+4 0748 01 11 11

Necesitatea tratamentului osteopat preventiv / curativ la copii

  /  Medicina Integrativa   /  Necesitatea tratamentului osteopat preventiv / curativ la copii
2018-04-24
Sanatatea este un lucru extrem de pretios si uneori ireversibil, de aceea este important sa constientizam acest aspect si sa ne ingrijim. Omul modern nu se misca nici pe departe atat cat ar avea nevoie. In cele ce urmeaza vom afla cateva detalii despre cum si cat ar fi ideal sa facem miscare.

Conform DEX, viata este definita ca o forma superioara sau speciala de miscare a materiei, asadar viata este miscare si ea este miscare inca din momentul in care are loc fecundatia. Miscarea este elementul intrinsec si indispensabil oricarui organism viu de aceea mentinerea miscarii inseamna de fapt intretinerea vietii.

Inca de la nastere copiii sunt intr-o continua miscare tradusa in vitalitate, insa faptul ca ei sunt foarte activi si pe seama faptului ca activitatile lor (de joaca ) nu sunt foarte controlate iar unele miscari pot fi dezorganizate, poate avea consecinte, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Primul aspect important din viata copilului este somnul si calitatea acestuia, motiv pentru care este importanta salteaua si nu in ultimul rand perna. Salteaua este bine sa fie una ortopedica sau superortopedica iar perna sa fie una moale avand in vedere dimensiunile reduse ale copilului si faptul ca ei dorm mai mult pe spate.

Un alt aspect care decurge din primul si este direct dependent de acesta este postura sau mai bine spus postura corecta.

Postura reprezinta o functie a aparatului locomotor dirijata de sistemul nervos si este data de infinitatea de pozitii si miscari care dubleaza in permanenta activitatea psihica a individului ( FEFS Oradea). Postura buna este aliniamentul corect al partilor corpului, sustinut de tensiunea precisa a muschilor antigravitationali.

In cazul copiilor, postura este afectata atat de activitatile recreative cat si de cele scolare iar aici ma refer in special la portul ghiozdanului care are o anumita greutate si care, pe fondul musculaturii prea putin antrenate si dezvoltate, poate duce la afectiuni serioase ale coloanei vertebrale si implicit la afectarea sanatatii lui ca adult. Copiii cad foarte des iar aceste cazaturi pot dezechilibra anumite structuri sau altera anumite functii organice, sau de la nivelul partilor osoase, in special coloana, bazin, etc. Trebuie tinut cont de faptul ca afectiunile minore de la nivelul coloanei, netratate, vor conduce in timp la leziuni nervoase serioase ( discopatii, protruzii, hernii), scazand considerabil calitatea vietii.

Un alt aspect deosebit de important il reprezinta oxigenarea fiind demonstrat  faptul ca o postura viciata va duce inevitabil la un deficit de oxigenare . Oxigenarea organsimului este direct proportionala cu imunitatea: oxigenare scazuta = imunitate scazuta.

In timpul inspirului , cavitatea toracica executa o expansiune iar coloana vertebrala va face o extensie.In cazul in care greutatea purtata in spate va fi importanta raportat la varsta copilului sau postura incorecta va fi mentinuta mai mult timp, capacitatea inspiratorie va avea de suferit, implicit si imunitatea. Postura viciata in cazul copiilor poate fi observata atat in timpul orelor la scoala, referinde-ne la pozitia acestora in banca. Din ce in ce mai des primim pacienti copii a caror postura s-a deteriorat in urma orelor petrecute  cu telefonul sau tableta in mana, in pozitii “’relaxante” care nu respecta fiziologia coloanei vertebrale, pe canapea sau pe scaune.

O consecinta imediata a acestor posturi  incorecte o reprezinta limitarea cursei de miscare a muschiului diafragm, principalul muschi respirator si compresia la nivelul viscerelor din cauza anteriorizarii proiectiei centrului de greutate si a cutiei toracice. Acest lucru va duce inevitabil la o crestere a presiunii cavitare intraabdominale si o alterare a functiilor organelor din aceasta zona.

Cum poate ajuta osteopatia?

Osteopatul observa si corecteaza eventualele disfunctii de la nivelul structurilor si reda mobilitatea fiziologica initiala. Prin corectiile applicate, functiile corpului isi reiau activitatea iar acesta este pregatit pentru efortul din ziua ce urmeaza. Un aspect foarte important este acela ca osteopatia, mai ales in cazul copiilor, contribuie extrem de mult la dezvoltarea fizica armonioasa a acestora prin redarea mobilitatii alterate si prin sfaturile in ceea ce priveste igiena posturala si a exercitiului fizic executat corect si, care, deprins de la varste fragede, ramane un aliat de baza pentru tot restul vietii.

S-a observat in ultimul timp o grija si un interes ridicat din partea parintilor in ceea ce priveste evolutia psiho-somatica a copilului ceea ce dovedeste o grija acentuata si constientizarea din ce in ce mai mult a importantei supravegherii acestuia  pentru ca ramane valabil dictonul latin: “Mens sana in corpore sano!”

Robert Savin

Medic Osteopat – Osteopathic Medical Education sub patronajul Societatii Romane de Osteopatie
Spa Medical

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

 Clinica Eliade

 „ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin