Principiile stravechi se oglindesc in “teoria moderna” – Dr. Wh. H. Fitzgerald a descoperit faptul ca talpa piciorului este o reflectare fidela a corpului omenesc, in sensul ca pe talpa piciorului se gasesc distribuite terminatiile unor nervi aflati in directa legatura cu organele vitale ale corpului.
Reflexoterapia este o tehnica holistica ce priveste organismul ca pe un intreg.El a constatat ca ori de cate ori terminatia nervului pe talpa este sensibila sau chiar dureroasa la apasare, organul corespunzator este suferind, chiar atunci cand inca nu apar simptome vizibile. In acest fel se pot descoperi deja in faza primara boli nebanuite inca. Mai mult chiar, actionand asupra nervului prin masaj, se reuseste vindecarea bolii. Dar si viceversa: stranguland de-a lungul timpului portiunile respective de la picior, prin purtarea unei incaltaminte nepotrivite, se aduc congestii organului corespunzator, se impiedica circulatia normala a sangelui, organul afectat ajungand sa se imbolnaveasca.
Terminaţia nervului se numeşte punct reflex.
Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos cu ajutorul caruia se regleaza relatiile dintre organe si relatiile dintre organism si mediul inconjurator.
Reflexodiagnosticul – consta in reperarea punctelor sensibile, dureroase si incarcate, din zonele reflexe, putandu-se descoperi astfel o suferinta morfo-functionala a organului reflexogen, palpand zona reflexogena, foarte bogata in terminatii nervoase si vasculare, in profunzime.
Principiile reflexoterapiei:
* Corectarea celor trei factori negativi implicati in procesul de boala: congestia (responsabila de aparitia tumorilor), inflamatia si tensiunea (responsabile de diminuarea eficientei sistemului imunitar).
* Imbunatatirea circulatiei in organism si eliminarea reziduurilor astfel incat toxinele sa nu se mai acumuleze in concentratii daunatoare, in ficat rinichi sau intestin.
* Scaderea senzatiei de durere, prin stimularea eliberarii de endorfine (analgezice naturale), de catre hipofiza.
* Reflexoterapia are actiunea cea mai eficienta atunci cand este folosita pentru tratarea intregului organism si nu numai pentru anumite afectiuni. In acest mod ea imbunatateste toate functiile organismului ce stimuleaza procesul natural de vindecare facand-ul mai rapid si mai eficient.
* Este o metoda de intretinere preventiva a sanatatii corpului.
Scop – Beneficii – Indicatii
Reflexoterapia este utila in tratarea multor tipuri de stari si afectiuni dintre care:
* Stres, insomnii, oboseala cronica, imunitate scazuta;
* Tulburari endocrino-metabolice: ale tiroidei, paratiroidelor (spasmofilie); suprarenalelor, ovarelor, testicolelor, obezitate, diabet, osteoporoza (poate incetini sau stopa demineralizarea osoasa), guta;
* Afectiuni digestive: gastrita, ulcer, esofagita de reflux, constipatie, diaree, hemoroizi, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica;
* Afectiuni hepato-biliare: hepatita cronica, ciroza, litiaza biliara;
* Afectiuni reno-urinare: infectii urinare, litiaza renala, prostatite, enurezis nocturn, polichistoza renala, glomerulonefrite cronice, insuficienta renala cronica;
* Afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica (angina pectorala, infarct miocardic), insuficienta cardiaca, ischemie vasculara periferica;
* Afectiuni ORL: rinite, sinuzite;
* Afectiuni respiratorii: astm, bronsita, BPCO;
* Afectiuni neurologice: boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale, scleroza in placi;
* Afectiuni psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, tulbulare bipolara;
* Terapia durerii in general si in reumatisme degenerative (spondiloza, gonartroza, coxartroza, etc.), reumatisme inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta), discopatie, hernie de disc;
* Boli alergice;
* Boli autoimune: lupus eritematos, psoriazis.
* Ajuta la echilibrarea subtila a energiei in corp;
* Ofera claritate vizuala si mentala;
* Calmeaza tonusul mult crescut al tesuturilor;
* Imbunatateste postura;
* Ofera senzatia de impamantenire;* In urma mai multor sedinte: miros placut al pielii si luminozitate, cresterea parului capilar, eliminarea matretii, a scalpului gras, repartizarea echilibrata a apei in organism prin aducerea apei in tesuturile deficitare, tratarea constipatiei, tratarea halenei (miros neplacut al gurii), eliminarea celulitei, eliminarea durerilor musculare si articulare prin eliminarea toxinelor si blocajelor de la acest nivel.
Practic orice afectiune in care reflexoterapia nu este contraindicata poate fi inclusa in lista de mai sus. Alegeti beneficiile reflexoterapiei!
Sursa: https://www.facebook.com/ClinicaEliade/