Pielea, cel mai mare organ al corpului, are nevoie de îngrijire sporită în sezonul rece, deoarece are tendința de a se usca și de a crăpa mai ușor, devenind inestetică și cu aspect care nu radiază sănătate.
Influența anotimpului rece asupra epidermei
Temperatura scăzută și nivelul redus de umiditate din aer, atât cel de afară, cât și cel din casă, predispun pielea la deshidratare. Practic, cu cât este aerul mai uscat, cu atât senzația de deshidratare este mai pronunțată și te poți confrunta cu uscăciune, care provoacă:
● crăpături;
● înroșire;
● scuame;
● senzație de arsură;
● mâncărime;
● textură aspră a epidermei, aceasta fiind primul strat al pielii, denumit strat exterior.
Epiderma acționează ca o barieră protectoare față de mediu și produce în mod natural sebum, o substanță hidratantă cu rol în elasticitatea și tinerețea pielii. Odată ce epiderma este supusă agresiunii, scade cantitatea de sebum, apar inflamația și aspectul rugos, prezente îndeosebi în lunile reci din an.
Tratamente faciale în sezonul rece – ce rol au
Terapiile faciale efectuate cu ajutorul specialiștilor în medicina holistică se dovedesc extrem de utile în combaterea efectelor negative pe care vremea rece le are asupra epidermei. Substanțele de bună calitate folosite în cadrul planului de tratament au rol antiinflamator, antibacterian și de hrănire a tuturor timpurilor de piele. Acestea acționează pentru a remedia o varietate de probleme apărute ca urmare a expunerii la factorii de mediu agresivi. Pielea dobândește vitalitate, iar decolorarea sau pigmentarea sunt remediate. În plus, o piele îngrijită care are un aspect sănătos îți dă o stare generală de bine.
Cele mai bune tratamente faciale în perioada iernii
Grija sporită acordată pielii în anotimpul rece nu este un moft, ci o necesitate. Între cele mai bune tratamente faciale sunt aromaterapia, procedurile de exfoliere și hidratarea intensă. Iată câteva dintre avantajele acestor terapii.
1. Avantajele aromaterapiei
Aromaterapia, o ramură complementară a medicinei, folosește uleiuri naturale din diverse părți ale plantelor (flori, frunze, semințe) denumite uleiuri esențiale sau esențe din plante, pentru a trata corpul atât fiziologic, cât și mental. Aceste uleiuri pot fi inhalate sau diluate și ulterior aplicate pe piele, având acțiune de stimulare a simțului olfactiv, însă și efecte medicinale atunci când sunt absorbite.
Datorită proprietăților lor antiinflamatoare, antibacteriene și de calmare a pielii, uleiurile esențiale sunt folosite frecvent în anotimpul rece pentru o serie de probleme ale epidermei, de la uscăciune la iritații și acnee.
Cele mai folosite și eficiente uleiuri esențiale sunt:
● uleiul de cocos;
● argan;
● avocado;
● jojoba;
● semințe de floarea soarelui;
● lavandă;
● scorțișoară;
● mentă;
● eucalipt;
● portocală;
● pin;
● busuioc.
Specialistul în aromaterapie îți va recomanda tratamentul potrivit în funcție de caracteristicile pielii tale și de problema care necesită rezolvare.
👉 Ai grijă de pielea ta în timpul sezonului rece și nu numai. Apelează la echipa noastră de experti, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile aromaterapiei.
2. Exfolierea cu rol antioxidant
Prin peeling (exfoliere) sunt îndepărtate celulele moarte de la suprafața pielii și pielea astfel curățată dobândește un aspect catifelat, hidratat și sănătos. Deși procedura poate fi efectuată manual la domiciliu prin aplicarea unor geluri, tratamentul profesional este mai eficient, deoarece specialistul știe cantitatea de particule de scrub și nivelul de acizi care trebuie să fie folosite astfel încât substanțele respective să nu provoace afectarea barierei naturale a pielii.
Efectele dorite ale tratamentului de curățare a tenului sunt:
● stimularea celulelor cutanate;
● regenerarea acestora;
● combaterea semnelor produse de radicalii liberi (îmbătrânirea pielii) – de aici, rolul antioxidant, printr-o hidratare maximă.
În anotimpul rece este cu atât mai evident că exfolierea trebuie realizată într-un cabinet specializat de dermato-cosmetică pentru ca rezultatul să fie cel așteptat: un ten sănătos și luminos, reparat dinspre interior către exterior, prin proceduri de exfoliere dar și de stimulare a sintezei colagenului, regenerare crescută și o bună hidratare, care asigură fermitatea, reducerea hiperpigmentării și tinerețea pielii.
Hidratare eficientă – 6 reguli de care să ții cont
Când vremea se răcește, și rutina de îngijire a pielii impune o serie de schimbări. Există câteva tehnici la îndemână, ușor de pus în practică la domiciliu, pentru a beneficia de o piele cu aspect sănătos pe toata perioada sezonului rece.
1. Spălarea frecventă a feței îndepărtează uleiurile naturale din piele și, prin urmare, acestea trebuie înlocuite prin folosirea unei creme hidratante pe care o aplici imediat după ce te speli pe față. De asemenea, și dușurile fierbinți, chiar dacă te încălzesc, scad cantitatea de uleiuri din epidermă și, astfel, loțiunile de corp cu acțiune puternic hidratantă devin un imperativ în special iarna.
2. Utilizarea unei creme cu factor de protecție solară. Reputații specialiști de la Asociația Americană de Dermatologie ne sfătuiesc să folosim o cremă cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, deoarece, chiar și în lunile reci, când zilele sunt mai scurte, pielea poate fi atacată de razele ultrraviolete, care o devitalizează.
3. Acordă atenție ritualului de îngrijire pe timpul nopții, când, este cunoscut faptul că pielea absoarbe mai bine tratamentul hidratant și se reface într-o manieră mai alertă. Deci, este important să aplici o cremă emolientă noncomedogenică și care să acționeze timp îndelungat atunci când dormi, pentru a asigura pielii hidratarea de care are atâta nevoie.
4. Evită produsele cosmetice pe bază de parfumuri și alcool, fiindcă pielea este mai sensibilă și mai predispusă la iritații ca urmare a aerului uscat. Chiar dacă nu te machiezi în timpul zilei, păstrează în rutina de frumusețe de seară demachiantul blând care nu are acțiune agresivă.
5. Apelează la un umidificator de cameră, care se dovedește extrem de util când în încăpere aerul este uscat. Vaporii mici de apă acționează ca agent emolient și astfel, ajuți pielea să nu sufere de deshidratare în această perioadă din an.
6. Nu uita de hidratarea internă, o metodă de menținere a sănătății pielii fiind consumul optim de apă și alte lichide pe parcursul zilei.
Alege abordarea holistică
Îngrijirea pielii într-o manieră holistică înseamnă nu doar beneficii pentru o anumită zonă a corpului, cum ar părea la prima vedere, ci pentru întregul organism, deoarece pielea întinerită cu ajutorul ingredientelor naturale folosite în cadrul procedurilor are efecte și asupra tonusului general. Terapiile holistice vindecă și mențin corpul la un nivel ridicat de stare de bine care implică pielea și mentalul, iar rezultatele sunt vizibile pe termen lung. Nu este ceea ce cu toții ne dorim?