+4 0748 01 11 11

Detoxifiere organism

  /  Imunitate   /  Detoxifiere organism
  1. Detoxifiere prin legume, fructe, cereale
  2. Rolul mișcării in detoxifiere
  3. Ozonoterapia – detoxifiere celulara
  4. Detoxifierea prin sauna cu infraroșu

Detoxifierea alimentara nu este un procedeu nou. Acest proces este practicat încă de pe vremea lui Hippocrate, de mai bine de 2500 de ani.

Tamaduitorii și medicii antici socoteau ca bolile însoțite de oboseala și dureri nu pot fi tratate dacă nu exista în prealabil un proces de eliminare a toxinelor.

Procesul natural de eliminare și neutralizare a toxinelor din organism poarta numele de detoxifiere. Eliminarea toxinelor și rezidurilor se face prin organele excretoare ale organismului precum rinichi, plămâni, piele, colon. Organele excretoare joaca un rol esențial în detoxifierea zilnica a organismului.

Odată cu trecerea timpului, toxinele se acumulează în organism ca rezulta al poluării mediului, al substanțelor chimice, al mâncării procesate și al aditivilor alimentari.

Autointoxicarea se instalează atunci când toxinele acumulate în organism depășesc capacitatea acestuia de eliminare dar și pragul de toleranta al organismului. Sedentarismul și uzura țesuturilor contribuie, de asemenea, la stocarea în corp a toxinelor.

Toxinele acumulate peste pragul de toleranta al organismului reprezinta un adevărat pericol și sunt sursa de declanșare a multor boli.

Odată ce toxinele s-au acumulat în organism și nu mai pot fi eliminate pe cai naturale, apar diverse semne și simptome: balonarea, flatulenta, constipație, dureri de cap, creștere in greutate, depresie, halena, transpirație urat mirositoare, amețeli etc.

Afecțiunile acute, bolile de colon, alergiile, bolile respiratorii, sunt unele dintre cele mai sensibile la efectul detixifierii.

Detoxifierea alimentara nu este de ajutor numai la nevoie, ci poate fi folosita pentru mentinerea unei bune stări de sănătate și la o viata lunga.

În timpul detoxifierii au loc următoarele procese:

– procesul natural de eliminare a toxinelor este accelerat, în timp ce acumularea de toxine este redusa

– sistemul imunitar are mai puțin de muncit, iar tractul digestiv este ferit de orice inflamație care ar fi rezultatul reacțiilor alergice la alimente;

– datorita scăderii grăsimilor serice care subțiază sângele, țesuturile sunt oxigenate mai bine, iar celulele albe sunt transportate mai eficient;

– substanțele chimice depozitate în grăsimi sunt eliminate, la fel ca pesticidele și drogurile;

– cresc conștientizarea fizica și sensibilitatea la mediu.

Datorita acestor efecte, detoxifierea ajuta la vindecarea mai rapidă, la curățarea colonului, a ficatului, rinichilor, purifica sângele, ajuta la scăderea în greutate și la eliminarea retenției de apa, elimina toxinele, curata limba, respirația și ochii. Este recomandata detoxifierea cel puțin trei zile pe luna.

În funcție de durata detoxifierii, aceasta îndeplineste câteva funcții esentiale. O detoxifiere de 3 zile ajuta organismul la eliminarea toxinelor și la purificarea sângelui. Detoxifierea de 5 zile începe un proces de însănătoșire a organismului și reface sistemul imunitar. Detoxifierea de 10 zile poate elimina multe probleme încă nemanifestate și lupta împotriva altor boli, inclusiv împotriva bolilor degenerative, care au devenit ceva atâta de obișnuit în mediul nostru atâta de poluat chimic.

Pe toată perioada detoxifierii sunt interzise cu strictețe:

– tutunul

– alcoolul

– cacao

– ciocolata

– zaharul rafinat

– faina albă

– carnea

– alimentele conservate și conservele metalice

– sucurile nenaturale

– afumăturile

– prăjelile

Alimentele care ne ajuta în eliminarea toxinelor:

1. Cereale: grâu, porumb, orz, ovăz, secară, orez, ovăz. Pe perioada detoxifierii sunt recomandate doar cereale integrale, nu și cele rafinate, pentru ca principiile lor nutritive sunt repartizate în toate straturile bobului.

Recomandări:

– Cerealele se pot consuma fierte în aburi, ușor rumenite

– este recomandat sa se consume cereale bio și ne contaminate cu mucegaiuri

– Cerealele sunt considerate alimente de importanta majora și sunt plasate la baza piramidei alimentelor sănătoase

2. Fructele

Fructele sunt o sursa importanta de „apa biologică” ușor absorbabila, pusa și ușor utilizabila de către organism. Citricele acționează anti-cancer prin vitamina C, polifenoli, epuratori de radicali liberi de oxigen, activator al sistemului imun. Pentru curățarea colonului, prunele crude cât și cele uscate sunt de ajutor. Kiwi și merele au efecte antitumorale, strugurii conțin mult fier, vișinele au efect tonic, măceșele sunt bogate în magneziu.

3. Legumele

Leguminoasele sunt valoroase pentru conținutul lor mare în proteina de calitate, proteine care sunt solubile in apa, asa ca puteți consuma cu încredere legume ori de câte ori doriți. Leguminoasele nu se consuma crude, ci numai tratate termic. Printre cele mai valoroase amintesc mazarea, fasolea, lintea, soia.

4. Zarzavaturile

Zarzavaturile conțin celuloza cu structura fina, având proprietatea de a scădea colesterolul. Ele au un conțin mare de minerale și vitamine. Peperioada detoxifierii, cu mici excepții ( cartof, sfecla, conopida), Zarzavaturile se consuma crude.

5. Mierea

Mierea conține fructoza, minerale, histamina, enzime, acizi organici. Are proprietăți antiseptice și cicatrizante și nu este iritantă pentru tubul digestiv. Înlocuiți zaharul din ceai cu miere și este un bun îndulcitor și pentru gustarile din fructe și cereale. Mierea nu se tratează termic, căci devine toxică.

6. Apa

Calitatea apei este de o importanță deosebită, cu atâta mai mult cu cât corpul uman este alcătuit în procent de 70% din apa. Toate reacțiile metabolice ale organismului se desfășoară în apa. Beți multă apă, un fiecare zi a detoxifierii. Este de preferat sa ajungeți la 2-3 litri de apa zilnic. Dimineața, pe nemâncate, beți un pahar de 200-300 mililitri de apa plata. Seara, înainte de culcare, beți un pahar de apa plata de calitate.

Sucuri recomandate pentru o zi:

– portocale

– mere și morcovi

– frunze verzi

– struguri

– grapefruit

– roșii

– morcov – măr – sfeclă

Plante medicinale în detoxifiere:

1. Mesteacăn și Coada calului – doua căni de ceai pe zi curata rinichii, elimina durerile reumatice, scad colesterolul de joasă densitate.

2. Frunze de Senna și Cascara – Ajuta la eliminarea reziduurilor din colon și reglează tranzitul

3. Păpădia – este un excelent decongestionant hepatic

4. Armurariu – reface structura morfofunctionala hepatica, hepatocitul

5. Rostopasca – elimina rezidul biliar

Detoxifierea prin mișcare

Cel mai important lucru de „atingerea țintei supreme” de menținere a tinereții și a sănătății optime este combinația echilibrata între mișcare și nutriție. Întregul organism beneficiază de pe urma acestui echilibru, atât fizic, cât și psihic.

Mișcarea regulată îmbunătățește digestia și eliminarea reziduurilor crește și îmbunătățește nivelul energetic și de rezistenta, promovează masa musculara în detrimentul masei grase, scade colesterolul din sânge, mărind nivelul colesterolului bun (HDL) și scăzând cantitatea de colesterol rău (LDL). Mișcarea reduce stresul și anxietatea, factori care contribuie la apariția multor boli. În plus, în afara de beneficiile fizice, mișcarea regulată îmbunătățește starea de spirit și reduce anxietatea și depresia.

Lipsa de mișcare pune în pericol sănătatea la fel ca fumatul și prezinta un risc mai ridicat decât colesterolul, hipertensiunea și obezitatea.

Se poate ajunge la o forma în 10 săptămâni prin mai multe forme de activitate fizică, inclusiv un program zilnic de mers pe jos sau grădinărit.

Gimnastica include o varietate de mișcări diferite activități. Exercițiul recreaționale se face în mod special pentru relaxare, în timp ce exercițiul terapeutic se face ca să atenueze sau sa prevină o problema anume. Câteodată, exercițiile pot fi și recreaționale cât și terapeutice, cum este inotul.

Exista mai multe tipuri de exerciții, fiecare cu un scop anume:

– exercițiile aerobice și de rezistență care îmbunătățesc capacitatea organismului de a consuma energie și oxigen. Inotul, mersul pe bicicleta, alergatul și mersul rapid sunt exemple de acest tip de mișcare. Sistemul cardiovascular are de beneficiat în urma creșterii capacității cantității de sânge și a circulației acestuia prin mușchi, aducând oxigen organismului.

– exercițiile din gama maximă de mișcări care ajuta la menținerea unei bune funcționari a articulațiilor exersând o partea a corpului prin mișcările pe care le puteți face. Extensiile și mișcările circulare ale brațelor sunt un exemplu. Este necesara o anumita flexibilitate pentru a putea urma aceste exerciții, astfel încât înainte se recomanda mișcări de stretching.

– exercițiile de întărire ajuta capacitatea de contractare și de lucru a mușchilor. Abdomenele sunt un mod de a întări mușchii abdominali.

Un program complet de exerciții trebuie sa aibă în vedere scopurile individuale și include activități specifice pentru a atinge aceste scopuri.

Exercițiile fizice nu trebuie considerate o corvoada. Încercați să selectați activitățile care va fac plăcere și pe care abia așteptați sa le faceți. Orice ați alege, începeți ușor, ascultați-vă organismul și creșteți treptat intensitatea și durata exercițiilor.

QI GONG

QI GONG, este o activitate fizica cu mișcări încetinit și este mai vechi decât Tai Chi. Ambele se concentrează pe mișcări de respirație. QI înseamnă forța vieții, energie, iar gong înseamnă munca, îndemânare. QI gong intensifica energia vitală pentru sănătatea emoțională și fizică.

Conform medicinei tradiționale chineze, acest tip de exercițiu ne păzește de boli. Ajută la reducerea hipertensiunii arteriale și la creșterea numărului de endorfine, hormoni naturali care calmează durerea și mențin sănătatea. Aceasta disciplina nu numai ca revigorează stătea mentală, dar tonifică mușchii și articulațiile și va restabilește echilibrul.

TAI CHI

Tehnica Tai Chi, cunoscută și sub numele de „meditația în mișcare”, este similară cu qi gong.

Este folosită pentru meditație și pentru relaxare completa. Ambele tehnici sunt caracterizate prin mișcări lente, line, continue care pun accentul pe forța energiei. Tai Chi eliberează fluxul de energie prin corp. Atunci când acest flux este blocat, apar bolile.

Terapia cu ozon

Terapia cu ozon, sau ozonoterapia, reprezintă o formă de tratament utilizată de mai bine de un secol, în vederea creșterii gradului de oxigenare a țesuturilor. Principalele efecte ale terapiei sunt cele de activare a metabolismului, de detoxifiere și  de modulare a funcției imunitare și a mecanismelor de regenerare a organismului.

Cum acționează în corp

Ozonoterapia îmbunătățește flexibilitatea hematiilor, ameliorând astfel fluxul sangvin și cantitatea de oxigen care ajunge la celule.
Un alt efect al terapiei cu ozon este stimularea funcției mitocondriale. Mitocondriile sunt organite celulare specializate în producerea energiei de care o celulă are nevoie pentru a funcționa. Cu cât este produsă mai multă energie, cu atât crește capacitatea oricărei celule din organism de a se regenera și de a se menține în parametrii normali de funcționare.

Procedura medicală

Ozonul medical este obținut cu ajutorul unui dispozitiv medical standardizat, ce produce ozon cu ajutorul oxigenului medicinal. Ozonul medical este întotdeauna alcătuit dintr-un amestec de ozon pur și oxigen pur (0,05% – max. 5%).
Ozonoterapia este realizată doar de către personal medical specializat.
Autohemoterapia majoră este una din cele mai utilizate și mai eficiente metode de administrare a ozonului. Procesul implică prelevarea, în recipiente sterile speciale, a 50 – 150 mL sânge din vena cubitală a pacientului. O dată colectat, ozonul este injectat în recipient și amestecat cu sângele, agitându-se ușor. Apoi sângele ozonat este reperfuzat pacientului, întreaga procedură durând aproximativ 30 – 40 de minute.
Alte proceduri utilizate în ozonoterapie sunt: autohemoterapia minoră (cu ozonarea a 10 – 15 mL sânge, urmată de reinjectare intramusculară), injectarea directă în tumoră (ozonopunctură), insuflațiile rectale, infiltrații cutanate, infiltrații intraarticulare, administrare topică a uleiului sau cremelor ozonate și nu în ultimul rând, sauna cu ozon.

Beneficii

Câteva din beneficiile terapiei cu ozon explicate prin prisma mecanismelor de acțiune ale ozonului și metaboliților săi odată ajunși în organism:
• Distrugerea bacteriilor, virusurilor, fungilor, protozoarelor. Cercetările au demonstrat că ozonul elimină microorganismele prin distrugerea membranelor sau capsulelor exterioare ale acestora. În plus, spre deosebire de celulele umane care dețin enzime ce pot reface ADN-ul afectat, microorganismele patogene nu au aceasta capacitate protectoare; aceasta este o altă strategie prin care ozonul acționează selectiv asupra patogenilor întâlniți în organism, fără a afecta celulele sănătoase. Tratamentele repetate cu ozon sunt necesare deoarece anumite forme de virusuri și fungi sunt mai susceptibile la efectul ozonului în diferitele faze ale dezvoltării lor. Există microorganisme cu o rezistență mai mare decât altele, fiind, prin urmare, necesar un tratament mai îndelungat. Virusurile care conțin mai multe lipide în capsula externă sunt mult mai susceptibile acțiunii ozonului: herpes, oreion, rujeolă, gripă, coronavirus, rabie, HIV, virusul Epstein Barr, citomegalovirusul. Studii in vitro au demonstrat capacitatea ozonului de a inactiva complet virusul HIV, concentrația utilizată în exeperimente neavând efecte citotoxice asupra celulelor sănătoase.
• Stimularea metabolismului bazal.
• De asemenea, ozonul crește producția de ATP (energie) intracelular și stimulează producția de enzime cu rol în apărare și eliminarea radicalilor liberi. În plus, este activată și producția de molecule cu rol protector antioxidant (glutation peroxidază, catalază, superoxid dismutază).
• Formarea de peroxizi. Atunci când ozonul este introdus în organism, el reacționează rapid, cu formare de compuși denumiți peroxizi. Aceștia au efecte benefice deoarece atacă celulele slăbite sau nesănătoase, reacționând cu lipidele din membranele lor celulare. Prin interacțiunea cu acizii grași nesaturați ai bistratului lipidic, ozonul formează hidroperoxizi. Enzimele din membranele celulare sănătoase, intacte, previn penetrarea intracelulară a acestor peroxizi. Astfel, peroxizii atacă selectiv celulele care conțin paraziți, virusuri etc., celule care sunt slăbite de toxine  sau celule anormale, canceroase.
• Îmbunătățirea circulației sangvine. Atunci când, la nivelul capilarelor, hematiile nu mai circulă normal, aglomerându-se și împiedicând fluxul obișnuit al sângelui, cantitatea de oxigen ce ajunge la celule este diminuată. Ozonul reduce sau elimină aceste aglomerări ale hematiilor, restaurând flexibilitatea lor și astfel, ameliorând vâscozitatea sângelui și facilitând traversarea ușoară a capilarelor, urmată de creșterea oxigenării tisulare.
• Oxidarea plăcilor arteriale. Ozonul produce prostaciclină, un vasodilatator al arterelor, ce scade riscul infarctului de miocard.
• Modularea sistemului imunitar. Administrarea ozonului medical determină creșterea producției de interferon și interleukine, care, la rândul lor, declanșează o întreagă cascadă de reacții imunologice. Rezultatele unui un studiu in vitro au demonstrat eficiența ozonului în reducerea concentrațiilor de viruși, bacterii fungi patogeni, care au dezvoltat rezistența la antibiotice și  chimioterapice, validând utilizarea lui cel puțin ca și dezinfectant.
• Influența în infecții cronice. Ozonul a fost utilizat cu succes în tratamentul bolii Lyme, hepatita C, hepatita B, infecții cu Herpes simplex.
• Influența în tulburări autoimune. Ozonul a arătat eficiență în ameliorarea simptomelor unor maladii precum sleroză multiplă, lupus, oboseală cronică.
Toate efectele enumerate mai sus, precum și evidențierea creșterii concentrației de metale grele în urină și consolidarea metabolică a celulei hepatice, a cărei rol în procesarea și neutralizarea toxinelor este binecunoscut.

Efecte adverse și contraindicații

Ozonoterapia reprezintă o metodă caracterizată de lipsa, aproape în totalitate, a efectelor adverse, fiind folosită complementar tratamentelor medicale standardizate. Anterior începerii tratamentului trebuie realizate analizele de bază ale sângelui, precum cele de coagulare.

Sauna cu infraroşii

Sauna cu infraroşii (cabină) a fost inventată de renumitul doctor nipon Tadashi Ishikawa. Undele infraroşii sunt radiate de orice obiect cald, inclusiv şi de corpul uman, fiind absolut inofensive pentru organism. Cea mai puternică sursă de radiaţii infraroşii (termice) este soarele. Acestea să nu fie confundate cu radiaţia cu ultraviolete, care este potenţial nocivă şi poate altera pielea. Căldura poate să se transmită de la un obiect la altul prin trei modalităţi: prin contact, când un obiect mai fierbinte încălzeşte unul mai rece la atingere; prin convecţie, când transmiterea căldurii se realizează printr-un termoconductor intermediar (apă, aer, etc.) şi cu raze, când încălzirea se realizează cu ajutorul razelor infraroşii. Anume această metodă de transmitere a căldurii se utilizează în cabinele cu infraroşu. Încălzirea profundă a corpului produce un efect sudorific mai puternic (de 2-3 ori mai puternic, decât în sauna tradiţională), se deschid mai larg porii, reziduurile şi toxinele se elimină mai intens.

Dacă într-o baie obişnuită prin transpiraţie din organismul uman se elimină 95% de apă şi 5% de grăsimi subcutanate şi toxine, în sauna cu infraroşu – 80% de apă şi 20% de toxine şi grăsimi, respectiv. Se produce purificarea generală a organismului, corpul se încarcă cu energie, se ameliorează semnificativ starea generală. Efectul curativ al saunei cu infraroşu este multilateral. În rezultatul utilizării regulate a procedurilor cu infraroşu se reduce conţinutul de colesterol în sânge, ceea ce permite reducerea riscului de afecţiuni cardio-vasculare şi se stabilizează tensiunea arterială. Se fortifică şi creşte elasticitatea pereţilor vaselor. Se ameliorează activitatea sistemului imunitar, creşte rezistenţa generală a organismului, ceea ce, la rândul său, permite de a se împotrivi eficient răcelilor şi gripei (în plus, bacteriile patogene şi virusurile mor în rezultatul creşterii temperaturii corpului până la 38,50C, cât şi a reacţiei naturale a organismului la boală).

O transpiraţie abundentă facilitează funcţia renală, dilată vasele, stimulează circulaţia sangvină. Radiaţia cu infraroşu facilitează tratamentul bolilor cronice ale urechilor, nasului şi laringelui, suprimă durerile articulare, în muşchi, spate, durerile menstruale şi de cap, ceea ce conduce la vindecarea mai rapidă a rănilor, a contuziilor, a traumelor, a fracturilor, la resorbţia hematoamelor. Căldură confortabilă a radiaţiilor cu infraroşu exercită un efect calmant asupra sistemului nervos, lichidează insomnia, stresul, anxietatea. Unii cercetători susţin, că radiaţiile cu infraroşu inhibă creşterea celulelor canceroase. Astfel, se poate afirma, că saună cu infraroşu asigură prevenirea multilaterală a bolilor şi însănătoşirea generală a organismului. Penetrarea profundă a radiaţiei cu infraroşu (deopotrivă cu activitatea fizică şi o dietă echilibrată) permite de a lupta în mod eficient cu celulita, scindând depozitele subcutanate, constituite din apă, grăsime şi reziduuri.

Vă invităm să beneficiaƫi de toate aceste aspecte ale procesului de detox la Clinica Eliade, clinică de medicină integrativă, care, în această perioadă realizează și CONSULTAȚII ONLINE GRATUITE pentru cei care doresc să descopere rezultatele imediate ale medicinei viitorului, medicina integrativă.

În clinica noastră frumuseƫea şi complexitatea actului medical vin din faptul că marea majoritate a terapeuƫilor sunt formaƫi în medicina convenƫională şi au ales să practice medicina integrativă datorită experienƫelor personale la care medicina convenƫională nu a mai avut răspuns. Specializarea lor în Medicina holistică vine din convingere, aceasta devenind în timp o vocaƫie.

Leave a Comment:

Ultimele articole

Articole recomandate

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎnaoi la magazin