+4 0748 01 11 11

Ce este osteopatia si care este principiul de baza al functionarii ei ?

  /  Medicina Integrativa   /  Ce este osteopatia si care este principiul de baza al functionarii ei ?
2017-08-08

Interviu realizat de Ileana Voicu Ghinea cu domnul Psihoterapeut Daniel C. Muntean.  

 Este necesar sa mentionez ca,  Osteopatia  are cateva   ramuri si anume : Craniosacrală, Structurală  Viscerală si cea Psihoterapeutica -Integrarea Posturala.. 

 Aceasta minunata terapie reprezinta de fapt o interferenta intre stiinte,  filozofie,  psihologie ,patologie, anatomo-fiziologie, si   este in esenta  o arta in slujba conservarii sanatatii, o reala terapie psihosomatica , ce se adreseaza atat mintii, cat si corpului, punand accent pe echilibrarea relatiilor complexe si reciproce dintre psihic si trup,   pentru ca  omul este o fiinta bio-psiho-sociala.

 Osteopatia este  de asemenea o metoda moderna de diagnostic si tratament utilizata pentru depistarea tulburarilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor si tesuturilor, emotiilor negative ce  se traduc frecvent sub forma unor tensiuni musculare, perturbatii respiratorii, distorsiuni in miscare si actiune ,  ce actioneaza cu tehnici  blande si de mare rafinament.

 Osteopatia este o terapie  holistică , integrativa, iar principiul de baza al acestei terapii  este ca  abordează corpul omenesc la nivel global, intr-o abordare completa, unitara, in trinitatea sa exprimata prin trup, minte si spirit , ea atinge întreaga fiinţa,   incercand sa gaseasca si sa actioneze asupra cauzelor care au declansat manifestarea dezechilibrului din organism.

 Osteopatia are radacini in vremuri stravechi in practica orientala.

 Se practica in cadrul celebrei manastiri SHAOLIN, metoda ce a fost adusa in Japonia dupa al doilea razboi mondial de Maestrul SHUICHI OHNO HIDEGATSU.

 Metoda structurala  cuprinde circa 100 de manevre care se efectueaza asupra intregului corp, prin tehnici de manipulare osteo-articulare.

 Osteopatia a fost si este practicata in diferite forme de adordare si denumiri in alte colturi ale lumii insa, fondatorul Osteopatiei este medicul Andrew Taylor Still.

 Osteopatia reprezinta o conceptie anatomo-fiziologica unitara (holistica) de functionare a organismului, bazata pe unitatea si dependenta reciproca dintre structura si functie, pe fortele interioare de recuperare ale organismului care, sprijinite din exterior de un efort minim curativ, duc ulterior la  vindecare.

 Ca si actiune a osteopatiei structurale, caror afectiuni ne asteptam sa le gasim rezolvare astfel?

Aceasta tratează corpul în ansamblul său . O sedintă de osteopatie presupune trecerea în revistă a tuturor structurilor ( fizic, mental, emotional ), si aparatelor făcând apel la toate tipurile de tehnici de la cele mai active – tip thrust – la altele extrem de fine, când pacientul poate chiar să adoarmă.

 In anumite situatii  utilizarea Integrarii Posturale in context psihoterapeutic implica includerea  body work-ului si terapiei prin vorbire.  

 In cadrul unei sedinte de somatoanaliza terapeutul il va intreba pe pacient ce simte in legatura cu problema pe care o are si daca aceste emotii se reflecta in senzatii corporale. Pacientul se va concentra pe aceste raspunsuri ale corpului, pe emotii si imagini percepute pe moment. Prin practica si cu ajutorul terapeutului, pacientul va reusi in cele din urma sa isi dea seama de modul in care emotiile sunt experimentate in corp si cum acestea afecteaza gandurile. Astfel sistemul nervos va „invata” sa se linisteasca si sa se regleze singur, chiar si in conditii stresante.

 Conexiunea mintecorp devine evidenta in legatura dintre amintiri, tensiune fizica, emotii si senzatii.

Interactiunea dintre cuvinte, emotii si senzatii devine mai profunda, astfel incat pacientul devine mai constient de sinele sau, resuresele interioare si tensiunile din corp.  Ranile sufletesti vechi sunt exprimate prin senzatii corporale.

  Alteori  diagnosticul initial stabileste tipul de tehnici folosite, în functie de gravitatea afectiunii, vârstă, factori psihologici, emotionali, antecedente, solicitare, etc. Nu există in sine un protocol terapeutic ,  modul de abordare al terapiei  care se aplica este unul adaptat si personalizat  pentru fiecare pacient in parte  . Osteopatia nu tratează bolile, ci disfunctiile de micromobilitate, stabilind astfel această unicitate a momentului în care pacientul este consultat.

 Avantajele Terapiei prin Osteopatie sunt limpezi pentru oricine. Osteopatia permite tratarea si ameliorarea  a numeroase boli ale coloanei vertebrale , calmeaza si curma diverse dureri si simptome, nu dauneaza organismului, usureaza travaliul cardiac prin accelerarea circulatiei de intoarcere, scade incordarea psiho emotionala nervoasa generala, relaxeaza musculatura contractata, creste elasticitatea tesuturilor, inlatura depunerile de calciu in tesut, elimina produsi toxici de metabolism, creste forta de contractie musculara, impiedica atrofia musculara, scade grosimea stratului adipos mentinand frumusetea trupului, inlatura oboseala, dureri , indigestii cornice,  astm si previne infectiile intr-o serie lunga de afectiuni.

Terapia Coloanei Vertebrale : 

– discopatii si spondiloze;

– scolioze si cifoze;

– torticolis;

– cefalee;

– dureri articulare;

– dureri toracice de origine necardiaca;

– nevralgie intercostala;

– periartrita scapulohumerala(PSH);

– brahialgii;

– sciatalgii;

– hernii de disc, protruzii discale, lombalgie cronica;

– sindrom de tunel carpian;

– fibromialgie;

 

 Sindroamele toracocervicale:

– sindromul muschilor scaleni si pectorali;

– sindromul umar-mâna;

– epicondiloza, cotul tenismanului;

– blocajele costale, hipertonusul diafragmei si musculaturii respiratorii.

 

Sindroamele vertebrale toracale.

Sindroamele reflectorii:

– sindroamele neurodistrofice si neurovasculare toracale;

– pectoralgii;

– pseudocardialgiile la bolnavul vertebroneurologic.

 

Sindroamele discopatiilor lombare.

Sindroamele vertebrale lombare:

– lombalgia cronica si acuta (lumbago).

 

Deformarile coloanei vertebrale lombare:

– cifoza lombara fixata si stergerea lordozei lombare;

– lordoza fixata si hiperlordoza;

– scolioza lombara antalgica;

– sindroamele neurodistrofice lombosacrate si iliosacrate.

 

Sindroamele bazinului si membrului pelvin:

– sindroamele musculotonice ale bazinului,

– sindromul m. piriform;

– sindromul planseului pelvian;

– sindromul simfizo-sternal, pubalgia;

– sindromul m. Iliopsoas;

– coccigodinia;

– coxalgia, gonalgia, dureri de glezna;

– entorse, sechele entorse;

– periartroza soldului;

– periartroza genunchiului;

– periartroza articulatiei gleznei, piciorul plat;

– sindroamele compresive secundare ale nervilor muschilor pelvieni (sindroame de tunel);

– gonartroze;

– dureri osoase;

– talalgia(durerea de calcai);

 – meralgie parestezica Roth.

 

Patologie urogenitala

 Anexite, chisturi ovariene, cistite, disparenunia (sexul dureros), prostatita, litiaza renala si ptoza renala.

Aparatul endocrin

 Disfunctia glandei tiroide, suprarenale, mastopatii fibroase si chisto-fibroase.

Aparatul digestiv

Gastrita si ulcerul gastric, duodenite, reflux gastroduodenal, hernie hiatala gradul1si 2, dischinezii biliare, hepatite, colite, colon iritabil,constipatia cronica, hemoroizi.

 Tulburari de somn,depresie,oboseala cronica, etc.

 Osteopatia  poate fi aplicata si omului sanatos pentru ca rolul ei primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma.

 Ce se intampla dupa prima sedinta de tratament, daca vorbim despre osteopatia structurala?        

 Care sunt beneficiile imediate?

  Din experienta mea pot sa va spun ca reactiile sunt diferite de la un pacient la altul.

 Prima şedinţă poate să fie  pentru unii ca o „revoluţie”. Practic, se poate percepe  un haos în organism. De aceea nu este indicat  să se facă multe tehnici în prima şedinţă. La început se bulversează întregul organism, apoi acesta e lăsat să se aşeze aşa cum ştie el. Este un fel de resetare a corpului.

 Pentru altii dimpotriva prima sedinta, poate fi o experienta extrem de placuta  cu puternice efecte in plan  fizic, mental, emotional si psihologic.  Pacientul este ghidat sa constientizeze starea sa emotionala si comportamentala, ascultand in acelasi timp raspunsurile corporale. Astfel reuseste sa-si dezvolte acuitatea fizica si sa inlocuiasca tiparele nedorite cu comportamente sanatoase.

 Terapia poate fi extreme de  utila in tratarea tulburarilor de anxietate si depresive, pentru disfunctii sexuale, probleme in relatii, precum si pentru tulburari fizice: dureri de cap sau de spate.

 În timpul şedinţelor însă, nu se resimt dureri, pentru că specialistul  foloseşte tehnici blânde.

  Pe termen lung, la ce rezultate putem spera si care este perioada optima de tratament?

Exista numeroase avantaje in urma terapiei, atat de natura fizica si psihica, cat si in plan  energetic.

 Osteopatia  ca de altfel intreaga medicina Orientala, este adepta regulii conform careia se trateaza bolnavul si nu boala,  perioada optima de tratament fiind adaptata pentru fiecare caz in parte.

 La baza acestei conceptii sta corectarea statusului energetic al corpului pacientului si adaptarea la energiile externe inconjuratoare.

 Asadar, terapia  pune accentual si  pe reinstaurarea armoniei in organism prin circulatia energiei KI. Miscarea libera a acestei energii in corp permite existenta exprimarii creative si a capacitatii de a iubi si vindeca. Atunci cand este blocata, energia ramane in minte – corp, spiritul se contracta si problemele se accentueaza.

 La nivel fizic, diversele miscari si manevre , atenueaza durerea, intensifica circulatia sangelui si a limfei, contribuie la eliminarea toxinelor si destind musculatura tensionata si obosita.

 La nivel psihic, mintea si emotiile sunt calmate, fiind indusa o stare de relaxare profunda. Aceasta abordare holistica se axeaza pe constiinta ce include corp, emotii, minte si spirit.  Terapia poate fi numita, combinatia armoniei,si atunci cand este efectuata de un profesionist este o experienta extrem de placuta .

 SANATATEA INSEAMNA SCURGEREA ARMONIOASA A ENERGIILOR PRIN CORP, IAR BOALA ORICE PERTURBATIE SURVENITA IN CIRCULATIA LOR.

 Care este frecventa pe care ar trebui sa o urmam pentru a avea rezultate aceasta terapie?

 Abordarea este diferită dupa cum spuneam , de la caz la caz în funcţie de gravitatea problemelor diagnosticate .

 Din experienta mea pot sa va   spun ca atunci cand durerile sunt mai acute, efectul tratamentului se instaleaza mai repede (uneori imediat). Daca simptomele sunt slabe dar persistente in timp, atunci pentru tratament e nevoie de o perioada mai mare, fiind necesare mai multe sedinte de intretinere.

 Tratamentul durează, în medie, între cinci şi zece  şedinţe, cu un interval de şapte-zece zile, după care sedintele se pot face la doua saptamani, o dată pe lună, la doua luni, la trei sau la sase luni, etc.

 Exista si  cazuri grave in care terapia se aplica zilnic  .

 Exista contraindicatii atunci cand vorbim despre osteopatie?

 Da exista  si anumite contraindicatii:

 – Anevrizma aortei abdominale;

– Stari trombimbolice – risc major;

– Boli infectioase acute fara diagnostic precizat;

– Corpuri straine abdominale;

– Fracturi ale cutiei toracice si coloanei vertebrale sau bazinului;

– Hemoragie interna;

– Boli chirurgicale abdominale acute (cand sunt simptome de peritonita);

– Hipertensiune arteriala necontrolata;

– Diabetul zaharat decompensat;

– Insuficienta cardiorespiratorie;

– Insuficienta renala cronica in stare de retentie azotata fixa;

– Boli psihice;

– Stare de ebrietate acuta sau influenta substantelor stupefiante;

– Lipsa de cooperare.

 Ce se intampla dupa terapie, exista vreun protocol care trebuie urmat?

 Cum spuneam reactiile difera de la o persoana la alta.

 Exista  anumite stari care pot  aparea  mai ales dupa prima sedinta si ele reprezinta o continuitate a tratamentului dusa de organism pentru a ajunge la normalitate. Aceste efecte sunt suportabile si dispar treptat. Ele se pot manifesta prin: oboseala, somnolenta, dereglari de tranzit intestinal, dureri suportabile in regiunea abdominala, intetirea diurezei, subfebrilitate cu frison sau febra musculara .(Important de  mentionat  este faptul ca,  pot sa apara una sau mai multe din  aceste reactii sau nici una dintre ele).  

 Dupa sedinta, o perioada de 2-3 zile sau chiar mai mult, in organism se continua restructurarea individuala, proces ce necesita o rezerva de energie, motiv pentru care nu se recomanda eforturi fizice de intensitate mare, evitarea frigului, umiditatii sau stresurile psiho emotionale.

 Si nu in ultimul rand trebuie tinut cont ca bolile isi au originea in modificarile produse in corpurile mental si emotional, transmise ulterior corpului fizic.

 

DACA ELIMINAM CAUZA EFECTUL DISPARE !!!

 

                   Psih. Daniel C. Muntean

Specialist Psihoterapie si Medicina Integrativa

                        Clinica Eliade

                         „ALEGE CONSTIENT”

 

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin