„Daca nu sunt obstructii, nu exista nici boli.” Dr A.T. Still
Constipatia se refera la peristaltismul intestinal redus sau insuficient pentru a permite tranzitul intestinal. Deci, un tranzit intestinal redus fata de cum este el in mod obisnuit poate fi un semn al constipatiei. Alte simptome ale constipatiei pot include dureri si crampe stomacale, balonare, stare de rau, pierderea poftei de mancare, senzatia de lipsa de energie. Constipatia are multe cauze posibile. Cel mai adesea ea apare atunci cand produsele de excretie se deplaseaza prea incet de-a lungul tractului digestiv sau nu pot fi eliminate in totalitate, ceea ce face ca scaunul sa devina tare si uscat.
Constipatia apare in corelatie cu febra acuta, cu primele zile de concediu, dupa operatia chirurgicala, in caz de stres emotional, al unei diete sarace in fibre, a unei activitati fizice reduse sau a consumului unor medicament. Daca, fara sa existe motive intemeiate, constipatia persista, este necesara o investigatie medicala pentru ca modificari ale motilitatii obisnuite intestinale pot semnifica afectiuni grave ale intestinelor.
Functiile intestinului pot fi afectate de probleme mecanice al coloanei vertebrale si de lipsa ei de mobilitate. Aceste afectiuni includ boli degenerative ale discurilor intervertebrale si ale fatetelor articulare ale vertebrelor, rigiditate cronica a coloanei si pelvisului si intinderi acute articulare cu inflamatii localizate care pot da efecte la nivelul nervilor. Unii copii sau adultii nascuti cu prezentare pelvina pot suferi de constipatie datorita stresului timpuriu la care a fost expusa coloana lombara si zona pelviana. Prolapsul sever de disc poate conduce nu doar la suspendarea peristaltismului intestinal ci si la retentie urinara si la paralizia picioarelor. Consultati medicul pentru diagnostic si tratament. Este important sa se apeleze la doctor si sa se evite excesul de laxative pentru tratarea constipatiei.
Tratamentul medical conventional pentru constipatie consta, de obicei, in schimbarea dietei, cresterea aportului de lichide, sporirea exercitiilor fizice. Totusi, pentru multe persoane aceste masuri nu dau roade. Simptomele pot fi ameliorate prin medicamente, luate fie pe baza de reteta, fie fara consultatie.
Osteopatia poate ajuta la rezolvarea constipatiei de indata ce exista certitudinea ca nu exista o boala grava. Tratamentul osteopat poate reface functiile normale ale sistemului digestiv si ale structurilor musculo-scheletice adiacente si poate constitui un tratament viabil pentru constipatie. Sedinta de terapie incepe cu o consultatie detaliata pentru a intelege ce se intampla cu intreaga persoana nu doar cu colonul.
Osteopatia ajuta la refacerea echilibrului functional si structural al organismului la nivel musculo-scheletic, nervos, digestiv si limfatic. Prin osteopatie se evalueaza si se trateaza dinamica de miscare si statica organismului corelate organelor, fasciei, sistemului muscular si osos. Cu ajutorul osteopatiei persoana este revitalizata, simptomele de durere, de disfunctie si de cele posturale sunt ameliorate.
Unele forme de constipatie pot fi tratate prin tehnici blande de osteopatie viscerala si miofasciala care au ca scop eliberarea tensiunilor, care se aduna in decursul timpului, din fascia care imbraca organele digestive. Alte obiective ale manipularii osteopate sunt reprezentate de articulatii, osteopatia craniana si detensionarea miofasciala a coloanei si pelvisului.
Este importanta eliminarea blocajelor care s-au constituit in perioade indelungate de tensiune fizica si emotionala. Corpului nostru ii este foarte greu sa suporte aceste blocaje, fie ca suntem sau nu constienti de existenta lor.
Abia dupa aceea putem sa incepem sa beneficiem de nutrientii din alimente in loc sa cheltuim energia organismului pentru a procesa hrana.
Pentru programari :
+4 0374 48 88 88
+4 0748 01 11 11
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT”