+4 0748 01 11 11

Accidente în perioada iernii

  /  Medicina Integrativa   /  Accidente în perioada iernii

Intro:

Deși sporturile de iarnă sunt distractive și te mențin în formă, acestea pot să aducă și neplăceri precum traumatisme ușoare sau severe. Cele mai frecvente sunt luxațiile, entorsele și fracturile. Acestea se întâmplă și la persoanele active, nu doar la cele neantrenate, care nu sunt obișnuite cu mișcarea și se produc chiar în urma unor activități simple sau a unei alunecări pe gheață ori zăpadă.

 

Diferența între fractură, entorsă și luxație

Uneori este greu să îți dai seama dacă ai suferit o entorsă sau o luxație, deoarece, în aparență, se manifestă asemănător. Iată cum le deosebești.

  • Luxațiile. Acestea presupun întinderea sau ruperea unui țesut muscular sau tendon (fibrele de țesut care leagă mușchii de oase). Simptomele generale includ durerea, slăbiciunea musculară, inflamația, crampele. În funcție de tipul articulației și de nivelul de afectare, luxațiile pot fi tratate acasă cu gheață, medicamente, benzi compresive și odihnă.
  • Acestea presupun întinderea și/sau ruptura unui ligament (țesutul care leagă două oase). Deși intensitatea variază, toate entorsele se manifestă prin durere, inflamație, vânătaie, incapacitatea de a te mișca, un sunet de tip pocnet la nivelul articulației. Tratamentul imediat este similar cu cel al luxațiilor.
  • Acestea pot însemna fisuri sau rupturi complete ale osului sau cartilajului. Simptomele sunt, spre deosebire de cazul luxațiilor și entorselor, mai severe și includ rigiditate, vânătăie și inflamație, incapacitatea de te mișca după accident, durere severă în zona afectată, os care iese în afară. Fracturile necesită în majoritatea situațiilor asistență medical de urgență, fiind nevoie de imobilizarea imediată.

 

Medicina holistică îți vine în ajutor

Kinetoterapia, masajul, dietoterapia sunt doar câteva ramuri ale medicinei holistice care pot remedia problemele provocate de accidentările din sezonul rece, fie că este vorba despre traumatisme minore, fie că se impune tratament post-chirurgical după traumatisme majore, pentru refacerea organismului. Totodată, poți apela la aceste terapii și înainte de începerea sezonului, pentru a pregăti corpul să facă față cu brio provocărilor iernii.

  • De exemplu, masajul are rol tonifiant și este eficient atât ca terapie imediată, cât și pe termen lung, contribuind la o mai bună mobilitate prin dobândirea unui nivel de fermitate ridicat al musculaturii și la întărirea imunității prin activarea sistemului limfatic. Kinetoterapia este, de asemenea, utilă în cazul accidentărilor, a deplasărilor osoase și poți apela imediat la specialist pentru a redobândi funcția motrică afectată de traumatism sau de dizabilitate. S-a dovedit că această abordare holistică contribuie la ameliorarea durerii, la refacerea osoasă și a tendoanelor sau ligamentelelor.
  • Kinetoterapia include terapia manuală ce presupune mobilizarea articulară sau tehnici de manipulare a țesuturilor moi, corectarea mișcărilor pentru a regla tiparele de mișcare și a îmbunătăți performanțele, precum și exercițiile de recuperare pentru întărirea și întinderea unor zone specifice. Totodată, ședințele de kinetoterapie sunt importante preventive, înainte să efectuezi sporturi de iarnă, deoarece reduc riscul de accidentare în viitor prin acțiunea de tonifiere musculară de de îmbunătățire a formei fizice.
  • Dietoterapia este o abordare holistică vitală în tratamentul accidentelor produse pe perioada iernii, deoarece schimbările în alimentație care presupun aportul crescut de fructe și legume, grăsimi sănătoase și proteine adecvate îmbunătățește regenerarea celulară și, astfel, vindecarea, în timp ce hrana procesată, zaharurile rafinate, îndulcitorii artificiali și consumul abuziv de alcool pot să întârzie procesul de recuperare în urma unui traumatism. Nu în ultimul rând, specialistul în dietoterapie îți va alcătui un plan de tratament care să cuprindă nutrienți precum acizi grași omega 3, minerale și vitamine care refac rezervele de energie ale organismului slăbit după accidentare.

 

Cum previi accidentarea

  • Nimeni nu este ferit de accidente în anotimpul rece, dar există unele metode de prevenție care se dovedesc utile pentru a te menține sănătos și în siguranță pe cât posibil.
  • Încearcă să te menții activ tot timpul și, astfel, corpul este pregătit pentru activități care presupun un nivel mai crescut de activitate, cum sunt sporturile de iarnă.
  • Fă exerciții de încălzire a mușchilor și articulațiilor înainte să stai o perioadă mai lungă în frig.
  • Îmbracă-te adecvat sportului pe care urmează să îl practici și în funcție de condițiile meteo.
  • Mănâncă sănătos și hidratează-te optim.

Kinetoterapeut Principal al Secției de Recuperare în Clinica Eliade (Kinetoterapie, Fizioterapie şi Examinare Posturală), are peste 15 ani de experiență în domeniul recuperării medicale, cu rezultate şi statisfacții profesionale deosebite.

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin