Image Alt

Toxină botulinică

  /    /  Toxină botulinică

CE ESTE TOXINA BOTULINICĂ?

Toxina botulinică este substanţa folosită de medicii esteticieni pentru reducerea ridurilor, în special din partea superioara a feţei.
Tehnic vorbind, toxina botulinică este o neurotoxină de natură proteică, o exotoxină de origine bacteriană, care acţionează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la muşchi.
Toxina este produsă de Clostridium botulinum. În prezent, diluat, este folosit ca relaxant muscular. Medicina estetică utilizează toxina botulinică pentru  reducerea ridurilor sau a transpiraţiei excesive.

CUM ACŢIONEAZĂ TOXINA BOTULINICĂ?

Acetilcolina, substanţa care transmite mesajul de la nerv la muşchi ca să se contracte, este cea asupra căreia actionează toxina botulinică.
“Principalul factor prin care actionează aceasta este inhibarea transmiterii impulsului nervos asupra musculaturii din regiunea injectată, prin denervarea chimică, producând pareza temporară a grupurilor musculare interesate”, explică dr. Adrian Alexandru, specialistul în Chirurgie Estetică şi Dermato Estetică din cadrul Clinicii Eliade.

CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT?

Grupurile de mușchi injectaţi cu toxina botulinică îşi pierd capacitatea de contracţie, ceea ce presupune o relaxare completă a zonei, iar tegumentul care acoperă muşchii se întinde, eliminând astfel ridurile şi cutele.
Sigur, acestea sunt efectele imediate, principale, însă, în plan second, intervine vasodilataţia locală care produce o oxigenare bogată a tegumentului, ceea ce va determina o luminozitate evidentă a zonei. Toxina botulinică conferă un efect de întinerire de 5-10 ani.

CARE SUNT ZONELE CARE POT FI TRATATE CU TOXINĂ BOTULINICĂ?

Toxina botulinică tratează cu succes ridurile de pe frunte, ridurile verticale dintre sprâncene şi ridurile care apar în colţul ochilor. Important de menţionat este că acest tratament este total lipsit de riscuri, este un tratament simplu, nechirurgical care elimină, asadar, ridurile de pe frunte şi gât, precum şi cele din colţul ochiului ale persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.
Efectul tratamentului se instalează în a 2-14 zi de la injectare şi durează, în medie, circa 3-6 luni.

CARE SUNT RISCURILE ŞI EFECTELE ADVERSE?

În afară de uşoara durere cauzată de injectarea zonei, nu există alt gen de riscuri atunci când vorbim despre tratamentele cu toxină botulinică. Sigur, nu luăm în calcul erorile generate de exagerare cum ar fi: expresie îngheţată, frunte căzută, pleoapă căzută, sprâncene ridicate exagerat, asimetria feţei care, însă sunt excluse în cazul tratamentelor efectuate în cadrul Clinicii Eliade, unde cantitatea injectată este determinată de specialistii Clinicii cu o vastă experienţă în domeniu.

ANESTEZIA ESTE LOCALĂ SAU GENERALĂ?

Nivelul de dificultate al injecţiilor cu toxina botulinică nu necesită o anestezie generală. Dar desigur că ea poate fi efectuată, în cazul în care dvs. nu vă simţiţi confortabil cu anestezia locală.

SOLICITĂ O PROGRAMARE

    Vă rugăm să alegeți terapia
    Alegeți data    Coșul tău