Datorita faptului ca tot mai multi oameni se confrunta cu simptomele specifice burnout-ului, consideram ca este necesara clarificarea acestui concept si mentionarea unor metode de recunoastere si de inlaturare a acestor simptome. Literatura de specialitate propune diferite abordari care provin din zone diferite ( medicale, energetice, spirituale). Totusi, data fiind prima definitie a acestui concept (Herbert Freudenberger, 1974), cea mai potrivita situare conceptuala se afla in teritoriul psihologiei.
Prin acest articol, demaram o analiza a conceptului, de-a lungul unei serii de articole, urmarind caracterizarea acestei afectiuni, recunoasterea timpurie a unor semne si a vulnerabilitatilor care predispun la instalarea acestei conditii, cai de prevenire si atenuare.
Dacă stresul constant vă face să vă simțiți neajutorați, dezamăgiți și complet epuizați, probabil că resimțiți simptomele burnout-ului. Fiind prada unei asemenea condiții, problemele vi se par de nedepășit, lucrurile au o nuanță gri și vă este greu să vă adunați energiile pentru a întreprinde măsurile care să vă ajute. Starea de nefericire și de dezimplicare produsă de către burnout vă poate afecta jobul, relațiile și chiar sănătatea. Recunoscând, insa, semnele sale timpurii, puteți lua măsuri pentru a preveni instalarea acestei stări. Chiar și in situatia in care ați ajuns deja la punctul de rupere există, totuși, modalități prin care puteți să va refaceți echilibrul lăuntric și să reîncepeți să vă simțiți optimiști și plini de speranță.
Sunteți expuși burnout-ului?
Puteți recunoaște semnele premergătoare ale burnout-ului dacă simțiți că fiecare zi e proastă, ca a avea grijă de sarcinile de la serviciu sau de cele casnice reprezinta o totală risipă de energie, ca vă simțiți epuizați aproape tot timpul, ca petreceți cea mai mare parte a zilei îndeplinind sarcini care vi se par fie plictisitoare, fie copleșitoare si cand simțiți ca nimic din ceea ce faceți nici nu straluceste și nici nu este apreciat.
Semnele și simptomele burnout-ului
Cei mai mulți dintre noi avem zile când ne simțim neajutorați, împovărați de sarcini sau insuficient de apreciați. In asemenea zile, simplul fapt de a ne ridica din pat presupune o voința uriasa. Dacă, totuși, simțiți acest lucru în cea mai mare a timpului, înseamnă că vă aflați în stare de burnout . La aceasta stare se ajunge printr-un proces gradat. El nu apare peste noapte dar poate să vă consume cu totul. La început, semnele și simptomele sunt subtile dar, în timp, se agravează. Examinați-vă simptomele timpurii ca pe niște indicatori că ceva este greșit și că trebuie corectat. Dacă tineti cont de aceste lucruri și acționati în mod hotărât pentru reducerea stresului puteți preveni o cădere majoră. Dacă însă ignorați aceste semne vă veți confrunta în cele din urmă cu apariția acestei afecțiuni
Semnele și simptomele fizice ale burnout-ului
- Senzație de oboseală și de secătuire în cea mai mare parte a timpului;
- imunitate scăzută, boli frecvente, dureri de cap sau dureri musculare frecvente;
- modificări în ceea ce privește pofta de mâncare și caracteristicile somnului.
Semne și simptome emoționale ale burnout-ului
- senzația de eșec și de îndoială;
- sentimentul de neajutorare, de lipsă de orizont și de înfrângere;
- dezimplicare și sentimentul de izolare în lume;
- lipsa motivației, atitudine cinică și negative;
- lipsă tot mai mare a satisfacției și a sentimentului împlinirii.
Semne și simptome comportamentale ale burnout-ului
- dezimplicarea în fața responsabilităților;
- izolarea față de ceilalți;
- amânarea și prelungirea termenului de îndeplinire a unor sarcini;
- folosirea drogurilor, alcoolului sau alimentelor pentru a face față simptomelor;
- exprimarea frustrărilor la adresa altora;
- absența de la locul de muncă, întârzierea sau plecatul mai devreme.
Abordarile terapeutice din Clinica Eliade vizeaza intelegerea cauzelor, reducerea simptomelor si prevenirea aparitiei burnout-ului.
Fiecare specialitate terapeutica din clinica ofera cate o resursa pentru cele trei aspecte mentionate anterior, astfel incat perspectiva generala devine una holistica si multidimensionala. Terapiile fizice, de genul osteopatiei, masajului, reflexoterapiei, manipularii viscerale aduc lumina asupra efectelor somatice si moduleaza raspunsul organismului pentru diminuarea acestora prin reducerea tensiunilor, deblocarea cailor de eliminare, indepartarea blocajelor in ceea ce priveste circulatia sanguina si limfatica, stimularea eliminarii deseurilor metabolice rezultate in urma proceselor celulare, cresterea nivelului energetic global, stimularea organelor aflate in deficit. Terapiile energetice de genul celei cranio-sacrale, Scenar, arata care sunt zonele aflate in dezechilibru si intervin pe dimensiunea vibrationala subtila si cea electrica. Terapia florala Bach, prin demersurile de evaluare se integreaza zonei psihologice iar prin cele de actiune, respectiv utilizarea remediilor florale, celei energetice. Consilierea psihologica si psihoterapia se adreseaza mecanismelor subtile psihologice la nivel individual, familial sau grupal pentru intelegerea cauzelor si reducerea vulnerabilitatii in fata potentialei aparitii a simptomelor de burnout. Lista modalitatilor de intelegere si interventie nu se incheie aici. Aceste modalitati sunt in permanenta revizuite si adapate dinamic nevoii de echilibrare a finite la nivel energetic, psihic si somatic.
Pentru programari :
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT”
Leave a Comment:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.