Lorem ipsum gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum. Sofisticur ali quenean.

INSTAGRAM

Medicina funcțională

  /  Medicina Integrativa   /  Medicina funcțională

Ce este medicina funcțională?

Medicina funcțională reprezintă o abordare dinamică care cuprinde evaluarea, prevenția și tratarea afecțiunilor cronice complexe. In Clinica Eliade, ea ajută terapeuții, indiferent de profilul acestora, să identifice și să amelioreze disfuncțiile la nivel fiziologic și al biochimiei corpului uman, aceasta fiind o metodă principală de îmbunătățire a stării de sănătate a pacientului. Medicina funcțională este un tip de medicină care se bazează pe mai multe sisteme și care urmărește descoperirea motivelor pentru care apar simptomele, ea fiind mai mult decât simpla tratare sau suprimare a acestora.
Prin intermediul medicinei funcționale explorăm antecedentele, factorii declanșatori și mediatori care stau la baza simptomelor pacientului.
Cel mai adesea, există legături între simptomele pacienților și probleme care, în aparență, nu au legătură cu acestea și care țin de zona digestivă sau de funcționarea glandei tiroide.
Alte simptome, precum oboseala sau durerile articulare ar putea să pară fără legătură dar, prin intermediul medicinei funcționale, putem asambla toate piesele acestui mozaic pentru a descoperi modalitățile de diminuare a simptomelor prin intermediul unei abordări integrate.

De ce avem nevoie de medicină funcțională?

Acest model de practică medicală pune accent pe ideea că afecțiunea cronică este aproape întotdeauna precedată de o perioadă de scădere a funcției unuia sau mai multor sisteme fiziologice de organizare. Revenirea la starea de sănătate presupune inversarea disfuncțiilor (sau, altfel spus, îmbunătățirea semnificativa a funcțiilor) specifice care au contribuit la apariția stării de boală. Aceste disfuncții reprezintă rezultatul interacțiuniilor de pe toata durata vietii dintre ambient, alegerile personale, stilul de viață si predispozițiile genetice. Fiecare pacient reprezintă, așadar, un complex unic și o țesătură de influențe cu o funcționalitate intrinsecă care, în decursul timpului, pune fie bazele sanatatii fie dezvoltării unei afecțiuni Pentru gestionarea unei abordări atât de complexe, medicina funcțională a adoptat modele practice care au ca scop obținerea și evaluarea informațiilor clinice care sa conduca la terapii individualizate centrate pe pacient.

Principiile medicinei funcționale

Următoarele șapte principii de bază caracterizează medicină funcțională:

  1. Recunoașterea faptului că fiecare ființă umana reprezintă o individualitate biologică. Această recunoaștere se bazează pe conceptele genetice și al unității factorilor unici de mediu.
  2. Medicina funcțională abordează rețeaua de conexiuni dintre diferiții factori interni fiziologici.
  3. Promovarea rezervei organului ca mijloc de creștere a duratei de sănătate, nu doar a duratei de viață pentru fiecare pacient.
  4. Abordarea centrată pe client în locul abordării centrate pe boală pentru stabilirea tratamentului.
  5. Căutarea echilibrului dinamic dintre factorii interni și externi, la nivelul minții, corpului și spiritului pacientului.
  6. Identificarea stării de sănătate ca vitalitate pozitivă nu doar ca absență a bolii și punerea accentului pe acei factori care încurajează o fiziologie puternică.
  7. Menținerea contactului cu cercetările cele mai moderne – o abordare științifică.

Unul dintre modurile de ilustrare a locului în care este situează medicina funcțională în sfera mai largă a sănătății este examinarea așa-zisului “copac al medicinei funcționale”. După cum se vede mai jos, in ceea ce priveste abordarea complexă a bolilor cronice, medicina funcțională acoperă întregul domeniu reprezentat în mod grafic mai jos. In primul rând, medicina functională urmărește dezechilibrele clinice importante ale pacientului, factorii fundamentali legați de stilul de viață care contribuie la apariția bolii cornice, factorii declanșatori și mediatori și antecedentele care inițiază și mențin starea de boală. Desigur, prognosticul reprezintă o parte a modelului de medicină funcțională dar accentul este plasat pe înțelegerea și îmbunătățirea nucleului de bază al funcționării organismului, ca punct de pornire pentru intervenție.
Mai simplu spus, practicianul de medicină funcțională se va asigura că pacientul poate accesa toate căile către starea de bine În mod normal, acest lucru implică: întărirea sistemului imunitar, scăderea toxicității, normalizarea răspunsului inflamator, optimizarea funcției metabolice, echilibrarea sistemelor de reglare, îmbunătățirea capacității de regenerare, intregul sprijin care îi poate fi oferit, astfel încât pacientul să poată trăi în armonie atât cu propria sa forță a vieții cât și cu natura.

Ce este practicianul de medicină funcțională/ doctorul de medicină funcțională?

Practicianul de medicină funcțională se concentrează pe refacerea echilibrului unor sisteme aflate în disfuncționalitate prin îmbunătățirea proceselor fiziologice fundamentale care se află la temelia acestor sisteme și prin corectarea aspectelor legate de mediul ambiant și de stilul de viață. Aceste aspecte pot fie să susțină procesele fiziologice fundamentale, fie să le afecteze. Prin abordarea sa, medicina funcțională face trimitere către terapii specifice care se concentrează pe refacerea sănătății și a funcționalității organelor mai mult decât pe simplul control al semnelor și simptomelor.

Succesul nostru ca practicieni de medicină funcțională

Medicina funcțională, așa cum se desfășoară ea la clinica Eliade, a ajutat mulți pacienți iar prin intermediul experienței echipei putem spune ca am descoperit multe lucruri și am ajutat mult pacienții.

Cum vă putem ajuta ca practicieni de medicină funcțională?

Vă putem ajuta în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră prin faptul că vă facem conștienți de riscurile cele mai mari la adresa sănătății. În clipa de față, aceste riscuri își au originea în modul în care trăim, mâncăm, muncim, ne distrăm și ne mișcăm.
Etapele demersului specific medicinei funcționale constau în:
• Consultul inițial în cadrul căruia dumneavoastră vă veți spune povestea completă;
• Identificarea și abordarea acelor factori legați de stilul de viață și de expunerea la factori de mediu care pot fi modificați;
• Ierarhizarea dezechilibrelor clinice, pe baza înțelegerii cauzelor și a reacției la nivelul structurii sistemelor biologice;
• Crearea unei alianțe terapeutice eficiente între practician și pacient.
În final, în calitate de practicieni ai medicinei funcționale, putem afirma că modalitatea cea mai bună prin care vă putem ajuta este să vă instruim cu privire la practicile cele mai sănătoase referitoare la stilul de viață și la modul de trai. Aceste informații nu conțin mize ascunse și nici nu reprezintă o simplă înșiruire mecanică de sfaturi lipsite de substanță.
Va invitam sa consultati meniul nostru de terapii.

Pentru programari:
+4 031.005.08.80
Clinica Eliade
„ALEGE CONSTIENT”

Leave a Comment:

Coșul tău