+4 0748 01 11 11

Nervul Vag: cheia pentru deblocarea conexiunii dintre creier, sistemul digestiv și corp

  /  Medicina Integrativa   /  Nervul Vag: cheia pentru deblocarea conexiunii dintre creier, sistemul digestiv și corp

Știați că vă puteți transforma stare de sănătata stimulând una dintre cele mai importante căi nervoase din corpul dumneavoastră?

Acest nerv joacă un rol masiv în sănătatea dumneavoastră generală și este foarte ușor de activat … insa mulți oameni nici măcar nu știu că există.

Este nervul vag!

Dacă acest nerv nu funcționează așa cum ar trebui, corpul tău nu se poate odihni, regenera și vindeca și începe să suferi de probleme de sănătate pe care nu le poți remedia indiferent de ceea ce încerci.

Nervul Vag, cunoscut și sub numele de cel de-al zecelea nerv cranian sau nervul pneumogastric, reuneste sistemele corporale cheie în moduri pe care de abia recent începem să le înțelegem și să le apreciem. Acesta controlează activitățile cruciale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, răspunsul la stres, motilitatea digestivă și multe altele. Nervul vag conectează sistemul nervos parasimpatic, trimițând semnale fiecărui organ al corpului. Semnalele care călătoresc în sus și în jos datorita acestui nerv te pot face să te simți calm sau să activezi hormonii de stres în întregul corp. Există multe lucruri pe care le face acest nerv „rătăcitor” (numele Vagus provine de la cuvântul vagrant, deoarece acest nerv se plimba printre organele tale).

Totul despre nervul vag: de la inimă și respirație la inflamație și calm

Dincolo de a-ți regla ritmul cardiac și de a controla ritmul respirației, nervul vag este modul în care intestinul tău vorbește cu creierul tău. Aproape 90% din fibrele din întregul nerv vag transmit semnale către creier din restul corpului. Asta vă spune ceva despre adevărata funcție a acestui nerv: menține un control asupra ceea ce experimentează corpul vostru și ii transmite creierului totul despre asta. Unii cercetători au găsit chiar dovezi că microbii care se multiplica în intestinul nostru schimbă, de asemenea, mesaje cu creierul prin sistemul nervilor vagi, călătorind pe el ca pe o autostradă.

Doar 10-15% din fibre sunt utilizate de fapt pentru a transmite semnale din creier către corpul tău. Atunci când sunt utilizate, este pentru a încetini ritmul cardiac sau pentru a oferi stomacului o furnicătură rapidă (indiferent ca este vorba anxietate, iubire sau chiar indigestie), sau chiar pentru a direcționa eliberarea anumitor hormoni.

Ce rol joacă nervul vag în sistemul tău intern

Iată doar câteva moduri în care vagul tău influențează fiecare parte din constituția ta.

Combaterea inflamației: când este detectată prezența moleculelor inflamatorii, cum ar fi citokinele sau factorul de necroză tumorală, nervul vag trimite un semnal către creier pentru a permite eliberarea de neurotransmițători antiinflamatori.

Amintiți-vă acest lucru: stimularea nervului vag poate ajuta la solidificarea amintirilor pe termen lung, prin creșterea norepinefrinei în amigdala (centrul de consolidare a memoriei).

Respirație și bătaie: atât inima, cât și plămânii răspund la neurotransmițătorul acetilcolină, dar eliberarea acetilcolinei de către sistemul nervos parasimpatic (prin activarea nervului vag) încetinește ritmul cardiac. Încetinirea deliberată a respirației trimite, de asemenea, un semnal vag pentru a încetini inima prin intermediul acetilcolinei.

Senzatii pe care le simtim la nivelul stomacului: toate acele lucruri pe care le numim “intuitie” sau senzatiile la nivelul stomacului in anumite situatii, sunt provocate de nervul vag care ne vorbește prin legătura strânsă dintre creier și stomac. Fluturi în stomac pentru acea persoană specială? Nervul vag e cel care le provoaca. Dureri de stomac la un eveniment social? Același lucru.

Multe dintre lucrurile care merg greșit în percepția noastră provin din sistemul nervos simpatic. Acestea includ stresul, inflamația, sensibilitățile intestinale și anxietatea socială. Toți le putem experimenta – uneori în fiecare zi și alteori tot timpul – dacă trecem printr-o criză personală sau există schimbari care ne afectează.

Dar, cu ceea ce știm despre această autostradă numită nerv vag, marea surpriza este că aveți mult control. Amintiți-vă că vagul este 90% specializat pentru primirea informațiilor. Așadar, putem învăța tehnici pentru a vă oferi nervului vag semnale noi și calmante, astfel încât să vă poată oferi raspunsuri de calmare si echilibrare.

Activarea nervului vag: respirați, respirați și respirați

Acum că știi că ai un pic de control și influență asupra modului în care nervul tău vag răspunde la senzațiile corporale și chiar la situații externe, hai să discutam despre modul în care poți lucra cu corpul tău pentru a-ți calma sistemul.

Cea mai accesibilă și ușoară modalitate de a-ți activa nervul vag este prin respiratie. Iata un mod diferitde a-ți folosi respirația pentru a atinge direct centrul capacităților calmante ale corpului tău.

Cei, „6s”: șase respirații pe minut, uniforme și profunde. De departe, cel mai simplu tip de respirație – tot ce ai nevoie este un cronometru pentru a număra secunde. Respirați 5 secunde și expirati 5 secunde, timp de cel puțin un minut. Acest lucru vă oferă 6 respirații pe minut și va trimite semnale puternice corpului dvs. pentru a încetini inima și a calma orice anxietate sau hormoni de stres.

Activarea nervului vag: cum să ne calmam si poate să ne simțim inconfortabil

Sunteți gata sa urcati la urmatorul nivel ? Respirația este simplă, eficientă și ușoară. Există însă multe alte modalități de a-ți activa sau calma nervul vag. Unele dintre ele necesită un pic de efort, iar câteva vă vor face cu adevărat inconfortabil. NIMIC nu este riscant.

Meditație. Această practică se află în secțiunea „avansată”, deoarece necesită timp pentru a deveni un obicei și necesită un pic mai mult timp și investiții decât pur și simplu respirația timp de un minut sau două când faci alte lucruri. Dar dovezile pentru eficienta unei practici meditative sunt multiple și o mare parte din acestea indică beneficii pentru tonusul vagal și sănătatea generală.

Expunere la frig. Dușuri complet reci reprezinta o modalitate de a obține o trezire bruscă a nervului vag, dar puteți, de asemenea, să stimulați un efect similar spalandu-vă fața în apă foarte rece.

Detineti controlul pentru a vă calma corpul

Cel mai bun lucru pentru a vă îndepărta de această imagine de ansamblu asupra nervului vag este faptul că organismul dvs. are aproape toate instrumentele de care are nevoie deja pentru o sănătate la cel mai inalt nivel. Tot ce ai nevoie este curiozitate și poate un obicei nou sau două.

Acum ca stiti să vă modulați respirația și chiar rolul unui dus rece pentru a stimula capacitatea corpului dvs. de a iesi din stari de stress și elemente iritante, va invitam sa aflati mai multe despre activarea inteligentei innascute a organismului in mod natural prin programarea unui consult initial la Clinica Eliade si personalizarea unui program propriu corpului dvs. si calatoriei catre o stare de sanatate deplina la 0748 01 00 00 sau la office@clinicaeliade.ro.

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin