+4 0748 01 11 11

Efectele si siguranta autohemoterapiei cu ozon in combinatie cu terapia farmacologica in cazul nevralgiei post herpetice

  /  Medicina Integrativa   /  Efectele si siguranta autohemoterapiei cu ozon in combinatie cu terapia farmacologica in cazul nevralgiei post herpetice

Urmările afecțiunii provocate de virusul herpes-zoster pot fi resimțite pe o perioada indelungata după încetarea puseului inițial. Aceasta afecțiune aduce multa suferință si o scădere semnificativa a calității vieții. Pentru diminuarea acestor efecte au fost elaborate diferite formule de tratament si au fost puse in practica diverse abordări terapeutice.

In cele ce urmează, vom prezenta rezultatele unui studiu științific publicat in revista de specialitate „Journal of Pain Research”, in anul 2018.

Acest studiu a fost efectuat pe un număr de 98 de subiecți, împărțiți in doua grupe egale numeric, respectiv una in care participanților li s-a administrat doar medicație farmacologica iar celor din cea de-a doua grupa li s-a administrat ozon, prin procedura de auto hemoterapie majora, in combinație cu medicație farmacologica.

 

„Pacienții cu nevralgie post herpetică suferă din cauza unor dureri intense și persistente datorate unor modificări la nivelul nervilor, modificări produse ca urmare a infecției virale sau răspunsului imunitar. Nevralgia post herpetică rezultă ca urmare a afectării  sistemului nervos din cauza virusului zoster-varicelă. Nevralgia post herpetică reprezintă una dintre durerile neuropatice cele mai comune, la pacienții cu herpes zoster. Pacienții care se recuperează după herpes zoster pot continua să fie afectați încă luni sau chiar ani din cauza durerii. In comparație cu alte dureri, nevralgia post herpetică este caracterizată de o intensitate foarte mare a durerii și de o afectare a calității vieții acestora. In ultimii ani, terapia pentru nevralgia post herpetică s-a concentrat atât pe medicația antivirală sistemică cât și pe tratamentul și  managementul topic al durerii.

In acest studiu, au fost comparate efectele terapiei farmacologice cu cele ale autohemoterapiei majore cu ozon în combinație cu terapia farmacologica.

Nevralgia post herpetică reprezintă o sechelă a infecției cu virusul herpes zoster. Vârsta și durata bolii reprezintă factori de risc. Atunci când există infecție cu virusul herpes zoster pot să apară complicații, în special nevralgia post herpetică și aceasta este asociată unei comorbidități semnificative, în special în cazul pacienților vârstnici.

In cadrul acestui studiu a fost cercetată eficiența terapiei autohemoterapie cu ozon în combinație cu terapia farmacologică pentru tratarea nevralgiei post herpetice. Rezultatele studiului au arătat că tratamentul care se bazează pe această combinație determină îmbunătățiri  semnificative în comparație cu terapia farmacologica simplă. In plus, autohemoterapia cu ozon în combinație cu terapia farmacologică nu a condus la creșterea efectelor secundare post tratament. Prin urmare, se poate spune că autohemoterapia majoră împreună cu terapia farmacologică a fost superioară terapiei farmacologice simple și a fost o modalitate sigură și eficientă de eliminare a nevralgiei post herpetice.

Unele studii au arătat că nevralgia post herpetică are legătură cu mai multe mecanisme. De exemplu, această nevralgie este o neuropatie periferică reprezentând, în principal, o inflamație a nervilor periferici și o conducere anormală a influxului nervos în urma afectării nervului. Anatomia receptorului aferent primar este completă, totuși starea acestuia este în mod anormal menținută la un nivel hiperactiv, ceea ce e reprezintă un factor important în producerea durerii și menținerea unui nivel anormal de durere. Această situație poate fi descrisă ca „ receptor iritant”. Totodată, nevralgia post herpetică este descrisă ca o anormalitate la nivelul sistemului nervos central, adică o hipersensibilizare.

În plus, unele studii au arătat că nevralgia post herpetică este corelată unor factori mentali precum stresul și anxietatea.

Deși există multe metode de tratare a nevralgiei post herpetice, există puține studii cu privire la această metodă. Autohemoterapia cu ozon este considerată în clipa de față ca fiind în principal folosită ca terapie în cazul hepatitei virale, a hiperlipemiei  a accidentului vascular, a problemelor reumatice, insomniei și cancerului. In cadrul acestui studiu, autohemoterapia cu ozon a fost utilizată pentru tratarea nevralgiei post herpetice și a avut un efect clinic evident. Motivele pentru care a existat o asemenea eficiență clinică pot fi legate de următoarele mecanisme:

  1. Ozonul medical are efect puternic bactericid și o anumită concentrație ozonului medical poate inhibă creșterea și reproducerea virusului herpetic și poate promova fagocitoza leucocitelor pentru virusul herpetic.
  2. Ozonul medical poate contribui la creșterea capacității de transport a oxigenului și a reologiei eritrocitare a celulelor roșii, determinând creșterea aportului de oxigen la nivel de țesuturi și celule, la îmbunătățirea micro circulației la nivelul nervilor deteriorați și a țesutului epitelial, la promovarea vindecării la nivel local a nervilor și țesuturilor.
  3. Ozonul medical, amestecat cu sângele, poate produce peroxid de hidrogen, care este un important mesager ce activează sistemul imunitar, inițiind o serie de reacții chimice, inducând producția de interleukina și interferon și alte citokine necesare reglării sistemului imunitar și, în final, refacerii funcționării normale a talamusului pentru managementul durerii.
  4. Autohemoterapia cu ozon poate aduce o senzație plăcută pacientului eliminând starea de oboseală și de depresie și îmbunătățind forța fizică și stabilitatea mentală. In plus, se consideră ca ozonul acționează la nivelul factorilor de transcripție nucleară având ca efect diminuarea durerii. In final. se poate afirma că efectul clinic al autohemoterapiei cu ozon în tratarea nevralgiei post herpetice reprezintă un proces complex iar rezultatele acestui studiu demonstrează că acest tip de terapie, combinat cu terapia farmacologică, este superior doar terapiei farmacologice singure, în tratamentul nevralgiei post herpetice și reprezintă un mijloc eficient și sigur de diminuare a acestei nevralgii.”

 

Traducere si adaptare a articolului intitulat „The effect and safety of ozone autohemotherapy combined with pharmacological therapy in postherpetic neuralgia” a autorilor Bin HuJie ZhengQing LiuYunkuan Yang, and Ying Zhang, publicat in Journal of  Pain Research. 2018; 11: 1637–1643.Published online 2018 Aug 27.

 

 

 

Pentru programari:

+4 031.005.03.76

Clinica Eliade

„ALEGE CONSTIENT”

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin