Sportul este parte integrantă a vieții de zi cu zi pentru oameni din toate grupurile de vârstă, de la cei care au un interes pentru sportul de perfomanță, la cei care doresc doar să se mențină în formă; de la profesionistul de elită la participantul ocazional.
Uneori însă, pot avea loc accidente. Ele pot fi cauzate adesea de echipamentul neadecvat – încălțămintea necorespunzătoare poate provoca leziuni de sold, genunchi și picior (de exemplu, leziuni ale tendonului lui Ahile). Afectarea flexibilitatii articulațiilor va influenta gradul de performanță și poate duce la accidente dacă sportivul nu constientizeaza că nu poate atinge aceeasi amplitudine ca in perioadele de varf. Un exemplu este fotbalistul entuziast mai în vârstă ai cărui genunchi nu mai sunt la fel de flexibili si nici musculatura la fel de tonica.
In general, multe dintre leziuni sunt rezultatul sportlui în exces, frecvenței ridicate sau lipsei unei încălziri necorespunzătoare în prealabil.
Tinerii, pe de altă parte, sunt si ei vulnerabili în sport pentru că organismele lor în creștere se așteaptă de multe ori să îndeplinească standarde înalte și sunt supuse unor eforturi ce depasesc capacitatea de adaptare la effort.Vestea bună este că, deși leziunile sportive sunt frecvente, cei care sunt în formă tind să se recupereze mai rapid si mai usor.
Rolul Osteopatiei
Când vine vorba de sport, osteopatia are o abordare unică. Osteopații privesc dincolo de zona afectată, pentru a afla de ce a avut loc accidentul, nu doar tratarea simptomelor. Un osteopat poate ajuta la îmbunătățirea performanței și la tratarea leziunilor suferite.
Folosind cunoștințele lor de diagnostic și abilitățile palpatorii foarte dezvoltate, osteopațul poate contribui la restabilirea echilibrului structural, la îmbunătățirea mobilității articulațiilor și la reducerea aderențelor și restricțiilor țesuturilor moi, astfel încât ușurința de mișcare să fie restabilită și performanța îmbunătățită.
Prevenirea accidentărilor
Manipularea fiecărei articulații și a sistemului fascial care implică schema motorie a sportivului permite, în timp, să îmbunătățească alunecarea grupelor musculare implicate, un aspect foarte important în special în acele sporturi în care gestul tehnic se repetă de mai multe ori.
Manipularea osteopatică în această direcție are o funcție preventivă foarte importantă, deoarece reduce suprasolicitarea structurilor si a mușchilor scheletici implicați, împiedicând uzura acestora în timp.
Imbunătățirea performanței
Marele beneficiu al tehnicilor de tratament de care dispune osteopatie permite osteopatului să contribuie la îmbunătățirea performaței prin faptul că favorizează îmbunătățirea posturală generică și, prin urmare, reduce consumul energetic al corpului. Ii permite, de asemenea, mai presus de toate să execute mai fluid gestul tehnic pe care trebuie să-l facă pe tot parcursul sezonului, atât în timpul antrenamentelor, cât și în apropierea competițiilor și evenimentelor majore.
Pregătirea pentru competiții
Sportivii care sunt supuși unor sarcini fizice și psihice deosebit de solicitante consideră extrem de utilă osteopatia ca pilon de susținere în pregătirea pentru competiții.
O abordare metodică și precisă a sistemului cranio-sacral este capabilă să moduleze „tonul” sistemului nervos autonom, fiind de mare ajutor pentru atlet în vecinătatea unor întâlniri importante sau în perioadele în care se supune unor sarcini excepționale pentru a se pregăti optim pentru cele mai exigente curse.
Pe măsură ce trece timpul, legătura dintre sport și osteopatie devine tot mai puternică. Nu este ceva neobișnuit ca, după obținerea unor rezultate importante, sportivii celebri să menționeze osteopatul în mulțumirile lor.
Acest lucru se datorează faptului că sprijinul osteopatic, inclus în strategia de recuperare a sportivului permite o recupereare mai bună și mai rapidă, creșterea performanțelor și pregătirea pentru competiții.
Leave a Comment:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.