia faptul ca ozonul are efect de refacere de indata ce mobilizeaza maduva spinarii, celulele stem mezenchimale si endoteliale, chiar daca, pana in present, nu exista inca studii care sa demonstreze aceasta.

Accidentele de perforare a vaselor au fost singurele efecte adverse raportate, unul in grupul cu ozon si 2 in grupul placebo. Efectele adverse propriu zise sunt rare si constau in dureri acute si trecatoare la nivelul genunchiului in momentul aplicarii ozonului. Cercetatorii au conchis ca rezultatele obtinute sunt incurajatoare si au asigurat ca studiul va fi continuat.

Rezumat si aplicabilitate clinica

Valoarea ozonului aplicat intra-articular in tratarea durerii si pentru imbunatatirea functionala a pacientilor cu osteoartrita a genunchiului a fost confirmata prin intermediul unui test clinic controlat, randomizat, double-blind placebo.

 

 

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

 Clinica Eliade

 „ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin