Chiropractica viscerală și beneficiile acesteia pe înțelesul tuturor
Această terapie alternativă implică un masaj manual efectuat cu blândețe încă din fazele inițiale ale tensiunii viscerale provocate de un posibil traumatism sau de o intervenție chirurgicală. Scopul este de a îmbunătăți mișcarea, poziția și stabilitatea organelor interne (adică, viscerele) precum ficatul, rinichii, intestinele și țesuturile care le înconjoară și, totodată, de a reduce riscul de presiune și afectare.
Rezultatul dorit este ca organismul să reușească să creeze singur un ritm fluent de funcționare a acestor organe, ceea ce duce la revitalizarea stării generale de sănătate, precum și la ameliorarea simptomelor ca durerea, disfuncțiile, postura deficitară.
- Ce este chiropractica sau masajul visceral
- Beneficiile chiropracticii viscerale
- Cum apare nevoia de chiropractică viscerală
- Pregătirea pentru chiropractica viscerală
- Ce presupune o sesiune de chiropractică viscerală
- Afecțiuni tratate cu ajutorul chiropracticii viscerale
Ce este chiropractica sau masajul visceral
Chiropractica viscerală, denumită și masaj visceral, masajul organelor interne sau masaj abdominal profund, este considerată veriga lipsă în durerea musculoscheletică recurentă (cronică), reprezentând o metodă manuală noninvazivă și blândă de masaj al organelor interne și palpare prin care este echilibrată fiziologia (dezechilibrul determină probleme funcționale și structurale), stimulând circulația, motilitatea, funcția organelor interne și redând mobilitatea.
Beneficiile chiropracticii viscerale
Masajul chiropractic este o terapie manuală aplicată de specialistul experimentat prin care ajută organele interne să revină la o poziție corectă în organism și la o mobilitate naturală. Chiropracticianul tratează astfel crampele, indigestia, constipația și alte probleme de sănătate asociate. Numeroase studii confirmă faptul că masajul visceral reduce semnificativ intensitatea durerii. Totodată, această terapie acționează holistic – corp și minte, manipularea fizică având impact important asupra psihicului, cu rol în reechilibrare generală.
👉 Programează-te la un consult integrativ și află de la specialiștii noștri care este schema ta de terapie. Serviciile noastre sunt personalizate, adaptate particularităților tale.
Cum apare nevoia de chiropractică viscerală
Organele se deplasează atunci când mergi sau când respiri profund, iar aceste mișcări sunt transmise prin mușchi către alte structuri ale corpului, însă, doar dacă ai o sănătate optimă, organele se mișcă fluid și în armonie. Acesta este principiul după care se ghidează specialiștii de la Institutul Barral din SUA, care poartă numele lui Jean-Pierre Barral, considerat de revista Time unul dintre marii inovatori ai mileniului în domeniul medicinei alternative. Barral este un celebru osteopat francez și cel care a pus bazele chiropracticii viscerale.
Când este indicată chiroterapia viscerală
Ca urmare a traumatismelor fizice, intervențiilor chirurgicale, a sarcinii sau infecțiilor, organele își pot pierde din mobilitate și, astfel, ajung să facă aderențe determinând o modificare a tiparului de mișcare, care poate duce, în compensație, la probleme structurale și funcționale precum:
● acumularea de tensiune;
● compresie;
● spasm;
● iritație în alte zone din vecinătate.
De exemplu, o aderență în zona plămânilor ar deranja chiar mișcarea coastelor, producând un dezechilibru de forțe la nivelul coloanei vertebrale, iar, în timp, posibile tulburări ale altor structuri interne.
Are masajul visceral și contraindicații?
Contraindicaţiile absolute sau relative ale tratamentului vor fi stabilite de către medicul terapeut în cadrul unui consult iniţial în baza evaluării riscurilor versus beneficii. Posibile contraindicații sunt: herniile de disc cu fractură, afecțiunile cardiovasculare severe, tumorile și infecțiile, problemele congenitale (anomaliile la naștere), intervențiile chirurgicale recente.
Pregătirea pentru terapia viscerală
Înainte de a te prezenta la o primă ședință de masaj visceral se recomandă să mănânci ușor, eventual o gustare care să aibă un conținut proteic ridicat – acesta asigură sațietatea pentru mai mult timp. De asemenea, este indicat să bei multă apă pentru a fi hidratat optim. Este bine să vii cu 10 minute înainte, să ai o îmbrăcăminte confortabilă și să fii pregătit să descrii în amănunt simptomele cu care te confrunți. Un consult prealabil axat pe istoricul medical al pacientului și pe examinarea fizică exclude orice altă patologie potential severă sau o suspiciune de afectare neurologică. În funcție de problema depistată, specialistul va stabili planul de tratament potrivit nevoilor tale și îți va explica pașii de urmat pe mai departe.
Ce presupune o sesiune de chiropractică viscerală
👉 Ai grijă de sănătatea ta și apelează la echipa noastra de experti în medicină integrativă.
Tehnici folosite în masajul visceral
Experții în chiropractică viscerală apelează la diferite tehnici pentru a evalua punctele de tensiune și, ulterior, de a le trata pentru ca structurile interne ale corpului să fie în armonie și să funcționeze în integritatea lor.
De exemplu, una dintre cele mai populare tehnici implică alinierea pelvisului atunci când pacientul stă întins într-o parte. Chiropracticienii apelează la această tehnică pentru a readuce articulațiile în poziție normală cu scopul ameliorării rigidității și a durerii, redând astfel mobilitatea. O altă tehnică des utilizată este manipularea decompresivă care se resimte precum o mișcare de întindere, aceasta fiind o metodă eficientă de tratament în cazul herniilor ușoare sau a scoliozei.
Afecțiuni tratate cu ajutorul chiropracticii viscerale
Chiropractica viscerală evalează o gamă de mișcări în relație cu organe, membrane, fascia și ligamente, dovedindu-se eficientă în tratarea dezechilibrelor de orice natură din organism. Acestea pot fi musculoscheletice, nervoase, urogenitale, respiratorii, limfatice.
Între problemele ameliorate semnificativ se află:
● durerea postoperatorie;
● durerea pelvină sau de șold;
● sciatica;
● disconfortul abdominal;
● sindromul de colon iritabil (balonare și constipație care alternează cu diaree);
● greutate la înghițire;
● congestie biliară;
● vomă persistentă;
● reflux gastric;
● prolapsul (căderea) organelor pelvine, afecțiuni ale sinusurilor, traumatisme craniene;
● endometrioză;
● incontinență urinară;
● disfuncții ale prostatei;
● tulburări provocate de menopauză;
● migrenă;
● dureri articulare;
● colici la copii;
● tulburări emoționale (anxietate, depresie, stres post-traumatic).