Următorul articol, prezinta , in rezumat, rezultatele unui studiu , intitulat ”Influența terapiei craniosacrale asupra anxietății depresiei și calității vieții la pacienții cu fibromialgie”. Acest studiu a fost efectuat de un colectiv de cercetatori, in anul 2011, in cadrul Torrecárdenas Hospital Complex (Almeria)-Servicio Andaluz de Salud (Andalusian Healthcare Service) a Universitatii Almeria.
Fibromialgia este considerată o combinație a unor disabilități de natură fizică, psihologică și socială. Cauzele mecanismului patologic sunt necunoscute dar fibromialgia poate conduce la scăderea calității vieții. Obiectivul acestui studiu este analiza efectelor terapiei craniosacrale asupra depresiei anxietății și calității vieții la pacienții cu fibromialgie care prezintă simptome de durere.
În cadrul acestui studiu au fost investigați 104 de pacienți diagnosticați cu fibromialgie
În mod aleator, ei au fost distribuiți in doua grupuri egale numeric, respectiv unul căruia să i se facă terapie craniosacrală și un alt grup placebo, de tratament simulat cu ultrasunete. Perioada de tratament a fost de 25 de săptămâni. Anxietatea, durerile, calitatea somnului, depresia și calitatea vieții au fost evaluate în momentul de pornire, după 10 minute, după șase luni și la un an după încheierea tratamentului.
Autorul acestui articol afirmă, în partea introductivă, că există o serie de factori psihologici implicați fibromialgie iar studiile de specialitate au arătat ca acesti factori sunt importanți în înțelegerea tulburărilor subiective și obiective cognitive ale pacienților cu fibromialgie.
Conform unor cercetatori, unele simptome ale fibromialgiei se aseamănă cu cele observate in cazul depresiei. Astfel, pacienților cu fibromialgie li se administrează antidepresive pentru tratarea problemelor de somn și pentru tratarea durerilor. Alți cercetatori au constatat un grad mai ridicat de anxietate la pacienții cu fibromialgie prin comparație cu persoanele sănătoase sau cu alte tipuri de pacienți care au ca simptom durerea, de exemplu cei cu artrită reumatoidă.
Cei care suferă de fibromialgie prezintă și tulburări de somn care, împreună cu starea de depresie, afectează puternic capacitățile cognitive și joacă un rol important în reducerea a calității vieții. Pacienții cu fibromialgie se trezesc dimineața cu rigiditate musculară crescută, dureri și oboseală semnificativă. Se formează, din acest punct de vedere, un cerc vicios în care calitatea scăzută a somnului, oboseala și durerile se susțin reciproc.
Calitatea vieții la pacienții cu fibromialgie este afectată si la nivel fizic intelectual, emoțional al capacității de a muncii și la nivelul relațiilor sociale.
Lotul de pacienți a fost alcătuit din persoane cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani care nu prezentau si alte boli fizice, psihice, infecții, febră, hipotensiune sau alte afecțiuni care să limiteze aplicarea tratamentelor.
Evaluarea rezultatelor terapiei s-a făcut cu ajutorul unor măsurători, respectiv prin intermediul unei scale analogice vizuale pentru durere. Aceasta este o scală care evidențiază intensitatea durerii, așa cum este ea experimentată de pacient, care cuprinde 10 unități, zero desemnând lipsa durerii iar 10 nivelul unei dureri insuportabile.
Un alt instrument l-a constituit chestionarul pentru calitatea vieții, conceput pentru a evalua dimensiuni, precum funcționalitatea, starea de bine din punct de vedere emoțional și sănătatea.
Al treilea instrument folosit a fost Indexul Pittsburgh de Calitate a Somnului, un chestionar alcătuit din 24 de întrebări care se adresează atât subiecților studiului cât și persoanelor care trăiesc împreună cu aceștia. Acest chestionar permite scorarea unor parametrii, precum calitatea somnului, durata somnului, probleme de somn și altele.
Al patrulea instrument de măsură este intitulat Inventarul Beck pentru Depresie, care este un chestionar destinat să evalueze simptomele depresive.
Cel de-al cincilea instrument este Inventarul Anxietății ca Stare- Trăsătură, care reprezintă un chestionar ce măsoară anxietatea ca trăsătură sau ca stare.
Modul de derulare a studiului
Grupul de intervenție a fost supus unor ședințe bisăptămânale, de câte o oră, timp de 25 de săptămâni. Aceste tratamente au fost efectuate de către un terapeut specialist în terapie craniosacrală. Scopul acestor tratamente a fost restabilirea mișcărilor normale la nivelul oaselor craniului.
Procedurile de terapie craniosacrală au fost: „punctul fix” (occipital), compresie-decompresie a articulației temporo-mandibulare, decompresie a fasciei temporale, compresie- decompresie a articulației sfeno-bazilare, lift parietal, lift frontal, eliberarea articulatiei scapulare și eliberarea diafragmei pelviene.
Celor aflați în grupul placebo li s-au administrat tratamente bisăptămânale, de câte 30 de minute cu ultrasunete (cu aparatul deconectat) pe zona cervicală, lombară și pe ambele părți ale genunchilor. Pacienții nu au știut că echipamentul era deconectat.
Pacienților din ambele grupuri li s-a cerut să își mențină tratamentul farmacologic pe parcursul celor 25 de săptămâni ale perioadei de studiu.
Constatări
La finalul studiului s-a constatat o creștere semnificativă a calității vieții și o îmbunătățire a funcțiilor sociale în cazul persoanelor din grupul de intervenție. Nivelul de îmbunătățire a funcțiilor fizice prin intermediul protocolului de terapie craniosacrală este similar celui obținut prin programele de exerciții aerobice în combinație cu alte exerciții și modalități educaționale.
La încheierea perioadei de tratament s-a putut constata că terapia craniosacrală îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu fibră fibromialgie, reducând percepția durerii, a oboselii și îmbunătățind odihna pe timpul nopții și dispoziția emoțională. Totodată, s-a constatat o creștere a funcțiilor fizice. Protocolul de terapie craniosacrală a condus, in același timp, la reducerea nivelelor de anxietate și la îmbunătățirea parțială a simptomelor depresive. Prin urmare, autorul acestui studiu afirmă că terapia craniosacrală trebuie să fie considerată ca o alternativa terapeutica puternica, intr-un cadru multidisciplinar mai larg, care sa includă si abordări farmaceutice, fizioterapeutice și psihologice.
Articolul, intitulat „Influence of Craniosacral Therapy on Anxiety, Depression and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia”, al autorilor Guillermo A. Matarán-Peñarrocha, ,Adelaida María Castro-Sánchez, Gloria Carballo García, Carmen Moreno-Lorenzo, Tesifón Parrón Carreño, 4and María Dolores Onieva Zafra a fost preluat, tradus si adaptat de pe site-ul https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135864/
Leave a Comment:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.