+4 0748 01 11 11

Ce stii despre sistemul tau limfatic? Beneficiile masajului de drenaj limfatic

  /  Medicina Integrativa   /  Ce stii despre sistemul tau limfatic? Beneficiile masajului de drenaj limfatic
2018-08-20
Sistemul limfatic este incredibil de important. Diferit de sistemul circulator sanguin, sistemul limfatic este, mai degraba, un agent de curatare, care indeparteaza produsele de excretie , excesul de fluide, proteine, virusuri si bacteriii. Ati observat vreodata cum se umfla ganglionii limfatici cand faceti gripa? Este lucrarea sistemului limfatic preocupat sa elimine virusurile si posibilele infectii secundare.
Sistemul limfatic este alcatuit din vase limfatice subtiri si delicate, unele late doar cat diametrul unei celule, si din ganglioni limfatici dispusi pe toata suprafata corpului si care transporta un fluid (denumit limfa) de la tesuturi, inapoi catre fluxul sanguin. Vasele pompeaza limfa in ganglioni, unde limfocitele ataca si distrug virusurile, bacteriile si celulele anormale , precum cele canceroase. Cand sistemul limfatic functioneaza bine si nu este suprasolicitat, ne simtim puternici si sanatosi. Cand sistemul limfatic este blocat ne simtim fara vlaga, obositi si suntem mai expusi infectiilor. Dupa un traumatism fizic suntem predispusi la o supraincarcare a sistemului limfatic pentru ca el face eforturi sa elimine efectele traumei. In consecinta, este posibil sa ne confruntam cu inflamatii sau edeme. 

Masajul de drenaj limfatic

Masajul de drenaj limfatic se deosebeste de cele mai multe dintre celelalte tipuri de masaj prin faptul ca este extrem de bland. Aproximativ 70% din limfa se afla imediat sub stratul de piele. Un novice caruia i se face un masaj limfatic ar putea sa se intrebe cu uimire ce efect poate avea acest tip de masaj care nu consta nici in apasare nici in framantare, modalitati specific masajului de profunzime. Masajul limfatic pare superficial si lejer. Aceasta tehnica speciala trebuie insusita corespunzator. Prin aplicarea ei, sistemul limfatic este ajutat sa isi indeplineasca mai bine rolul de a impinge cu blandete fluidele inerte prin corp, sustinand, astfel, procesele de eliminare. Masajul limfatic stimuleaza curgerea corecta a fluidelor in corp si reduce presiunea la nivel celular. Aceasta le permite o rata mai rapida a diviziunii celulare si o vindecare accelerata a organismului. Cand functioneaza corect, limfa isi indeplineste sarcina colectand lichidul din spatiile intercelulare si transportandu-le catre inima. Acest proces poate fi sustinut in mai multe moduri: prin miscarile corpului pe parcursul zilei si prin exercitii fizice, intrucat contractiile fizice ajuta la impingerea limfei, si prin tehnicile aplicate manual de un maseur  de drenaj limfatic experimentat.

Prin miscari ritmice, circulare si foarte delicate, maseurul stimuleaza limfa sa se deplaseze catre inima. Un terapeut experimentat lucrand asupra unei zone a corpului, poate identifica  informatii specifice cu privire la limfa, precum directia, ritmul si caracteristicile curgerii limfei. Un asemenea terapeut poate, apoi, prin aplicarea tehnicilor potrivite, sa rescrie harta retelelor de drenaj si sa refaca mecanismul de pompare al limfei.

Cui se adreseaza, in primul rand, drenajul limfatic?

In urma oricarui traumatism fizic, corpul trebuie sa intre in “treapta a 5-a de viteza” pentru a se vindeca iar vasele limfatice pot deveni suprasolicitate de sarcina pe care  o au de rezolvat.

Persoanele care au facut operatie sun candidate bune pentru terapia de drenaj limfatic. Cei care au suferit o entorsa sau o rupere de ligamente pot beneficia si ei in urma drenajului.

Unele proceduri medicale vizeaza chiar eliminarea unor ganglioni limfatici, dupa cum este cazul in anumite tipuri de cancer. In urma acestor operatii, unele personae raman cu edem limfatic, o situatie in care limfa se acumuleaza si determina umflarea anumitor tesuturi. In aceste situatii este esential ca o echipa de medici sa se ocupe de pacient, dar in cazurile mai putin grave masajul limfatic poate fi de un mare ajutor.

Pacientii cu fibromialgie, cei care se confrunta cu sindromul oboselii cronice si orice pesoana  care se simte vlaguita pot sa aiba beneficii in urma aplicarii masajului limfatic.

In concluzie, aceasta terapie aduce mari beneficii  procesului de vindecare, beneficii care se adauga lungii liste de plusuri la adresa sanatatii care deriva din aceasta tehnica de masaj.

 

Pentru programari:

+4 0748 01 11 11

Clinica Eliade

ALEGE CONSTIENT”

 

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin