Medicina integrativa se ocupa de om ca intreg, compus din corp, minte si spirit. Principiul de baza al acestei abordari este ca materia sau, altfel spus, componenta substantiala, reprezinta condensarea unor energii, modulate de informatie. Cu alte cuvinte, nu corpul genereaza campuri subtile ci campurile subtile sunt cele care organizeaza componenta substantiala. Aceasta idee, revolutionara pentru orizontul epistemologic actual, nu este noua. O regasim, de exemplu, in Geneza, unde se afirma ca la inceput “a fost Cuvantul”, adica principiul organizator originar- matricea simbolica. Genetica confirma stiintific existenta matricei informationale pe care o purtam in genomul nostru.
Medicina integrativa nu trateaza boli. Ea trateaza oameni care se confrunta cu anumite dezechilibre semnalate de corp ca simptome. Boala, in intelegerea medicinei integrative, este, mai degraba, un simptom. Ceea ce intereseaza cu adevarat este identificarea cauzei primare care a declansat un raspuns dezadaptativ, concretizat prin aparitia simptomului. Aceasta cauza are reprezentari substantiale, de exemplu in bolile autoimune unde celulele sanatoase sunt atacate de propriul sistem imunitar. Totusi, cauza fundamentala trebuie cautata mai departe. Explorarea aceasta implica “pacientul” intr-o masura mult mai mare decat in cazul unei abordari alopate. Omul iese din ipostaza de victima neputincioasa in fata unui destin aparent fatidic si dobandeste un rol nou, fundamental pentru vindecarea sa. El devine adevaratul responsabil de propria sa vindecare si de propria sa viata.
Cum reuseste acest lucru?
Prin cunoastere si actiune. Cunoasterea ii este de data de abordarea multidimensionala a fiintei sale. Medicina integrativa are o abordare holistica, adica intreaga. Accesul la multidimensionalitatea fiintei umane se realizeaza prin abordari traditionale si moderne. Medicina integrativa valorizeaza geniul si meritele medicine alopate. Exista o gama larga de proceduri comune, atat in ceea ce priveste stabilirea diagnosticului cat si referitor la tipurile si etapele terapeutice. Rezultatele investigatiilor clasice sunt luate in calcul. Anamneza traditionala, analizele de sange, cele imagistice si alte analize de laborator sunt toate valabile. Diferenta fundamentala consta in ipoteza fundamentala de lucru: omul este un ansamblu multidimensional aflat intr-o stare de echilibru dinamic (asemenea flacarilor unui foc de tabara). Orice influenta, bine gandita poate aduce ameliorare sau chiar vindecare. Astfel, medicina integrativa inglobeaza principiile si tehnologiile cele mai moderne si urmareste sa influenteze cat mai natural si cu cat mai putine efecte secundare. Ea utilizeaza, de exemplu, terapii genetice, plasmafereza, terapia cu ozon, terapii electromagnetice revolutionare, tehnologii PEMF, nanotehnologii, inducerea unor frecvente cerebrale prin stimulare senzoriala (lumina, sunet, vibratie, caldura), camera hiperbarica, crioterapie, hidrocolonoterapie si multe altele. Dupa etapa screeningului multidimensional (fizic, energetic , emotional si spiritual) urmeaza etapa detoxifierii si a deconditionarilor. In aceasta etapa, alaturi de tehnologiile de varf mentionate, sunt integrate: psihoterapia, sacroterapia, Yoga, acupunctura, dietoterapia, postul, practicile de meditatie orientale. “Pacientul”ajunge sa se descopere pe sine in dimensiuni neexplorate pana atunci. Progresul cunoasterii de sine, cresterea respectului si iubirii fata de propria fiinta, constientizarea importantei alegerilor individuale determina omul sa treaca la actiune de pe pozitia unei noi intelegeri, a unei noi stari interioare, cu perspectiva unor noi orizonturi in viata.
Medicina integrativa cultiva cu iscusinta rolul omului ca parte semnificativa intr-un ansamblu. De aceea, prin imbunatatirea realatiei sale cu “ansamblul”, omul ajunge sa functioneze mai bine. Pictura, muzica, dansul, plimbarea prin padure, expunerea la o diversitate de factori de mediu in natura, mersul descult pe pamant, jocul cu valurile marii, contemplarea focului si a cerului sunt toate menite sa ajute la reintegrarea omului in ipostaza sa fundamentala de fiinta fericita in uniune cu tot ceea ce exista.
Medicina integrativa nu este preocuparea unor visatori. Dimpotriva, ea este pragmatica, lucida si are la baza munca unor reputati cercetatori din domenii foarte variate care au stiut sa combine cu inteligenta descoperirile uluitoare ale stiintei actuale cu profunzimea filozofiei si practicilor milenare.
Medicina Integrativa este o miscare internationala. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, s-a infiintat Consortiul Centrelor Academice de Sanatate bazate pe Medicina Integrativa. Acest Consortiu cuprinde 44 de centre medicale universitare, incluzand universitatile Stanford, Yale, Johns Hopkins, Harvard si Clinica Mayo. In Europa exista multe asemenea centre, dintre care unele functioneaza in cadrul universitatilor de medicina, precum in Germania, la Centrul Medical Universitar din Berlin, la Stockholm, in cadrul Institutului Karolinska. In Marea Britanie, The Royal London Hospital for Integrated Medicine, este una dintre institutiile cele mai importante care promoveaza medicina integrativa.
In Romania, medicina integrativa este un domeniu de pionierat si este utilizata in clinici si centre care se aliniaza nivelului de intelegere si performanta al medicinei mileniului III.
Intr-o asemena ipostaza se afla si departamentul de spa medical al Clinicii Eliade care, prin concept, tehnologii, pregatire a terapeutilor si adresabilitate, asigura servicii de inalta tinuta profesionala ce tin de sfera medicinei integrative.
Autor la articol: Paul Ivan, Terapeut SCENAR, ASYRA
Pentru programari :
+4 0374 48 88 88
+4 0748 01 11 11
„ALEGE CONSTIENT!”