+4 0748 01 11 11

Interviu cu Doamna Doctor – Irina Dumitra Gaiu:” Importanta unei posturi corecte pentru sanatate”

  /  Medicina Integrativa   /  Interviu cu Doamna Doctor – Irina Dumitra Gaiu:” Importanta unei posturi corecte pentru sanatate”
2016-04-08
Posturologia?
Posturologia este o parte a medicinii care se ocupa cu evaluarea si corectia posturii si este rezultatul multor studii stiintifice realizate in ultimii 35 de ani .Principiul de baza consta in schimbarea informatiilor primite de  sistemul musculo-scheletal de la creier .In ce consta un consult de posturologie?

Consultul de posturologie are loc intr-un cabinet medical si este realizat numai de catre un medic. In primul rand are loc o discutie cu pacientul pentru a intelege problemele acestuia. Dupa aceasta pacientul este dezbracat  pana la chilot (si sutien ) pentru a putea vizualiza intreg corpul corect. Medicul va analiza daca anumite segmente ale corpului sunt simetrice sau nu. Urmatorul pas este testul de postura ce consta in folosirea unei platforme cu senzori de presiune , pe care se urmareste pozitia in statica, dinamica si echilibru. Rezultatele sunt reprezentate de amprente de presiune transmise la un computer care face niste calcule si pe care medicul le interpreteaza si le coreleaza cu examenul clinic si simptomele mentionate de pacient.

La ce ne ajuta de fapt  corectarea posturii?

Corectarea posturii se poate folosi ca metoda de preventie sau de tratament si poate ajuta de la probleme simple – de exemplu copiii sau chiar si adulti care stau cu umerii adusi inainte sau pur si simplu „cocosati” si indiferent cata lume le spune sa stea drepti sau oricat de mult ar incerca sa se corecteze nu pot (acest lucru poate insemna de fapt  o inclinare a intregului corp spre spate iar „cocoasa” nu este decat o metoda a corpului de a incerca sa se corecteze) – pana la probleme mai complicate cum ar fi dureri la nivelul picioarelor , gleznelor, genunchilor , soldurilor , la nivelul intregii coloane sau chiar la dureri de cap  si asimetrii de membre inferioare , scolioze, cifoze, lordoze, picior plat, cav, halux valgus, etc. In acelasi timp o corectie a posturii este  importanta pentru toate persoanele care petrec timp indelungat la calculator sau la birou, pentru tinerele care poarta tocuri de la varste fragede si pentru femei dupa perioada de sarcina  (in timpul sarcinii centrul de greutate tinde sa se schimbe iar la nivelul coloanei se produc modificari de pozitie ale acesteia ) . De o importanta majora este efectuarea testului de postura  de catre sportivi , fie ei amatori sau de performanta  deoarece corectarea posturii poate creste considerabil performantele sportive.

La ce varste se poate face corectia posturii?

Posturologia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta , incepand de la 4 ani -moment in care se definitiveaza mersul. Trebuie totusi mentionat, ca in cazul copiilor se poate vorbi de o corectie mult mai usoara decat in cazul adultilor si la acestia este si mai importanta preventia prin corectia posturii.

De ce apar problemele de postura ?

Problemele de postura pot avea diferite cauze: traumatisme ale coloanei , traumatisme la nivelul soldurilor, genunchilor sau gleznelor , fracturi ale tibiei in perioada de crestere , genuvalgum, genuvarum, probleme de structura la nivelul unui singur picior(cav sau plat) si multe altele ce pot fi descoperite la discutia cu pacientul despre antecedentele sale. De asemenea corpul isi preia informatii pe calea ochilor sau de la felul in care se realizeaza ocluzia dentara pentru a realiza pozitia corpului , iar orice defect la aceste nivele poate sa produca o modificare la nivelul posturii.

Cum se face corectia ?

Corectia posturii se realizeaza cu ajutorul unor talonete personalizate ce sunt facute in functie de problemele fiecarui picior in parte pe baza amprentei de presiune preluata de la platforma cu senzori de presiune. De asemene impreuna cu talonetele, medicul recomanda in functie de nevoile fiecarui pacient exercitii specifice problemelor care altereaza postura si consultatii la alte specialitati medicale (medic stomatolog specializat in ortodontie, oftalmolog, osteopat, kinetoterapeut etc).

Unde este recomandat sa se realizeze testul de postura?

Testul de postura trebuie efectuat numai de medic specializat in Posturologie, in cabinete ce detin echipamente adecvate, computerizate. Astazi, din pacate puteti intalni in diferite cabinete efectuarea unui test de podologie sub denumirea de test de posturologie. Trebuie retinut ca numai in urma unui examen clinic medicul va decide daca pacientul va face testul de posturologie ce urmeaza sa confirme sau sa infirme nevoia lui de a purta talonete personalizate.

Dr.Dumitra-Gaiu Irina Gabriela Medic Medicina Sportiva , Posturologie, Ozonoterapie.

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT!”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin