EFICIENTA TERAPIEI SCENAR IN TRATAMENTUL TULBURARILOR DE SOMN
Au fost evaluati 342 de medici de pe ambulante, cu o medie de varsta de 44.9 ani si cu 13,8 ani medie de vechime la locul de munca. Dintre ei, 165 (respectiv 48.3%) nu prezentau tulburari de somn. 86 de medici (aprox. 28%) prezentau tulburari de tip borderline iar 81 de medici (23,7%) sufereau de insomnie cronica.
Grupul cu insomnie cronica a fost divizat in doua subgrupe, una cuprinzand 53 de medici care au fost tratati cu Zopiklon (Imovan) timp de 10 zile cu doze de 7,5 mg, cu 30 de minute inainte de a merge la culcare, iar cealalta subgrupa, de 20 de medici, au fost tratati cu tehnologia Scenar, in 10 sedinte.
Au fost constatate efecte pozitive in cazul ambelor abordari terapeutice, in proportie de 94-96%. Dupa o luna au fost testati 30% dintre participanti si s-a constatat ca ei nu mai prezentau tulburari de somn. S-a constatat, totodata, ca terapia Scenar influenteaza mai ales tulburarile de tip intra si post- somnic iar, in comparatie cu grupul care a luat Zopiklon, s-a observat ca stressul oxidativ a fost redus intr-o proportie mai mare si a crescut protectia impotriva radicalilor liberi.
Pentru tratamentul insomniei cronice, fata de metoda farmaceutica, metoda Scenar nu prezinta efecte secundare si complicatii, are un numar redus de contraindicatii, este aplicabila oricarei grupe de varsta si este compatibila cu tratamentul farmaceutic al vreunei alte afectiuni.
Al doilea articol, publicat in numarul 1 din 2007 al revistei „Medicina fara medicamente” din St. Petersburg, de aceiasi autori, de la RITM OKB ZAO (Kutovaia E.V. si Tarakanov V.) din Rostov pe Don , Taganrog, se intituleaza „Terapia insomniei cronice si a asteniei neurocirculatorii la medicii de urgenta”
In prima parte a articolului este prezentat, procentual tabloul general al problemelor de somn la nivel mondial si consecintele acestei situatii ca factor de risc la adresa sanatatii si in plan social. Grupul de studiu il constituie tot medicii de urgenta, grup cu risc crescut al tulburarilor de somn cronice.
Privarea de somn sau somnul deficitar conduce la o pierdere a coordonarii functionale intre hipofiza si hipotalamus, ceea ce antreneaza perturbari ale mecanismelor de reglare neuro-endocrina a sistemului cardiovascular. Astfel, sunt foarte frecvente perturbarile functionale ale sistemului nervos vegetativ in cazul persoanelor cu activitate de mare risc. Combinarea dintre lipsa de somn si o activitate profesionala tensionanta sta la baza aparitiei si dezvoltarii asteniei neuro-circulatorii.
In cadrul studiului s-au folosit doua metode terapeutice: una farmaceutica (Zopiklon) si cealalta prin impulsuri neuro-modulatoare Scenar.
Au fost urmariti mai multi parametri precum: perioada pana la adormire, durata somnului, numarul de treziri pe timpul noptii, calitatea somnului, abundenta viselor, starea la trezire.
Au fost evaluate, totodata, manifestarile clinice ale asteniei neuro-circulatorii dupa urmatorii parametri: cardialgie, fluctuatii ale tensiunii, palpitatii, discomfort, durere in regiunea cardiaca, senzatie ca nu ajunge aerul la inspir, dureri de cap, ameteala, probleme de concentrare si memorie, scaderea eficientei in munca, fatigabilitate, iritabilitate, anxietate,stare generala proasta.
Concluzia studiului este ca tehnologia Scenar aduce rezultate superioare utilizarii produsului farmaceutic.Astfel, Scenarul aduce rezultate cu aproximativ 5% mai bune in ceea ce priveste somnul si cu cca 27% mai bune in cazul asteniei neurocirculatorii.
Terapia Scenar a fost lipsita de efecte secundare si rezultatele s-au mentinut pe o perioada de 1-4 luni. A fost bine acceptata de organism si, prin tratarea zonelor reflexogene si a punctelor active biologic’ a contribuit la scaderea manifestarilor clinice ale asteniei neuro-circulatorii si la imbunatatirea calitatii vietii.
Sursa: https://www.facebook.com/ClinicaEliade/
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT!”